معافیت مالیاتی چاپخانه‌داران اجرایی شود/ بیم‌ها و امیدهای صنعت چاپ چیست؟

رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران با انتقاد از حل نشدن مشکل معافیتی مالیاتی چاپخانه‌داران، سردرگمی چاپ بین صنعت و فرهنگ را یکی از مشکلات اساسی دانسته و از کم‌توجهی موسسات مالی و اعتباری نسبت به این صنعت گلایه کرد.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، چهاردهمین جشنواره ملی صنعت چاپ، عصر روز گذشته 22 شهریورماه با حضور «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «محمودرضا برازش» مدیرکل دفتر امور چاپ ارشاد و جمع کثیری از فعالان فرهنگی و چاپخانه‌داران در تالار وحدت برگزار شد.

 

درخواست نیکوسخن برای اجرایی شدن معافیت مالیاتی چاپخانه‌داران

«علی نیکوسخن» رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران در سخنانی گفت: انتخاب هوشمندانه شعار سال از جانب رهبری، تکالیف فراوانی را فراروی مسئولان امر در بخش‌ها و حوزه‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی قرار می‌دهد. در این میان صنعت چاپ به عنوان نقطه تلاقی اقتصاد، صنعت، فرهنگ و هنر حائز اهمیت و اعتبار است. صنعت چاپ زیربنای اصلی فرهنگ و هنر است که این صنعت علی‌رغم توانمندی‌های فراوان هنوز با انبوهی از مشکلات و کاستی‌ها دست و پنجه نرم می‌کند. اعمال سلیقه‌ای برخی از کارگزاران در خصوص مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده، بیمه، شهرداری چند برابر شدن هزینه‌ها با اجرای هدفمندی یارانه‌ها، رکود کاری و کمبود شدید نقدینگی و فرسودگی دستگاه‌ها بخشی از مشکلات است که عدم توجه دستگاه‌های مسئول در پوشش و جبران این هزینه‌ها و نقیصه‌ها بار مشکلات چاپ را سنگین‌تر کرده است.

 

وی با اشاره به اینکه دولت صنعت چاپ را به مثابه یک صنعت به رسمیت نمی‌شناسد، بیان کرد: همین امر موجبات عدم توسعه و نزول بهره‌وری مناسب را نزد فعالان این صنعت پدید آورده است. شاید نخستین مشکل فعالان حوزه چاپ  در ایران را بتوان سردرگمی این صنعت بین صنعت و فرهنگ دانست. ایثارگران صنعت چاپ از یکسو هیچ امتیازی از حمایت‌های صنعتی دریافت نمی‌کنند و از سوی دیگر از حداقل حمایت‌های فرهنگی نیز بی‌بهره‌اند که به عنوان نمونه می‌توان به مساله معافیت کلیه‌ فعالیت‌های فرهنگی موضوع بند (ل) ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم اشاره کرد.

 

رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران خاطرنشان کرد: البته این مایه خوشحالی است که ناشران توانستند از این امتیاز برخوردار شوند اما چاپخانه‌داران همچنان در پیچ و خم‌های کلامی و انشایی گرفتاراند و با جابه‌جایی یک ویرگول و اعمال سلیقه برخی از متولیان امور مالیاتی تاکنون نتوانستند از این امتیاز بهره‌مند شوند. آیا این امکان نباید برای خادمان اصلی فرهنگ کشور فراهم آید. مگر نه این است که فرهنگ و نشر بدون صنعت چاپ معنا و هویت خویش را از کف می‌دهد.

 

وی صنعت چاپ را ستون اصلی خیمه فرهنگ نامید و گفت: بهتر است مسئولان چاره‌ای بیاندیشند و با برنامه‌ریزی مدون چاپخانه‌داران را هم که در فرایند تولید کتاب نقش اساسی دارند مشمول این قانون کنند. آقای وزیر این صنعت مظلوم واقع شده است. از دیگر مشکلاتی که طی سال‌های متمادی نفس فعالان صنعت چاپ را به شماره انداخته و تعدادی از آنان را در آستانه غیرفعال شدن قرار داده است موضوع چاپخانه‌های دولتی و شبه‌دولتی است. این چاپخانه‌ها علاوه بر اینکه سفارشات واحدهای تابعه را انجام می‌دهند به رقابت غیرمنصفانه با بخش خصوصی می‌پردازند. از محل بیت‌المال هزینه می‌کنند و با ورود به بازار کار بخش خصوصی را از گردونه رقابت و ادامه حیات محروم می‌کنند.

 

نیکوسخن با اشاره به شعار اصلی دولت یازدهم «تدبیر و امید» اظهار کرد: امید می‌رفت با توجه به این شعار اقدامات موثرتری در این حوزه به انجام برسد اکنون پس از گذشت یک سال هنوز شاهد عملکرد درخور توجه در این عرصه نیستیم. بار دیگر بر لزوم تدبیر عاجل و جامع در این زمینه تاکید می‌کنم. 

 

وی با اشاره به اینکه متاسفانه موسسات و نهادهای مالی و اعتباری کمترین اهتمام و توجه نسبت به صنعت چاپ کشور نداشته و ندارند، عنوان کرد: اعطای تسهیلات بانکی با بهره‌های 30 درصد به هیچ وجه برای واحدهای صنعتی از جمله واحدهای صنعت چاپ توجیه اقتصادی نداشته و نمی‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند. به یاد داشته باشیم اعطای این نوع وام‌ها و تسهیلات موجب بالا رفتن بدهی‌های معوقه بانکی خواهد شد. رویکردی اینچنین تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند از تولید و توسعه صنعتی حمایت کند. بنابراین اعطای تسهیلات با بهره پایین یکی از ضروریات حمایت از صنایع به ویژه صنعت چاپ است.

 

نیکوسخن با اشاره به نبود متولی مشخص و مقتدر در بدنه دولت به عنوان یکی از مشکلات اساسی صنعت چاپ، تصریح کرد: در حالی که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته صنعت چاپ در زمره 5 صنعت برتر از جنبه‌های مختلف اشتغال‌زایی ارزش بازار سرمایه، گردش مالی و تولید ناخالص ملی محصوب می‌شود و ارزش گردش مالی جهانی آن رقمی بالغ بر 865 میلیارد دلار است متاسفانه در کشور ما جایگاهی فرعی و حاشیه‌ای به آن داده شده است. حال آنکه به نظر می‌رسد حداقل باید یک معاونت برای این صنعت فراگیر در نظر گرفته شود. طبیعتاً عزیزانی که تاکنون مسئول چاپ و نشر وزارت ارشاد را برعهده داشته‌اند تمام تلاش خود را برای حمایت از این صنعت انجام دادند اما به دلیل جایگاه و ظرفیت سازمانی این امکان تاکنون فراهم نشده است.

 

وی از مدیرکل چاپ و نشر ارشاد به جهت کاهش واردات محصولات چاپی از طریق تغییر تعرفه‌های گمرکی تشکر کرد و افزود: این اقدام که در صورت به ثمر رسیدن می‌تواند زمینه‌ساز تحولات قابل اعتنایی در صنعت چاپ کشور شود اما از سویی دیگر صنعت چاپ سرگردان و حیران میان وزارتین فرهنگ و ارشاد و صنعت و معدن و تجارت است. این نابسامانی باید مرتفع شود. 

 

رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران در پایان تاکید کرد: صادرات محصولات چاپی و حضور فعالان و صنعتگران ایرانی در عرصه‌های بین‌المللی یکی از ظرفیت‌های بالقوه‌ای است که در صنعت چاپ کشور وجود دارد. به طور مشخص عرضه محصولات چاپی به کشورهای اسلامی، حوزه خاورمیانه، کشورهای CIS و جنبش غیرمتعهدها از جمله مواردی است که در صورت رفع مشکل ساختاری صنعت چاپ می‌تواند در جهت توسعه و بهره‌وری صنایع و صادرات کشور ایفاگر نقش مهم و قابل اتکایی باشد.

 

منصوری: صنعت چاپ علیرغم پیشرفت از مشکلات بسیاری رنج می‌برد

در ادامه، «رضا منصوری» مدیرعامل شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران در سخنانی گفت: انقلاب اسلامی در همه عرصه‌های حیات اجتماعی و فردی علی‌رغم وجود مشکلات با مسائل خارجی و داخلی و توسعه فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی تحولات بزرگی را پدید آورد.

 

وی ادامه داد: در عرصه چاپ نیز با توجه به اینکه چاپ به عنوان محور توسعه و پایه و اساس تحول اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی مطرح است، نقش تعیین‌کننده‌ای در تولید دارد، رخدادهای خوبی ایجاد شد. البته باید صنعت چاپ در محور توسعه به صورت جدی‌تری مطرح شود چرا که علی‌رغم همه پیشرفت‌هایی که داشته‌اند و علی‌رغم تلاش‌ها و حمایت‌های دولتی شاهد هستیم که از بسیاری از مسائل و مشکلات رنج می‌برد.

 

وی افزود: در گذشته بسیاری از مشاغل به صنعت چاپ قبطه می‌خوردند اما اکنون اینگونه نیست و باید انقلاب و حرکت بزرگی در آن شکل بگیرد. چاپخانه‌داران امروز حال خوبی ندارند و چرخ صنعت چاپ به خوبی نمی‌چرخد.

 

منصوری با اشاره به بیم ها و امیدها در عرصه چاپ، گفت: بی‌اعتمادی‌ها و نوسانات اقتصادی، وعده‌ها و شعارهای دروغین این عرصه را ملتهب‌تر کرده است، البته با روی کار آمدن دولت جدید بارقه‌ای از امید باز شده است که باید آن را به فال نیک گرفت.

 

مدیر شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران خاطرنشان کرد: آقای صالحی و برازش با دیدگاه بلندی که دارند و با استمداد و یاری از اتحادیه‌ها و متخصصان در همین مدت کوتاه زمینه‌ای را برای ساماندهی و تدوین راهکارهای جدید به جهت حل مشکلات چاپ به وجود آورده‌اند که امیدواریم اینگونه اقدامات ادامه پیدا کند.

 

پایان پیام/

کد خبر 401593

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha