به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از جیرفت، محمد جواد کامیاب، معاون عمرانی استاندار کرمان، شامگاه گذشته (31 شهریور) در همایش «مدیریت کم آبی و خشکسالی» در جیرفت گفت: بر اساس آمارهای موجود و متوسط بارندگی سالیانه در استان کرمان، بیش از مقدار آبی که جذب زمین می شود برداشت از سفره های زیرزمینی داریم و این بیلان منفی هر روز به بحران آب می افزاید.
وی بیان داشت: منابع آب استان کرمان کاملا زیرزمینی است و بیش از 95 درصد آب استان در بخش کشاورزی مصرف می شود در حالی که تاکنون شعار های صرفه جویی ما برای مصرف کنندگان آب شرب که کمترین میزان مصرف را دارند بوده و بخش کشاورزی همچنان پرشتاب ذخایر آبی را هدر داده است.
941 روستای استان کرمان با تانکر آبرسانی می شود
معاون استاندار کرمان گفت: 68 شهر استان کرمان تحت پوشش شبکه آب شهری هستند در حالی که 20 شهر از نظر آب شرب در وضعیت بحرانی قرار دارند و 30 درصد شهر ها تولید آب در آنها یا به اندازه مصرف و یا کمتر از آن است.
کامیاب در خصوص وضعیت آب در روستاهای استان کرمان گفت: 2 هزار و 64 روستای استان تحت پوشش شبکه آب و فاضلاب روستایی قرار دارد که از این تعداد در مجموع وضعیت 514 روستا بحرانی است و 941 روستا با تانکر آبرسانی می شوند.
روستائیان حاشیه نشین شهرها شده اند
وی گفت: متاسفانه افزایش عمق سفره های آب زیرزمینی و خشک شدن قنوات باعث نشست زمین و یا ایجاد شکاف در برخی شهرها شده، اصطلاح سبز شدن لوله ها با فرو نشست زمین اتفاق افتاده و افزایش فلزات سنگین شوری آب را هم برای شرب و هم برای کشاورزی مضر کرده است.
معاون استاندار به بحث حاشیه نشینی به دنبال کم آبی اشاره کرد و گفت: مردم روستا دراثر از دست دادن مشاغل کشاورزی مجبور به حاشیه نشینی شهرها و مسئولان هم مجبور به برخورد قهری با آنها می شوند که صورت خوشی ندارد.
کامیاب گفت: وضعیت موجود منجر به ایجاد کارگروهی شده است که با مصوبات مختلف، وظایف برخی دستگاه ها را به عنوان متولی و برخی دستگاه های دیگر را به عنوان همکار برای پنج سال مشخص کرده است.
وی افزود: آموزش بهره برداران و انتقال دانش نوین آبیاری، همسو کردن دستگاه های اجرایی در برخورد با متخلفان و استفاده از رهنمود های ائمه جمعه، تشکیل شورای حفاظت آب در مرکز استان و شهرستان ها برای اجرایی کردن مصوبات، استفاده از سیستم های نوین آبیاری از مصوبات این کارگروه است.
سازمان های کشاورزی حذف کشت های پرمصرف با راندمان پایین را ترویج کنند
معاون استاندار کرمان، لوله گذاری در سطح مزارع و باغات و خطوط انتقال آب، حذف کشت های با مصرف آب زیاد و راندمان پایین توسط سازمان های کشاورزی شمال و جنوب، اصلاح و بهبود روش های آبیاری، یکپارچه سازی اراضی، ترویج روش های به زراعی و خاموشی و عدم بهره برداری از چاه ها دربرخی فصول، بررسی کاهش سطح زیر کشت با میزان ورودی دشت از دیگر مصوبات کارگروه است که هر کدام مقدار قابل توجهی در مصرف آب صرفه جویی می کند.
کامیاب گفت: برقی کردن چاه های کشاورزی جزء مصوبات این کارگروه است و در نظر داریم با بودجه کافی که در اختیار است 10 هزار حلقه چاه را برقی کنیم که باعث اعمال حاکمیت و کنترل مصرف می شود، ضمن اینکه با نصب کنتور های حجمی هوشمند که در دستور کار است عدالت برداشت اجرا می می شود.
چاه های غیرمجاز باید قانونمند شوند
وی افزود: 11 هزار حلقه چاه غیر مجاز در استان حفر شده است که طبق مصوبه مجلس باید قانونمند شود و این به نفع دولت است که با تعیین تکلیف کنترل روی چاه ها باعث صرفه جویی و کنترل مصرف بی رویه می شود.
کامیاب ضمن اشاره به کاهش پرت شبکه آب شهری، قطع انشعابات غیرمجاز و تعویض کنتورهای خراب بیان داشت: اگر همه مصوبات اجرایی شود در پایان طرح پنج ساله، 29 درصد در مصرف آب صرفه جویی خواهیم داشت.
انتقال آب از دریای عمان فراموش نشده است
وی گفت: مطالعات اولیه انتقال آب از دریای عمان توسط آب منطقه ای انجام شده است، اما باید توجه داشت انتقال آب حوزه به حوزه نیازمند خرج اعتبارات زیاد در چندین سال است در حالی که با خرج مبلغی کمتر می توان بیش از میزان آب منتقل شده، صرفه جویی انجام داد.
پایان پیام/
نظر شما