به گزارش خبرگزاری شبستان، حمله گروه موسوم به دولت اسلامی عراق و شام به عراق و اشغال بخشهایی از این کشور عراق را وارد فاز جدید کرد.جدا از مباحث مربوط به تحرکات میدانی علیه داعش این روزها بحث تشکیل گارد ملی عراق برای حمایت از شهرهای عراق در برابر تروریسم همراه با نیروهای ارتش و پلیس مطرح است.
پایگاه المسله در این باره آورده است: طرح دولت عراق برای تشکیل گارد ملی در واقع از تمایل دولت برای برقراری امنیت در شهرها با توجه با تمرکز حملات تروریستی در مناطق شمال و غرب عراق است.
در مقابل این تمایل دولت عراق، نگرانی در میان برخی محافل درباره امکان سوء استفاده از این تشکلات نظامی جدید برای خدمت به اهداف حزبی، منافع موقت، دامن زدن به مشکلات طایفه ای و منطقه ای وتبدیل آن به شبه نظامیانی که تابع اوامر گروه و احزاب باشند افزایش یافته است.
حیدر العبادی هفته گذشته با اسامه النجیفی معاون رئیس جمهوری عراق موضوع تشکیل گارد ملی را مورد رایزنی قرار داد.این همزمان با تشدید تلاشهای آشتی ملی و صدور قانون عفو سراسری است.
ائتلاف متحدون تشکیل گارد را برای استان های شمالی و بحران زده لازم می داند.مواضع آثیل النجیفی استاندار نینوا نگرانی گروههای سیاسی درباره استفاده برخی طرفهای سیاسی سنی از این موضوع را افزایش داده است زیرا وی اعلام کرده است که مایل نیست ارتش عراق شهرهای شمالی را آزاد کند بلکه خواستار تشکیل نیرویی از خود مردم این استان است.
دولت عراق تشکیل گارد ملی را موضوعی جدا از ارتش یا جایگزین آن نمی داند.گارد ملی از نظر شکل و مضمون گردانهای ویژه ندارد.دولت عراق گارد ملی را وابسته به وزارت دفاع عراق می داند.
انتظار می رود که این طرح در استانهای بحران زده مانند دیالی، صلاح الدین و نینوا مطرح شود زیرا نیاز بیشتری به آن احساس می شود.پس از تصویب در مجلس مسائل مالی و امور آن سازماندهی می شود.قانون عراقی تشکیل نیروهای امنیتی در داخل استانها از ساکنان آن را مجاز شمرده است.
محافل سیاسی و نظامی گارد ملی را مشابه نیروهای پیشمرگه کردی که فقط از کردها تشکیل می شود و حوزه فعالیت آن در کردستان است می دانند.
در حالی که برخی از این طرح در صورتی که جنبه طایفه ای و مذهبی نداشته باشد استقبال می کنند برخی دیگر آن را باری بر روی دوش بودجه می دانند و خواستار تقویت بیشتر ارتش عراق به جای آن هستند تا مسایل حزبی، منطقه ای و عشایری به عراق ضربه نزند.
قاسم موزان نویسنده و تحلیلگر عراقی در این باره اعتقاد دارد: تفکر تاسیس گارد ملی در هر استان و به ویژه استانهای بحران زده مورد استقبال محافل سیاسی است.رئیس پارلمان آن را گامی مهم برای آزادی مناطق اشغال شده از لوث داعش می دانند.
وی در عین حال این سئوال را مطرح کرد: چه کسی تضمین می کند تروریستها به این گارد وارد نشوند.این گام تجربه شورای بیداری و تبعات آن را در اذهان تداعی می کند.برخی آنها را مقدمه ای برای تجزیه عراق می دانند.
عباس الموسوی تحلیلگر عراقی آورده است: تشکیل این نیرو تحت هر نامی در واقع شروع رسمی تجزیه عراق است.تشکیل این تشکلات جدید قبل از توافق درباره وحدت عراق کشور را وارد جنگهای داخلی و تجزیه می کند.
پایان پیام/
نظر شما