چند و چون مذاکرات هسته ای ایران در نیویورک/در گفتگوهای ظریف و اشتون چه گذشت؟

خبرگزاری شبستان: مذاکرات هسته ای ایران در چند روز گذشته به داغترین موضوع در مقر سازمان ملل در پایتخت جهان تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، از 27 شهریور مقر سازمان ملل در نیویورک شاهد گفتگوهای مهم و عمیق بین ایران و گروه 1+5 است تا هفتمین دور مذاکرات هسته ای این دو طرف کلید بخورد.

بنابراین گزارش، در اولین اقدام، ظهر روز 27 شهریور به وقت نیویورک (شامگاه 28 شهریور به وقت تهران) محمد جواد ظریف و کاترین اشتون در ناهار کاری نقشه راه دور جدید مذاکرات را ترسیم کردند.

رایزنی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کا‌ترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نیویورک و بر سر میز ناهار بعد از سه ساعت و نیم پایان یافت.

معاونان وزیر خارجه ایران و کا‌ترین اشتون نیز در این نشست حضور داشتند.

محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان پس از دیدارش با کا‌ترین اشتون در واکنش به سخنان اخیر وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا درباره فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: اظهارات وندی شرمن بیشتر مصرف داخلی دارد و تلاش برای حل مشکلات داخلی آمریکایی‌هاست، لذا ما هم در‌‌ همان حد به آن‌ها توجه می‌کنیم.

وی در عین حال افزود: البته به هیچ وجه قابل قبول نیست که مسئولان آمریکایی برای حل مشکلات داخلی خود درباره ایران و مردم ایران با بیاناتی که نشان دهنده فهم صحیح از ایران نیست و یا نشان دهنده یک روحیه خود بزرگ بینی است، صحبت کنند.

وی ادامه داد: ضمن اینکه همواره به همه طرف‌های مذاکره با خودمان نیز گفته‌ایم که هرگونه صحبت غیر از احترام و توجه به حقوق مردم ایران، حتما توسط خود مردم ایران پاسخ مناسب را دریافت خواهد کرد.

ظریف درباره دیدار بیش از سه ساعته خود با کا‌ترین اشتون نیز گفت: معمولا پیش از آغاز هر دور از مذاکرات، دیداری کاری با خانم اشتون داریم و این بار هم در اقامتگاه جمهوری اسلامی ایران در نیویورک گفت‌وگوی مفصلی همراه با نهار داشتیم که بیشتر به مرور موضوعات مورد اختلاف گذشت.

وزیر خارجه افزود: یعنی با توجه به اینکه موارد اختلاف ما قابل توجه است و فرصت برای رسیدن به راه حلی که قابل قبول باشد، زیاد نیست و نیاز هست که در این زمینه کار جدی صورت گیرد، یک دور موضوعات و روش‌هایی را که می‌شود در مورد این موضوعات به نتیجه رسید، مرور کردیم.

ظریف اضافه کرد: البته این بدان معنا نیست که مذاکره‌ای را به منظور داد و ستد آغاز کردیم، ولی بدان معناست که همه موضوعات مرور شده است و نگاه کرده‌ایم به اینکه آیا این موضوعات قابل حل است، چرا که برخی از این موضوعات مشکل و برای هر یک از طرفین به عنوان مسئله‌ای مطرح هستند.

وی افزود: احساس می‌کنم بدون اینکه توافقی شکل گرفته باشد، بحث بسیار خوبی صورت گرفته است.

وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: برای دستیابی به توافق، قطعا نیازمند کار و تلاش و واقع بینی بیشتر از سوی طرف مقابل ماست، و این نشست نیز برای این دور از مذاکرات که یکی از دوره‌های حساس گفت‌وگو‌ها به شمار می‌آید، شروع مناسبی بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ظرف امروز و فردا مذاکرات دو جانبه‌ای هم با هیأت آمریکایی و فدراسیون روسیه و شاید با سایر اعضای گروه ۱+۵ صورت خواهد گرفت.

ظریف که با واحد مرکزی خبر در نیویورک گفت‌وگو می‌کرد همچنین گفت: البته با توجه به اینکه هفته گذشته دیدارهایی با وزیران امور خارجه چین و روسیه داشتم و دوستان هم در اروپا با نمایندگان اتحادیه اروپا صحبت کردند، در حال حاضر مذاکرات به سمت آمریکایی‌ها باز می‌گردد و یک مقدار کار که با روس‌ها در ملاقات بین دو رئیس جمهور آغاز شد نیز به پیگیری نیاز دارد.

ظریف تصریح کرد: شاید در روز جمعه جلسه مجموعه ۱+۵ در سطح مدیران برگزار شود که من و خانم اشتون آن جلسه را افتتاح خواهیم کرد و همکاران ادامه خواهند داد تا زمینه را فراهم کنند.

وی افزود: آنطوریکه من احساس کردم، خانم اشتون از طرف ۱+۵ می‌خواهند با جدیت این چند روز آینده را تلاش کنند.

ظریف ادامه داد: اینکه به نتیجه برسیم، هنوز موکول به این است که طرف مقابل تا چه اندازه در تصمیم گیری جدی سیاسی برای رسیدن به راه‌حل، آمادگی داشته باشد.

وزیر خارجه کشورمان گفت: من و همکاران، اراده سیاسی را در خانم اشتون مشاهده کردیم و فکر می‌کنم از طرف سایر اعضاء این اطمینان را به ما دادند که آن‌ها نیز آمادگی سیاسی دارند و علاقه‌مند هستند کار را برای رسیدن به نتیجه دنبال کنند.

ظریف افزود: ما همه تلاش خود را خواهیم کردیم و همواره اعلام کرده‌ایم که تا لحظه آخر پای میز مذاکره خواهیم بود تا نشان دهیم ضمن اینکه روی حقوق خود پافشاری می‌کنیم، اما به دنبال راه حل مبتنی بر احترام متقابل هستیم.

در ادامه همان شب به وقت نیویورک و صبح روز پنجشنبه به وقت تهران، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه کشورمان با ویلیام برنز قائم مقام وزیر خارجه آمریکا و وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا به مدت ۲ ساعت و نیم در هتل میلینیوم شهر نیویورک به گفت‌وگو پرداختند.

همچنین معاونان ظریف صبح پنجشنبه به وقت نیویورک(شب پنجشنبه به وقت تهران) به مدت ۲ ساعت با سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده این کشور در گروه ۱+۵ و هیأت روسی در این مذاکرات گفت‌وگو کردند.

اما در ادامه، صبح جمعه به وقت نیویورک یا همان عصر دیروز به وقت تهران مقر سازمان ملل متحد میزبان هفتمین دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ درباره راه حل جامع هسته‌ای بود.

این مذاکرات به ریاست محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و کا‌ترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و با حضور هیأت‌های ایران و ۱+۵ آغاز و حدود ۴۰ دقیقه به طول انجامید.

پس از این نشست، ظریف و اشتون ملاقات خصوصی داشتند که حدود نیم ساعت طول کشید.

سید عباس عراقچی و هلگا اشمیت معاونان ظریف و اشتون نیز حدود نیم ساعت با هدف رسیدن به چارچوب و نحوه مذاکرات در روزهای آینده به گفت‌و‌گو نشستند.

معاونان وزرای امور خارجه ایران و روسیه به ریاست سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی و سرگئی ریابکوف نیز گفت‌و‌گویی دوجانبه داشتند که ۴۵ دقیقه به طول انجامید.

معاونان وزرای خارجه ایران و انگلستان نیز به مدت نیم ساعت به گفت‌و‌گو پرداختند.

علاوه بر این نشست دوجانبه ایران و فرانسه به ریاست سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی و نیکلا دو ریویر نماینده فرانسه در گروه ۱+۵ برگزارشد.

نیویورک علاوه بر این بعدازظهر جمعه به وقت محلی و صبح امروز به وقت تهران میزبان نشست کار‌شناسی ایران و ۱+۵ بود.

نشست معاونان و مدیران سیاسی ١+۵ امشب به وقت تهران نیز مجددا برگزار خواهد شد.

به گزارش شبستان،هیأت‌های مذاکره کننده ایران و ۱+۵ پیش از این شش دور در شهر وین درباره راه حل جامع هسته‌ای به گفت‌و‌گو نشستند که در ششمین دور به دلیل اینکه توافقی حاصل نشد قرار شد این مذاکرات برای چهار ماه دیگر (سوم آذر ۱۳۹۳) تمدید شود.

گفتنی است اولین دور مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در دولت جدید، سال گذشته در حاشیه شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل کلید خورد.

پایان پیام/

کد خبر 403193

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha