حجتالاسلام سید ابوالحسن نواب، مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه در رابطه با موضوع تحول در حوزه های علمیه به خبرنگار شبستان گفت: امر تحول یک عنصر جداییناپذیر حوزه در طول تاریخ بوده است. اگر دوره هر یک از شخصیتهای بزرگ تاریخساز حوزه را چه در قم و چه در نجف، مورد مطالعه قرار دهیم میبینیم که این عنصر همیشه عامل پویایی در حوزه علمیه بوده است.
وی افزود: صاحب جواهر که حضرت امام هم از فقه جواهری یاد میکنند در مقطعی از مقاطع مختلف حوزه از این نمونه است یا در دوره شیخ انصاری یا دورههای اخیر هر یک از بزرگان حوزه در تحول و دگرگونی برنامههای علمی حوزه و یا اساسا در ساختار کاری حوزه نقشی مؤثر داشتهاند.
حجتالاسلام نواب تصریح کرد: در حوزه علمیه قم حضور علامه طباطبایی در بعد درسی و فلسفه نقشی چشمگیر و تأثیرگذار داشت یا بحث فقه حدیث یا استفاده از فقه مقارن در دوره آیتالله بروجردی جزء برنامههای حوزه بوده است.
مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه خاطرنشان کرد: اساس فقه هم بر همین است که امام (ره) فرمودند یک فقیه باید شرایط زمان و مکان را در نظر بگیرد. شرایط زمان و مکان را در نظر گرفتن یعنی پویایی، یعنی تحرک و بیتوجه نبودن به مسایل روز.
رهنمودهای رهبری منشأ سیاستگذاری در حوزه
رئیس مرکز خدمات حوزه های علمیه با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در این خصوص گفت: در دوره مقام معظم رهبری نیز این پویایی همچنان در حوزه وجود دارد. رهبری با آینده نگری که دارند، حتی در سفرهای قبل و دیدارهای مختلف با اعضای شورای عالی، رهنمودهای ارزشمندی را برای بهینه شدن برنامههای حوزه بیان فرمودند که این مباحث در حوزه به صورت مرتب طی جلسات مختلف برای سیاستگذاری و تبدیل به برنامه دنبال میشود.
وی با اشاره به عوامل مؤثر در تحول حوزه تصریح کرد: در امر تحول باید به چند مسئله توجه داشت. موضوع اول بازنگری نسبت به قوانین، مقررات و مصوبات گذشته است. میبایست مسایلی که در گذشته وجود داشته مورد بررسی قرار گرفته و بازنگری شود شاید در گذشته در شرایط خاصی، قانونی تصویب شده که امروز آن شرایط دگرگون شده و باید آن مصوبه و قانون نیز باید بررسی شود.
بازنگری نسبت به قوانین گذشته خود بیانگر پویایی حوزه است
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی افزود: یکی از کارهایی که شورای عالی به عهده دارد بازنگری نسبت به قوانین گذشته خودش است و این بیانگر پویایی حوزهها است.
حجتالاسلام نواب بهرهگیری از رهنمودهای رهبری برای برنامهریزی کردن و سیاستگذاری را عامل دوم در امر تحول حوزه عنوان کرد و گفت: با توجه به وسعت دید مقام معظم رهبری و اینکه ایشان هم نگاهی به داخل و هم نگاهی به خارج از کشور و نیازهای جهانی اسلام دارند و توجه ایشان به آینده و آیندهنگر بودن ایشان، موضوع پویاسازی حوزه با بهرهگیری از رهنمودهای مقام رهبری در حال حاضر نیز در حوزه در حال اجرا است.
مطالعات راهبردی عامل پویا ماندن حوزه
وی مطالعات راهبردی را از دیگر عوامل مورد نیاز در تحول حوزه برشمرد و افزود: حوزه با عنایت الهی در سطوح مختلف مطالعات راهبردی را جزء برنامههای خود قرار داده و در این زمینه هم تلاش فراوانی در حال شکلگیری است برای پویا ماندن و فعال ماندن حوزه.
مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه ادامه داد: هر مجموعهای که بخواهد به حیات خود ادامه دهد نمیتواند به مسایل پیرامونی خود بیاعتنا باشد هر مجموعهای برای حفظ حیات خود باید هم نسبت به این مسایل، برخورد مطالعاتی داشته باشد و هم جایگاه خود را در مسایلی که در جهان میگذرد، بشناسد.
وی افزود: حوزه در این زمینه نیز توجه لازم را داشته و در دوره اخیر معاونت جدیدی به نام معاونت بینالملل پیشبینی کرده که هم بتواند نسبت به مسایل بینالملل توجه داشته باشد و هم بتواند در جایی که حوزه باید حضور داشته باشد به عنوان یک مجموعه فعال در مسایل و برنامههای دینی انجام وظیفه بکند.
پایان پیام/
نظر شما