به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از سیمرغ، احمد شاکری نویسنده وعضو شورای ادبیات داستانی بسیج هنرمندان گفت: جشنواره های ادبی و به خصوص داستانی در کشور ما در دو دهه گذشته رشد چشمگیری داشتند.این رشد به خصوص به لحاظ کمی قابل توجه است.
وی درادامه افزود:همچنین درمیان انبوه جشنواره ها، جشنواره ها موضوعی در سطح استانی و ملی و جشنواره هایی با قالبهای مختلف قابل شناسایی است .افزایش کمی از یک طرف می تواند خبر خوبی برای ادبیات داستانی باشد و این در حالی است که معنای جشنواره باید حمایت از استعدادها، کشف چهره های جدید ، تولید داستان و البته چهر ه سازی استعدادهای خوب باشد.
وی با توجه به آسیهایی که جشنواره های مختلف ادبی را تهدید می کند،عنوان کرد: رقابت جشنواره ها نه در ساحت داستان نویسی بلکه دررونق بخشیدن به جوایز جشنواره است. همچنین نگاه کمی به جشنواره ها از جمله آسیبهایی است که بسیاری از جشنواره ها را تهدید می کند.از طرفی دیگر تعداد نویسندگانی که به صورت جدی مشغول نوشتن می باشند، کم است. بنا براین یک جشنواره در راستای اهداف خود باید بتواند نویسندگان جدید را به نوشتن تشویق و ترغیب کند و حتی به گونه ای عمل کند که نویسندگان حرفه ای نیز به شرکت در جشنواره ها و حضور در آن تشویق شوند. و این در حالی است که معمولا برنامه های اجرایی جشنواره ها در کشور ما غالبا یک برنامه تک ساحتی است و مجموعه های مختلف در حوزه های ادبیات تمام توان خود را صرف راه اندازی جشنواره می کنند.
این نویسنده درادامه خاطر نشان کرد: البته جشنواره ممکن است به عنوان یکی از برنامه های حوزه ادبیات داستانی اجرا شود، اما برای موفقیت بیشتر یک جشنواره فرهنگی وادبی اجرای برنامه های مهم تری مانند آموزش داستان نویسی، کمک به جریان نقد ، تامین متون نظری و مولفه های دیگر ضروری به نظر می رسد که عموما در جشنواره ها دیده نمی شود.
وی به مزیتهای جشنواره ادبیات داستانی بسیج اشاه کرد واظهار داشت: یکی از تفاوتهای جشنواره ادبیات داستانی بسیج با دیگر جشنواره ها دراین است که این جشنواره تنها جشنواره ای است که در دو مرحله برگزار می شود . یک مرحله، مرحله استانی است که استانها برنامه خاص خودشان را دارند و دیگر اینکه بعد از مرحله استانی آثار در مرحله ملی نیز بازنگری می شوند و مورد داوری مجدد قرار می گیرند.
وی تصریح کرد: ساختار کلی تری در انجمن های ادبیات داستانی بسیج وجود دارد و آن اینکه انجمن ها ادبیات داستانی همواره برنامه های متعددی در راستای اهداف فرهنگی خود دارند. که برگزاری جشنواره یکی ازاین اهداف می باشد که در کنار آن آموزش ، سفر، برگزاری کارگاههای نویسندگی ، جلسات نقد و بررسی و ... نیز وجود دارد و همه اینها مجموعه ای است که در کنار یکدیگر نتیجه بهتری خواهد داشت.
وی در ادامه یاد آورشد: معمولادراکثر جشنواره ها کار بدین شیوه است که نخست فراخوان داده می وافراد داستانهای خود را به آن جشنواره می فرستند واین به این معنا است که برگزاری جشنواره بدون ایجاد زمینه های لازم،برنامه ای ناقص است و این در حالی است که انجمن های بسیج در جامعه برنامه های متعددی دارند.بنابراین به لحاظ ساختاری اگر نگوییم که جشنواره داستانی بسیج بهترین اما می توانیم عنوان کنیم که این جشنواره بهترین گزینه ها در مقابل دیگر جشنواره ها است.
شاکری با اشاره به اینکه می توان پیشنهادات متعددی برای بالا بردن سطح کیفی جشنواره داستان بسیج ارایه داد، اضافه کرد:گاهی ارتقای کمی جشنواره ها گاهی مطلوب است. یک جشنواره باید بتواند در بین نویسندگان کمتر آشنا ،انگیزه ایجاد کند.زیرا نویسندگان حرفه ای همیشه داستان می نویسد و داستان نویسی این افراد متوقف به برگزاری جشنواره ها نیست . بنا براین نویسندگان حرفه ای و نیمه حرفه ای برای آموزش منتظر برگزاری جشنواره نمی مانند زیرا شناخته شده هستند.
وی تصریح کرد: درجشنواره ادبیات داستانی بسیج هنرمندان نیمه حرفه ای ها و غیر حرفه ای ها دیده می شوند در حالی که معمولا جشنواره هایی مانند کتاب سال برای حرفه ای ها است. اما در نگاه ما هدف این است که نویسندگان واقعی کشف شوند وبا برگزاری جشنواره این استعدادها شناسایی می شوند از این رو باید بیشترین کار برای تقویت استعدادهای واقعی نویسندگی صورت گیرد.
عضو شورای ادبیات داستانی بسیج خاطر نشان کرد: یک نویسنده برای رقابت ونیازمند آموزش است . از این رو یکی از کارکردهای جشنواره ما این است به این سمت حرکت کنیم. نکته دیگر در بحث و اجرا و معرفی هم باید کسانی که شرکت می کنند رها نشوند و همواره به نوشتن و حضور تشویق شوند.
وی درپایان مهم ترین کارکرد ادبیات داستانی بسیج رامعرفی صدایی دانست که از جریان ادبیات متعهد دارد به گوش می رسد و گفت: همنوایی با ادبیات داستانی متعهد و بازخورد بیرونی یکی از مهم ترین کارکرد های ما است زیرا یکی از اصیل ترین جریانهای انقلاب اسلامی جریان بسیج است. بنابراین وظیفه ماست که یک صدای خالص را به گوش ادبیات برساند که مشهور به اغراض سیاسی ، شبه روشنفکری ، و یا مشهور به چیزهای دیگر نباشدکه اگر این صدای خالص برخاسته از انقلاب به گوش ادبیات برسد بی تردید به دلیل خلوصی که دارد تاثیر خودش را خواهد گذاشت.
پایان پیام/
نظر شما