انتقاد از کپی برداری در معماری مساجد

خبرگزاری شبستان: یک کارشناس در حوزه معماری و شهرسازی بر لزوم همخوانی طراحی معماری مساجد متناسب با معماری محلات تاکید کرد و گفت: متاسفانه امروز معماری مساجد کپی برداری از یکدیگر است.

خبرگزاری شبستان: معماری اسلامی در مساجد از برجسته ترین هنرهایی است که در روحیه افراد تأثیر دارد، در واقع تمرکز بر عناصر هنری و تصاویری که دارای ابعاد مختلف روحی و معنوی است، مهارت هنرمندان مسلمان را به تصویر می کشد.

 

محققان برجسته معماری اسلامی، اهتمام به این معماری را زمینه ای برای شناخت امتهای مختلف، فرهنگها و تمدنهای آنها شمار می آوردند تا به واسطه آن عادات و احوال آنها را دریابند. بنابراین بررسی معماری یک مکان خاص به ویژه معماری اسلامی نشانگر رشد و شکوفایی آن محسوب می شود.

 

اگرچه معماری اسلامی در مساجد، مدارس، خانقاهها، حمامها، قصرهای پادشاهان، ساختمانهای اداری و اماکن دیگر به کار برده می شد، اما از برجسته ترین هنرهای اسلامی که در روحیه افراد تأثیر فراوانی داشت، معماری مساجد بود که برای خدمت رسانی به دین آن را توسعه دادند

 

بنابراین ساخت مسجد از زمان حضرت محمد (ص) همزمان با هجرت او آغاز شد که بدون تزئینات خاص با شاخه های نخل ساخته شد. سپس مساجدی در بصره، کوفه و مصر ساخته شد که آنها نیز بدون محراب، منبر و گلدسته بودند.

 

امروز برخی از کارشناسان و  اساتید معماری کشور به نحو معماری در شهرهای اسلامی انتقاداتی دارند و می گویند که معماری مساجد امروزی منطبق با معماری اسلامی نیست که لازم است از سوی شهرداری و وزارت مسکن و شهرسازی در این زمینه نظارتی صورت گیرد برخی دیگر از کارشناسان از کپی برداری در معماری مساجد انتقاد دارند.

 

در این زمینه محمد رضا درودی، دکترای معماری و شهر سازی و مدرس دانشگاه و کارشناس در زمینه معماری و شهرسازی در گفتگو با خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: ما می توانیم با الگو قرار دادن مساجد صدر اسلام، متناسب با معماری هر محله اقدام به ساخت مسجد در محلات کنیم. دلیلی ندارد معماری مساجد همانند یکدیگر باشد.

 

درودی خاطرنشان کرد: جنبه کپی برداری از معماری مساجد باید حذف شود و شرکت ها و معماران شهرسازی با ارایه ایده های مختلف سعی کنند معماری مساجد را منطبق و همخوان با معماری محلات کنند.

 

وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری فرمودند: معماری مساجد باید منطبق با شهر اسلامی باشد، ادامه داد: امروز در معماری مساجد از سنگ های بی کیفیت و نه چندان خوب که منطبق با معماری اصیل اسلامی نیست، استفاده می شود در حالی که باید از مصالح شهرسازی همچون آجر در مساجد به عنوان نماد شهرسازی اسلامی استفاده کرد.

 

درودی تجاری سازی مساجد را زمینه ساز منبع درآمدی برای مساجد دانست، اظهار کرد: در گذشته، بازارها در کنار مساجد شکل می گرفت و این منبع در آمدی برای مساجد بود امروز هم مساجد می توانند از این طریق منبع درآمد داشته باشند.

پایان پیام/

کد خبر 403303

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha