حجت الاسلام فضل الله نجفی، مشاور فقهی و معاون امور طلاب حوزه علمیه استان لرستان، صبح امروز(20 شهریور) در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خرم آباد، گفت: ربا در اسلام حرام است و جز گناهان کبیره حساب می شود.
وی، با بیان اینکه هر سازمانی، هر اداره ای، هر شغلی و هر حرفه و صنعتی یک آفاتی دارد. افزود: آفتی که برای بانک ها وجود دارد، آفت ربوی شدن است.
حجت الاسلام نجفی، یادآور شد: بانک و بانکداری که سر و کار آن با رد و بدل کردن پول و سرمایه ی مردم است، باید با دقت و ظرافت مراقب باشند که دچار ربا نشوند.
وی، تصریح کرد: رعایت عقود اسلامی و عقود شرعیه مهم ترین راهی است که موجب می شود بانک ها دچار ربا نشوند.
حجت الاسلام نجفی، با بیان اینکه فقط به وام قرض الحسنه، وام می گویند، افزود: آنچه را که بانک به مردم می پردازد در دو قالب وام و تسهیلات است.
مشاور فقهی و معاون امور طلاب حوزه علمیه استان لرستان، ادامه داد: در بحث قرض الحسنه بانک چیزی اضافه نمی گیرد فقط مقداری خرج کرد دارد حدود چهار درصد به جای آن خدمات و آن خرج کرد ها از مشتری گرفته می شود.
حجت الاسلام نجفی، با بیان اینکه تسهیلات در چند قالب مضاربه، مشارکت، فروش اقساطی،جعاله و...ارائه می شود، اظهار کرد: در تسهیلات چون کالا رد و بدل می شود و بانک کالایی به آنها می فروشد یا در خرید ها مشارکت می کند و سهمی ار آن اموال و کالاهای خریداری شده مالک، بانک است.
وی، افزود: بانک نمی تواند به مشتری وکالت دهد تا کالایی را یا منزلی را به آن نسبتی که تسهیلات در اختیار آن شخص می گذارد و می تواند همان کالا را به خویش بفروشد.
نجفی، با بیان اینکه در معامله نقد و معامله نسیه داریم، گفت: در معامله نقد قیمت واقعی و فعلی کالا به طوری که خریدار و فروشنده هیچکدام مضرر نشود، روی مبیع گذاشته می شود، اما در معامله نسیه فروشنده می تواند و این اختیار را دارد به نسبت زمان پرداخت قیمت کالا، قیمت را بیش از قیمت نقدی و فعلی بفروشد.
شاور فقهی و معاون امور طلاب حوزه علمیه استان لرستان، تصریح کرد: تسهیلاتی را که بانک برای خرید و امرار معاش مردم در اختیار مشتریان می گذارد از نوع معاملات نسیه است.
سپرده گذاری باید طبق عقود شرعیه باشد
وی، با تاکید به اینکه سپرده گذاری هم باید طبق عقود شرعیه باشد، خاطرنشان کرد: در سپرده گذاری که مردم پولشان را در اختیار بانک و بانکداران می گذارند این سپرده گذاری هم قراردادهایی دارد که طبق عقود شرعیه در نزد بانک گذاشته می شود.
حجت الاسلام نجفی، ابراز کرد: در این حال بانک وکالت دارد از طرف مشتری سپرده های او را در یکی از قالب های شرعی مثل مضاربه، سرمایه گذاری، خرید سهام و تمام سرمایه گذاری های شرعی را که به تایید نظام جمهوری اسلامی طبق موازین شرعیه هستند اول سپرده ها را در این مسیر سرمایه گذاری کند.
وی، افزود: مشتری برای اینکه یقین داشته باشد سپرده گذاری آن به دور از رباست، در مرحله نخست باید نسبت به قراردادهای شرعی آگاهی لازم را داشته باشد و در وکالتی که بانک دار می دهد باید علم و اطلاع داشته باشد و نیت او شرکت کردن در یک کار اقتصادی مورد تایید احکام اسلامی باشد.
معاون امور طلاب حوزه علمیه استان لرستان، در پایان خاطرنشان کرد: در گام نخست بانک موظف است تمام عقود شرعیه اسلامی را رعایت کند از جمله حساب و کتاب بحث سود قطعی می باشد.
پایان پیام/
نظر شما