به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت، امروزه یکی از مهمترین اولویتهای ملی، توسعه فناوریهای فرهنگی است که در این میان نگاه جامع به مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت میتواند علاوه بر ترغیب نخبگان و فعالان فرهنگی به توسعه مباحث فرهنگی، تامینکننده ابعاد مختلف نیازهای مجاوران و زائران پایتخت معنوی ایران نیز باشد.
فناوری فرهنگی به خانواده ای از فناوریها گفته میشود که شالوده صنایع فرهنگی را میسازند و هدف غایی آنها، اعتلای حیات روحانی و پالایش روحی بشر است و از طرفی کارشناسان، توسعه فرهنگی را با گسترش تفکر و روحیه کارآفرینی فرهنگی در جامعه مرتبط میدانند.
کارآفرینی به معنای ارزش آفرینی(اقتصادی، اخلاقی، هنری، فرهنگی) است و کارآفرینی فرهنگی نیز به مدیریت روندها و فرایندهای تولید وعرضه خدمات و کالاهای فرهنگی وهنری توجه دارد، به گونهای که نوآورانه به احیاء و آفرینش ارزشهای فرهنگی می پردازد.
بیشک وجود پتانسیل های مختلف فرهنگمحور در شهر مشهد که اکنون علاوه بر «پایتخت معنوی ایران» عنوان «پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2017» را یدک میکشد، نیازمند تحقق کارآفرینی فرهنگی و پاسخگویی به نیازهای موجود و آتی در این حوزه است که بر همین اساس مرکز رشد فناوری های فرهنگی و زیارت، اسفندماه گذشته با هدف ساماندهی مجموعه های فعال در این حوزه و تربیت نیروی انسانی کارآفرین مبتنی بر ارزشهای اسلامی – ایرانی آغاز بکار کرد.
جایگاه فناوریهای فرهنگی در تحقق سند جامع علمی کشور
در همین رابطه سید محمد صاحبکارخراسانی، سرپرست امور شرکتها و موسسات دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری اظهارداشت: امروزه یکی از مهمترین اولویتها در نقشه جامع علمی کشور، توسعه فناوریهای فرهنگی است که این هدف، خود نیازمند برنامهریزی مدون و مستمر است.
وی با بیان اینکه فناوریهای فرهنگی نشأت گرفته از فرهنگ و معارف دینی هستند، گفت: باید شرایطی را فراهم آورد تا موضوعات فناوریهای نرم را به سطح زندگی عموم مردم تسری داده و آن را به ابزاری جهت بهبود سطح زندگی و تولید ثروت تبدیل کنیم.
سرپرست امور شرکتها و موسسات دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: یکی از راههای تسری فناوریهای فرهنگی در جامعه، تاسیس واحدهای اقتصادی مبتنی بر فعالیتهای فرهنگی است.
صاحبکار تحقق این امر را نیازمند ورود نخبگان و فعالان فرهنگی دانست و تصریح کرد: مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت نقشی محوری در ترغیب نخبگان و فعالان فرهنگی به توسعه مباحث فرهنگی و زیارتی دارد.
وی با اشاره به ظرفیتهای والای فرهنگی در شهر مشهد، اظهار داشت: نگاه جامع مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت میتواند تامینکننده ابعاد مختلف نیازهای مجاوران و زائران پایتخت معنوی ایران باشد.
عزم مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت در توسعه فناوری های نرم
سیدحسن علمالهدایی، رئیس پارک علم و فناوری خراسان نیز در این زمینه عنوان کرد: بارگاه منور رضوی با پذیرایی میلیونها زائر ایرانی و بینالمللی، فرصتی بینظیر و توانمند را برای شهر زیارتی مشهد فراهم کرده است که در حقیقت سرمایهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی قلمداد میشود.
وی با بیان اینکه امروزه باورها و اعتقادات فرهنگی بر همه مسائل سایه انداخته است، گفت: زیارت قدرت نرمی را در جامعه ایجاد میکند که این فرصت باید به شکل زیبایی زمینهساز سلامت و الگوی خانواده اسلامی در کشور باشد.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان با اشاره به نقش مراکز رشد در تبدیل خلاقیتها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارائه به بازار و توسعه کارآفرینی، تصریح کرد: تاسیس مرکز رشد فناوری های فرهنگی و زیارت اقدامی نوین و بینظیر در دنیای تشیع بوده است.
علم الهدایی خاطرنشان کرد: بسترسازی برای ساماندهی مجموعههای فعال در حوزه فرهنگی و زیارت و تربیت نیروی انسانی کارآفرین مبتنی بر ارزشهای اسلامیایرانی از مهمترین اهداف این مرکز است، ضمن اینکه بسترسازی و شبکهسازی برای ایجاد، تقویت و همافزا کردن ظرفیتهای فرهنگی متناسب با نیازهای شهر زیارتی مشهد، از دیگر اهدافی است که در این مرکز دنبال میشود.
لزوم سرمایهگذاری در حوزه فناوریهای فرهنگی
محمد سهیلی، عضو شورای شهر مشهد نیز در رابطه با جایگاه فناوری های فرهنگی در شهر مشهد اظهار داشت: شهر مشهد باید با توجه نظری و عملی به آموزه های دین اسلام، مجموعه ای از تعاملات اجتماعی،فرهنگی،اقتصادی،،علم و فناوریو آموزشی را با فرآیندهای سیستمی و پویا مد نظر قرار دهد.
وی با تاکید بر لزوم سرمایهگذاری در حوزه فناوریهای فرهنگی، تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از فعالان فرهنگی و نخبگانی که علاقهمند به تولید فناوریهای فرهنگی هستند، از پیش نیازهای حداقلی نیز محروم هستند.
عضو شورای شهر مشهد یکی از دغدغه های اصلی شورای شهر مشهد را مقوله فرهنگ عنوان کرد و گفت: شورای شهر سعی دارد شیوه های جدیدی را در حوزه فرهنگ شهر مشهد به مرحله اجرا برساند که در این راستا نگاه ویژه ای به مرکز رشد فناوری های فرهنگی و زیارت دارد.
سهیلی خاطرنشان کرد: اگرچه هم اکنون سرمایهگذاریها، شرکتها، تشکلها و صاحبنظران مختلفی مشغول کار فرهنگی هستند، اما کمبود مجموعهای که این سازوکارها و فناوریهای فرهنگی را هماهنگ کند، به وضوح احساس میشود.
وی افزود: بر این اساس مرکز رشد فناوری های فرهنگی و زیارت میتواند بهعنوان واسطی میان عرضهکنندگان و بهرهوران، از سویی برای مؤسسات فرهنگی جنبه حمایتی داشته باشد و از سویی جنبه ارتباط دهنده بازار با تولیدکنندگان و عرضهکنندگان فناوریهای فرهنگی و برج مراقبتی برای این عرصه باشد.
نگرش جامع به تشکلهای فرهنگی و مجموعههای غیر دولتی فناور
همچنین حجتالاسلام هاشم مهذب، مدیر مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت که مدیریت طرح توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(علیه السلام) را نیز بر عهده دارد، در این زمینه اظهار داشت: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودهاند، فرهنگ مانند هوایی است که چه بخواهیم یا نخواهیم باید تنفس کنیم، بنابراین اگر سالم باشد یا آلوده، اثر متفاوتی را برجامعه و کشور خوا هد داشت.
وی افزود: طبق سخنان مقام معظم رهبری، همه رفتارهای روزمره، عادات و نگاههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مردم از فرهنگ آنها الهام میگیرد، لذا باورهای فرهنگی به همه مسائل و عرصه های دیگر سایه انداخته و مهمتر است.
مدیر مرکز رشد فناوریهای فرهنگی و زیارت در رابطه با اقدامات انجام شده در این مرکز که نقطه عطفی در عرصه فناوریهای فرهنگی پایتخت معنوی ایران بشمار میرود، اظهار داشت: طراحی و تدوین مدل اجرایی مرکز رشد زیارت و فناوریهای نرم استان خراسان رضوی در قالب 5 بخش صورت گرفته است.
مهذب خاطرنشان کرد: تهیۀ مستندات از فناوریهای نرم و سیستمهای موجود در مراکز رشد با موضوع صنایع خلاق در جهان؛ ارائه مدل بومی با توجه به ویژگیهای منطقه و نگرشهای اسلامی و جلب نظرات متولیان مربوطه در استان و مدلسازی و ارائه پیشنهاد نهایی برای راهاندازی مرکز رشد زیارت و فناوریهای نرم در استان از مهمترین اقدامات انجام گرفته در این مرکز است.
وی از توجه به توان مجموعههای غیر دولتی دانشمحور و فناور و همچنین جذب حمایت سازمانهای متولی امر فرهنگ به عنوان یکی از اهداف محوری مرکز رشد فناوری های فرهنگی و زیارت نام برد و خاطرنشان کرد: همچنین نگرش جامعی در قالب تقویت تشکلهای فرهنگی و جهتدهی آنها برای رفع نیازهای استان با استفاده از نگرش کارآفرینانه صورت گرفته است.
پایان پیام/
نظر شما