کامران شیخ الاسلامی، کارشناس رسانه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که چرا بخشی از گروهک تروریستی داعش را زنان تشکیل می دهند و در واقع علت جذب زنان به این جریان خشونت طلب و فعال ضد بشری چیست، گفت: نباید این واقعیت را انکار کرد که زن همیشه به لحاظ سنتی و ایدئولوژیک در جنگ، استفاده تشویقی و روحی داشته است و شاید این به دلیل بخش حیوانی وجود انسان هاست که می خواهند آن را تسکین دهند.
وی ادامه داد: اما آنچه که داعش را نسبت به جریان های منحرف دیگر در جهان اسلام، متمایز و متفاوت کرده و حتی برای نخستین بار اتفاق افتاده است، استفاده از زن در خط مقدم جنگ و ترور است لذا مشاهده می کنیم در بسیار موارد زنان داعشی همراه با مردان این گروه، اسلحه به دست سوار بر خودروهای نظامی شده و به سوی به اصطلاح جهاد گسیل می شوند.
این کارشناس مسائل بین المللی با اشاره به علت اصلی و مهم گرایش زنان مسلمان به عضویت در گروه تکفیری و تندروی داعش بیان کرد: آنچه مسلم است در کشورهای مسلمان عربی، زن از اجتماع به دور نگاه داشته شده و محدود به امور خانه داری، همسرداری و تربیت فرزند می شود و در واقع زن در جامعه عرب، به نوعی با محدودیت شدید و حصر در خانه مواجه است که اکنون ظاهرا داعش با میدان دادن به او و باز کردن فضا در صحنه اجتماع و جنگ، در واقع آزادی به زن بخشیده و او را از حصار خانه و حبس در امور آن، رها کرده و در بطن جامعه قرار داده است؛ لذا این مساله برای زنان عرب خوشایند بوده و همین موجب می شود سرسپرده این گروهک تروریستی شوند.
وی تاکید کرد: در حقیقت داعش به این سهولت نمی توانست زنان جوامع دیگر را جذب گروه خود کند و برای آنها کجا بهتر از جامعه عرب بود که زن را محدود به خانه داری و زایش فرزند و پرورش آن می کند در واقع این آزادی آنی و دوشادوش مردان در صحنه های جنگ حرکت کردن، برای این زنان لذت بخش بوده است. از سوی دیگر نباید فراموش کرد که برخی از این زنان، همسران اعضای داعش هستند که شوهران خود را همراهی می کنند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا افراد تحصیلکرده و حتی هنرمند نیز جذب داعش شده و با آنها در خلق جنایت های غیر انسانی همراه و همدست می شوند، ابراز کرد: تحصیل و شعور و مسائل اعتقادی، امور جدا از هم هستند که لازم و ملزوم یکدیگر نیستند بنابراین گاه شاهدیم افرادی هستند که مداراج عالی علمی را می پیمایند اما دگماتیسم بوده و بر باورها و اعتقاداتی که در ذهن آنها حک شده، همچنان استوار هستند.
شیخ الاسلامی تاکید کرد: بنابراین اولا باید دانست تحصیل شعور به بار نمی آورد و این امر از علم آموزی مجزاست، و مساله بعد آنکه آمار افراد تحصیلکرده در گروهک تروریستی داعش، در حد چشمگیر و خاصی نیست و از سوی دیگر تحصیل همیشه موجب از بین رفتن باورها و ایدئولوژی یک فرد نمی شود، خصوصا افرا تندرو همان طور که امروز شاهدیم وقتی از یک سناتور آمریکاییِ پزشک اعتقاد او به خلقت جهان پرسیده می شود، بیان می کند معتقدم دنیا در هفت روز خلق شده! در واقع این همان باور اوست که آن را در متون دینی خود خوانده و در ذهن حک کرده اما تحصیل و علم آموزی موجب از بین رفتن این اعتقاد در او نشده است.
وی در پاسخ به این سوال نیز که شعار داعش بازگشت به سلف و سیره گذشتگان است و این برای جوان امروز که در دنیای مدرن زندگی می کند، جذابیتی ندارد چرا که به طور طبیعی انسان علاقه مند به عقب گرد و واپس گرایی نیست، اما چطور می شود عده ای جذب این شعار شده و به عضویت داعش در می آیند، اظهار کرد: به لحاظ منطقی و به دور از دخیل دادن جنایت های داعش، این شعار، شعار نامطلوبی نیست چرا که منظور از آن بازگشت به شیوه زندگی پیامبرگونه و صدر اسلام و به کارگیری اخلاقیات پیامبر اسلام (ص) در زندگی است و این به خودی خود امری پسندیده بوده اما آنچه ناپسند و مردود شمرده می شود، شیوه و برداشتی است که داعش از این شعار به دیگران القا می کند لذا اینجاست که اصطحکاک به وجود می آید.
این کارشناس رسانه یادآور شد: در واقع شعار داعش، شعار زیبایی است اما مخاطب در عمل با مساله ای دیگر مواجه می شود که با عقل، منطق، رفتار انسانی و عرف در تضاد است.
پایان پیام/
نظر شما