خیابان هایی در ترکیه و باکو به نام شهریار نامگذاری شود

خبرگزاری شبستان: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: پیشنهاد می‌کنم با پیگیری مشترک استانداری آذربایجان شرقی، وزارت امور خارجه و رایزنی فرهنگی ایران، خیابان‌هایی در جمهوری آذربایجان و ترکیه به نام شهریار، نامگذاری شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شب گذشته(26شهریور) در همایش بین‌المللی بزرگداشت استاد شهریار ابراز داشت: حضور در شهر تبریز، شهری که نامش هم با آزادیخواهی عجین است، هم با هنر و ادبیات و هم بزرگان بسیاری به تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم تقدیم کرده، برای بنده مایه مباهات و خشنودی است.

 

وی با اشاره به اینکه ایرانیان از هوشی ذاتی در درک عمیق شعر بهره‌مند هستند، تصریح کرد: قرن‌ها تنها شعر مظهر تجلی هنر بوده، گویی این موهبت هدیه‌ای الهی است که خداوند در سرشت این مردم به ودیعه نهاده است، فلسفه و بینش این مردم را باید در لابه لای شعرهای شاعرانشان کندوکاو کرد.

 

جنتی تاکید کرد: مردم ما شاعری را قدر می‌ دانند و بر صدر می‌ نشانند که شعرهایش بازتاب زندگی و فرهنگ آنان باشد، فاتحان قله‌های شعر فارسی همچون فردوسی، سعدی، حافظ و مولانا نیز از همین رهگذر در تاریخ و فرهنگ ایران به جاودانگی رسیده‌اند چرا که آیینه زمان خود بوده‌اند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه محمدحسین بهجت تبریزی که تخلص شهریار را با تفاُل از دیوان لسان‌الغیب، حافظ شیرازی هدیه گرفته از تبار همین شاعران است، گفت: شهریار نه تنها قلب مردم ایران را از آن خود ساخت و حرف دل ایشان را با زبان شعر خویش باز گفت، بلکه آوازه‌اش به آن سوی مرزها نیز راه یافت و امروز مردم کشورهایی همچون ترکیه، آذربایجان، تاجیکستان و افغانستان نیز شعر او را زمزمه می ‌کنند.

 

وی با تاکید بر اینکه شهریار با اشعار ترکی و فارسی خود توانست، سادگی زندگی مردم ایران را با صلابت روح و ایمانشان درهم آمیزد، عنوان کرد: شعرهای شهریار در عین سادگی دارای واژگانی استوار و پرمحتواست، منظومه حیدربابای او نمونه‌ای درخشان از صلابت شعر ترکی اوست که زندگی اجتماعی روستاییان منطقه آذربایجان را به دقت تشریح می کند.

 

جنتی تاکید کرد: شاعری که در شعر خود زندگی می ‌کند، زندگی مردمش را در شعر خود به نمایش می‌گذارد، چنین شاعری حتی از جزئی ‌ترین زوایای زندگی مردم اطرافش نیز غفلت نخواهد ورزید.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: شهریار در کودکی نفس‌ هایش را به حیدربابا می‌ سپارد و در کوچه باغ‌ های تبریز قدم می‌ زند و در جوانی هم که به تهران كوچ می ‌كند، در دفاع از جوانمردان آذربایجان شعرها می‌سراید و با شدت تمام از فرهنگ عامه و قومیت‌های ایرانی جانانه دفاع می‌کند. بدین سبب است که تمام قد در قاب فرهنگ ایرانی و زبان زیبای فارسی ایستاده است و امروز همه ایرانیان فرهنگ دوست به ساحت او ادای احترام می‌کنند و شعر و شعورش را بزرگ می‌ دارند.

 

وی خاطرنشان کرد: رویدادهای تلخ و شیرین زمان کودکی او، متأثر از انقلاب مشروطه، و رویدادهای تلخ و شیرین دوران کهن ‌سالی‌اش، متأثر از انقلاب اسلامی و دفاع مقدس چنان بر ذهن و ضمیر شاعرانه ‌اش اثر گذاشت که ردپای چنین رویدادهایی در اشعار اجتماعی‌ اش به خوبی یافت می ‌شود.

 

جنتی افزود: باید شهریار را به راستی شاعری مردمی بدانیم، در حقیقت او شاعری حكيم است و در قامت یک متفکر و مصلح اجتماعی نقش‌آفرینی کرده است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه شاعر مردمی عنوانی است که تنها خود مردم به شاعر محبوب خود می ‌بخشيده‌اند و حکومت‌ها و دولت‌ها در این‌باره دخالتی ندارند، عنوان کرد: چه بسیار شاعرانی که در طول تاریخ سرایش شعر، القاب دهان ‌پرکنی را از جانب حکومت‌ها و دربارها دریافت کرده‌اند اما گذر زمان گَرد فراموشی بر نامشان نشانده و اکنون جز در کتاب‌های تاریخی نامی از آنها نیست.

 

وی با اشاره به اینکه شهریار از تبار شاعرانی است که شعرش در غنای شعر فارسی در دوره معاصر نقش بسزایی داشته است، ادامه داد: وقتی می ‌بینیم مردم ایران درباره شعرهای شهریار داستان‌ها نقل می‌ کنند و شعرهایش را در محافل خانوادگی و در زندگی روزمره خود زمزمه می‌کنند، باید بپذیریم که نام این شاعر همچنان زنده است و مردم با اشعارش زندگی می ‌کنند.

 

جنتی با اشاره به ویژگی های شعرای متعهد تصریح کرد: شاعر متعهد باید از رهگذر زبان شاعرانه مردم را بیدار کند و فرزند زمان خویش باشد و شهریار در اشعارش بارها به مسائل و دغدغه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مردم پرداخته است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: رمز توفيق شهريار در ايجاد ارتباط با مخاطبانش را باید در آگاهی عمیق وی از واقعيت‌های حاكم بر جامعه ایران و حتی جهان دانست.

 

وی با بیان اینکه شهريار در متن جامعه زندگی كرده، با درد متولد شده، با درد زيسته و با درد جهان را بدرود گفته است، گفت: اگر درباره فقر و فلاكت سخن می‌ گويد، خود نيز مزه آن را چشيده است، او تار و پود شعر را از جان و دل خویش بیرون کشیده و به زیباترین شکل بافته و مجموعه‌ای گرانقدر به یادگار نهاده است.

 

جنتی افزود: غزل شهریار نیز چون غزل حافظ، غزل انتظار است و این نیز بازتابی است از فرهنگ مردمی که با آنان بالیده و بزرگ شده و به آیین و اعتقاداتشان باور قلبی دارد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شهریار را آیینه‌ تمام‌ نمای شعر ایران دانست و تصریح کرد: ابعاد شخصیتی و اشعار پرمحتوای این سخن‌ سرای معاصر می‌ تواند سالیان سال محل سوژه‌ یابی و خلق آثار برای شاعران و ادب‌ پژوهان باشد، پس شهریار شعر ایران باید بیش از پیش برای نسل‌های آینده معرفی شود.

 

جنتی با ارائه پیشنهادی گفت: از آنجا که شعر و نام شهریار از مرزهای ایران فراتر رفته و به‌ویژه در کشورهای ترک‌زبان شناخته شده است پیشنهاد می‌کنم با اهتمام و پیگیری مشترک استانداری آذربایجان شرقی، وزارت امور خارجه و همچنین رایزنی فرهنگی ایران در آنکارا و باکو، خیابان‌هایی در پایتخت‌های جمهوری آذربایجان و ترکیه به نام شهریار، شاعر ایرانی، نامگذاری شود.

 

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: تلاش‌هایی از این دست همچنان ادامه یابد تا زوایای بیشتری از ساحت تفکر و اندیشه این شاعر گرانمایه برای جوانان گشوده شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 402902

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha