به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، اسماعیل جبارزاده، استاندار آذربایجان شرقی، شب گذشته(26شهریور) در آیین افتتاحیه همایش بینالمللی بزرگداشت استاد شهریار که در ائل گلی تبریز برگزار شد، با اشاره به اینکه در میان شاعران دوره بیداری و پس از عصر مشروطه، استاد سیدمحمدحسین شهریار، از حیث اشتهار و محبوبیت و مقبولیت، هیچ بدیل و همانندی ندارد، تصریح کرد: او برخلاف بسیاری از ادیبان روزگار معاصر، که اغلب در سال های پایانی حیات شعری به شهرت رسیده اند، از همان دوره جوانی و آغاز شاعری، همواره بلندآوازه زیسته و هرگز گستره نفوذ مردمی اش، در فراز و فرود رخدادها و دگرگونی ها، کاهش پیدا نکرده است.
جبارزاده با اشاره به آوازه بلند شهریار در آن سوی مرزها خاطرنشان کرد: نام شهریار نه تنها در جغرافیای وسیع شعر فارسی، بلکه در میان ترک زبانان جهان به ویژه ترکیه و قفقاز هم نامی آشناست. حتی در سال هایی که دیوار آهنین کمونیسم، بر قفقاز کشیده شده بود، شعر شهریار، همچنان در آن دیار طنین انداز بود و اهالی آن سامان را به اسلام فرا می خواند.
وی افزود: در این میان، آنچه شهریاری بلامنازع و بی همتای او را بر اریکه شعر معاصر مسلم می کند، تسلط و تبحر او، در هر دو زبان فارسی و ترکی است، راز عمده اشتهار و محبوبیت شهریار که شگفت داستانی در طول تاریخ ادبیات ایران است، این است که او در هر دو زبان فارسی و ترکی شاهکار آفریده است.
استاندار آذربایجانشرقی با اشاره به شصتمین سالگرد انتشار منظومه حیدربابا گفت: با انتشار منظومه حیدربابا، حادثه ای شگفت در ادبیات آذربایجان رخ داد، شاعری که پیش از این توانایی خویش را در سرودن انواع شعر فارسی از جمله غزل، اثبات کرده بود، حالا کوه بی نام و نشان حیدربابا را ورد زبان ها ساخته و قله آن را بر سرفرازی سهند و سبلان برتری داده است.
وی استقبال های بی نظیر از حیدربابا و ترجمه های متعدد به زبان های مختلف دنیا را گوشه ای از محبوبیت این منظومه عنوان کرد و گفت: حیدربابا ریشه در حیات ما دارد و بندبند آن، با بندبند پیکر اجتماع و تاریخ و فرهنگ و ملت و میهن ما گره خورده و پیونده یافته است.
جبارزاده ادامه داد: حیدربابا تنها کوه یا کوهواره افراشته از توده خاک نیست، کوه انباشته از مهر و عطوفت، کوه صفا و پاکی، کوه مناعت و شرافت و سرود درد است.
وی با اشاره به ابعاد شعری استاد شهریار تاکید کرد: در بحث پیرامون جایگاه شعری شهریار، نباید نقش بسیار مهمِ سروده های مذهبی و دینی او را انکار کرد، ادبیات آذربایجان، ادبیات اهل بیت است و در این میان استاد شهریار جایگاه برجسته ای دارد.
استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه باید دانست شهریار شاعری ذاتا مسلمان است، افزود: راز عمده موفقیت شهریار در سرودن آثار مذهبی، این است که وی این اشعار را از عمق دل و سویدای جان سروده و شعر بسیار والای «علی ای همای رحمت»، «شب و علی»، «قیام محمد»(صلی الله علیه و آله وسلم)، تنها نمونه ای از 10 ها شعر دینی اوست که بر زبان افواه جاری است.
وی همچنین با اشاره به همراهی شهریار با نهضت خروشان مردم ایران در انقلاب اسلامی و همگامی او با دفاع مقدس تصریح کرد: شهریار در دوران نوپایی نهال انقلاب، بسان باغبانی وفادار و دلسوز نقش موثری در نگهبانی از این درخت ایفا کرد و در دوره ای زبان به حمایت از انقلاب گشود که هنوز نمایه های نفاق از سوی گروهک های ضد انقلاب و نیروهای چپگرا در گوشه و کنار وطن شنیده می شد.
جبارزاده با اشاره به اینکه به یقین بارش درونی شعرهای انقلابی شهریار، زائیده فطرتی نورانی و الهی بود، ادامه داد: این مخالفان اگرچه بسیار تلاش کردند تا با لطایف الحیل، نیروی شاعرانگی پرچمدار شعر معاصر را در مخالفت با انقلاب شکل دهند، لکن شهریار، یک تنه در برابر این هجوم ها مثل کوه ایستاد و خم به ابرو نیاورد.
استاندار آذربایجان شرقی گفت: شهریار از آغازین روزهای پیروزی انقلاب تا واپسین لحظات عمر خود، بارها شادمانی خویش را از پیروزی انقلاب، با سرودن شعرهای متعدد نشان داد و او به معنای واقعی کلمه، دلداده امام و ولایت فقیه بود و مراودات عاطفی و ادبی بسیاری با مقام معظم رهبری داشت.
وی افزود: از زیباترین و رساترین سروده های شاعر، اشعار مربوط به رزمندگان و دوران هشت سال دفاع مقدس است، تعداد شعرهایی که او برای جنگ و دفاع مقدس سروده و حضوری که خود در مراکز اعزام نیرو به جبهه ها داشت و مدحی که از بسیج و ارتش به عمل می آورد، به قدری زیاد است که اگر آدمی به چشم خود نمی دید، به دشواری می توانست باور کند که مردی با این سن و سال، در مجامع شعری حضور پیدا کند و برای هر مراسم شعری بگوید.
جبارزاده با بیان اینکه شهریار تا زنده بود، همچنان عشق به ایران را در جان و دل داشت و از ذکر سرافرازی های ایران و تاریخ پرشکوه و والایش، در شور و شعف می آمد، عنوان کرد: او آذربایجان را جزو جدایی ناپذیر ایران می دانست وهیچ گاه، خود را بدون ایران و ایران را بدون اجزای ارجمند آن که همانا اقوام مختلف ایرانی است، احساس نمی کرد.
استاندار آذربایجان شرقی در پایان تاکید کرد: استقبال عمومی از دیوان شهریار، بشارت دهنده این حقیقت است که پیوند ذوقی و عاطفی ایرانیان با شعر و ادب اصیل، ناگسستنی و پیمان جاودان بین روح و شعر ایرانی، ناشکستنی است.
پایان پیام/
نظر شما