آیا عرفا از جریان اسلام دور شده‌اند؟

خبرگزاری شبستان: آنچه مسلم است آنكه عرفان اسلامى سرمايه اصلى خود را از اسلام گرفته است و بس.

حجت الاسلام اکبر راشدی نیا، مدیر پروژه نرم افزار عرفان 3 در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان اظهار کرد: این لوح فشرده با موضوع "عرفان اسلامی" ویژه عرفان پژوهان و پژوهشگران علوم اسلامی از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی منتشر شده است.

 

وی ادامه داد: در این اثر متن کامل 805 عنوان کتاب و رساله عرفانی در 1258 جلد به دو زبان عربی و فارسی با موضوعاتی همچون طبقات و شرح حال عارفان، اصطلاح نامه، تفسیر عرفانی، عرفان نظری، عرفان عملی، ادبیات عرفانی، عرفان ادبی، حکمت، علوم غریبه، فقه عرفانی، اخلاق، دعا و کتابشناسی، گردآوری شده است.

 

این کارشناس بخش پژوهش مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی تصریح کرد: همچنین دسته بندی کتاب های برنامه در محورهای عرفان عملی، عرفان نظری، ادبیات عرفانی، تفسیر عرفانی، طبقات و شرح احوال، اصطلاح نامه، اشعار و شروح و کتب عربی و فارسی صورت گرفته است.

 

به گفته وی جستجو در بیش از 197 هزار و 800 عنوان باب و سرفصل کتب به وسیله فهرست گزینشی، امکان محدود کردن دامنه جستجو به آیات، احادیث و اشعار موجود در متون برنامه، ارائه هفت جلد فرهنگ نامه جهت دسترسی به معانی لغات، اصطلاحات و تعبیر عرفانی و دسترسی به شرح حال بیش از دو هزار و 200 تن از عارفان اسلامی در بخش "طبقات عرفا" از جمله امکانات این نرم افزار است.

 

حجت الاسلام راشدی نیا بیان کرد: همچنین کاربران می توانند دسترسی آسان به آیات موجود در برنامه داشته و متون موجود در آن را با یکدیگر مرتبط را مقایسه کنند ضمن آن که این لوح فشرده قابلیت های پژوهشی همراه با امکان یادداشت برداری، ذخیره، ویرایش و چاپ متن را نیز دارد.

 

وی تاکید کرد: در بخشی از این نرم افزار به مبحث عرفان عملی اشاره و بیان شده است: "عرفان عملى و بالاخص آنجا كه جنبه فرقه‏اى پيدا مى‏كند، بدعت ها و انحرافات زيادى مى‏توان يافت كه با كتاب اللَّه و با سنت معتبر وفق نمى‏دهد. ولى عرفا مانند ساير طبقات فرهنگى اسلامى و مانند غالب فرق اسلامى نسبت به اسلام نهايت خلوص نيت را داشته‏اند و هرگز نمى‏خواسته‏اند بر ضد اسلام مطلبى گفته و آورده باشند. ممكن است اشتباهاتى داشته باشند همچنان كه ساير طبقات فرهنگى مثلًا متكلمين، فلاسفه، مفسرين، فقها، اشتباهاتى داشته‏اند، ولى هرگز سوء نيتى نسبت به اسلام در كار نبوده است.

 

حجت الاسلام راشدی نیا ابراز کرد: نظريه سوم اين است كه عرفان مايه‏هاى اولى خود را- چه در مورد عرفان عملى و چه در مورد عرفان نظرى- از خود اسلام گرفته  و براى اين مايه‏ها قواعد و ضوابط و اصولى بيان كرده است و تحت تأثير جريانات خارج نيز، خصوصاً انديشه‏هاى كلامى و فلسفى و بالاخص انديشه‏هاى فلسفى اشراقى قرار گرفته است. اما اينكه عرفا چه اندازه توانسته‏اند قواعد و ضوابط صحيح براى مايه‏هاى اولى اسلامى بيان كنند؟ آيا موفقيتشان در اين جهت به اندازه فقها بوده است يا نه؟ و چه اندازه مقيد بوده‏اند كه از اصول واقعى اسلام منحرف نشوند؟ و همچنين آيا جريانات خارجى چه اندازه روى عرفان اسلامى تأثير داشته است؟ آيا عرفان اسلامى آنها را در خود جذب كرده و رنگ خود را به آنها داده و در مسير خود از آنها استفاده كرده است و يا برعكس، موج آن جريانات عرفان اسلامى را در جهت مسير خود انداخته است؟ اينها همه مطالبى است كه جداگانه بايد مورد بحث و دقت قرار گيرد. آنچه مسلّم است اين است كه عرفان اسلامى سرمايه اصلى خود را از اسلام گرفته است و بس."

 

به گفته حجت الاسلام راشدی نیا علاقه مندان می توانند این نرم افزار را از مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی تهیه کنند و برای سفارش این محصول می توانند یا به نشانی www.noorshop.ir مراجعه کرده با با شماره تلفن 02532120182 تماس بگیرند.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 402759

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha