سعودی ها به دنبال بهبود وجهه خود هستند

خبرگزاری شبستان:یکی از اساتید دانشگاه عراق با اشاره به برگزاری نشست جده و تلاش های سعودی ها برای مقابله با داعش هدف ریاض را بهبود وجهه در برابر جامعه جهانی دانست.

به گزارش خبرگزاری شبستان،اخیرا ابراهیم الجعفری وزیر خارجه عراق در نشست جده برای مبارزه با تروریسم شرکت کرد این در واقع شاید سفری مهم محسوب می شد زیرا جدای از موضوعات مطرح شده در مبارزه با تروریسم سعودی ها که تاکنون از گشودن سفارت خود در عراق خودداری ورزیده اند و بر اساس نگرش طایفه ای خود تمایلی به برقراری ارتباط با شیعیان نشان نداده اند میزبان وزیر خارجه عراق بودند.

دکتر عزیز جبر شیال استاد علوم سیاسی دانشگاه المستنصریه در این باره به گفتگویی با صوت روسیه پرداخته است.

-همانطور که می دانید نخست وزیر عراق دستور رفع ممنوعیت برخی کالاهای عربستانی که اخیرا ممنوع شده بود را به ویژه در استانهای جنوبی عراق داده است به نظر شما این مرحله جدیدی از روابط میان سعودی-عراقی بر اساس حسن همجواری است؟

بله به نظر من دولت عراق رویکرد مثبتی را در قبال کشورهای همسایه در پیش گرفته است و قصد دارد که مواضع قبلی را از بین ببرد.فراموش نکنید که روابط سعودی با عراق هیچگاه به مرحله بدی که اقدامات سعودی ها عامل آن بوده است نرسیده بود.

من فقط طبقه حاکم را نمی گویم بلکه سازمانهایی که در راستای کمک به تروریست ها و نیز اقدام علیه عراقی و ذبح آنها حرکت می کنند را می گویم.بسیاری از داوطلبان اقدامات تروریستی هم اکنون در زندانهای عراق به سر می برند و برای برخی از آنها احکامی صادر شده است.

عراق هم اکنون علیه برخی از آنها احکامی صادر کرده است و برخی از محکومان به اعدام آزاد شده اند و این نشانه حسن نیت عراق است.مواضع سعودی ها و طبقه حاکم بر اساس غیر منطقی و طایفه ای استوار است.تحرکات در تحریم کالاهای سعودی اقدامی مردمی و غیر دولتی بود و دعوت رسمی برای تحریم کالاهای سعودی وجود نداشت بلکه اقدامی مردمی بود که این تحرکات مردمی با تلاشهای دولت و برخی کانالهای خاص می تواند حل و فصل شود.باید توجه کرد که دوست دائم و دشمن دائم معنی ندارد.

اصل کنونی در روابط بین الملل اصل منافع است و عراقی ها و سعودی با توجه به این اصل می توانند در روابط خود بازنگری انجام دهند.منافع اقتصادی شریان روابط سیاسی میان دو کشور است.

-هم اکنون جامعه جهانی علیه تروریستی به ویژه داعش در عراق و سوریه  متحد شده است و سعودی هابه عنوان بخشی از این جامعه جهانی مطرح هستند و از کمک به جنگ علیه تروریسم سخن می گویند چگونه می توان از این فضا برای بهبود روابط استفاده کرد؟

گام اول باید همانطور که اشاره کردم از سوی سعودی ها برداشته شود.سعودی ها میزبان نشست جده بوده اند اما به نظر من این نشست و مشارکت سعودی ها در واقع تلاشی برای تغییر چهره عربستان سعودی در برابر جامعه جهانی است که آن را متهم به حمایت از تروریسم می کند.در جامعه غربی و اذهان غربی سعودی ها و شهروندان سوی حوادث داعش را رقم می زنند.سعودی های زیادی در حوادث تروریستی عراق دخالت دارند.

سعودی ها باید سفارتخانه خود را در عراق بازگشایی کنند و دیپلماتهای خود را به عراق اعزام کنند زیرا میان عراق و سعودی منافعی وجود دارد که می تواند به توسعه روابط کمک کند.روابط مستقیم حسن نیت را نشان می دهد.سعودی ها با حاجیان  عمره گزاران عراقی باید تعامل مثبت داشته باشد و عراقی ها نیز باید نرمش بیشتری در این باره انجام دهند.سعودی باید با کشور همسایه خود تعامل بهتری داشته باشد.

-شما به بحث طایفه ای در روابط سعودی-عراقی اشاره کردید آیا رژیم سعودی می تواند این بُعد طایفه ای را رها کند به ویژه که اهرمهای فشار یعنی شخصیتهای دینی در عربستان هستند؟

ما می دانیم که شخصیت های دینی با آل سعود نظام سیاسی را تقسیم کرده اند.تفسیر وهابی از مذهبی حنبلی همه مذاهب اسلامی را دشمن می داند واین محدود به شیعه نمی شود آنها اصلا شیعه را قبول ندارند و آنها را رافضی می دانند و سنی ها را نیز مرتد می دانند این اعتقاد همزیستی میان فرقه های اسلامی را دشوار می کند.

رژیم سعودی می تواند به آنهایی که خود مطاوعه می نامند فشار وارد کند.امروز در برابر سعودی ها خطری به نام داعش وجود دارد که در آستانه دروازهای سعودی است که دائما از غلبه بر سعودی ها سخن می گویند و اینکه قصد دارند کعبه و آرامگاه پیامبر(ص) را تخریب کنند.سعودی ها باید مراقب تحرکات اتباع خود باشد و با فتواهای تکفیری مقابله کند.

کد خبر 403462

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha