حجت الاسلام و المسلمین مجتبی کلباسی، قائم مقام ستاد اقامه نماز کشور در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، با اشاره به اهمیت و جایگاه نماز در زندگی انسان گفت: اهمیت نماز، مسئله قابل بحثی نیست و مشخص است، چرا که سرآمد دعوت عملی انبیاء، اولین برنامه آن ها و اولین مسئله ای که از آن سخن به میان می آوردند، نماز بوده است، تا جایی که به بیان قرآن، حضرت عیسی (علیه السلام) در گهواره گفت: «أوصانی بالصلوة و الزکوة ما دمت حیّاً» (مریم، 31) .
وی افزود: این آیه بدین معنا است که برنامه عملی همه انبیاء و همه ادیان الهی بحث اقامه نماز است و تمام اهداف دین و تربیت دینی حول این محول شکل می گیرد و تربیت دینی به عنوان یک ضرورت قرآنی، عقلانی و فرهنگی تنها حول محور نماز می تواند شکل بگیرد و سمبل آن نماز است، لذا فرمود: «الصلوة عمود الدین». این سخن که نماز ستون دین است، یعنی تمام آن چه که مربوط به دین است، حول و محور این ستون شکل می گیرد و برقرار می شود.
حجت الاسلام کلباسی به آثار فردی و اجتماعی نماز پرداخت و گفت: آثار و برکات نماز بسیار زیاد است و قابل شمارش نیست. آثار فردی نماز مثل آرامش، یاد خدا، توجه دادن و متذکر کردن انسان به زمان و مکان و جهت حرکت زندگی، متوجه کردن انسان به مفاهیم نماز از توحید تا معاد و از تمام عقائد و حتی توجه دادن انسان به ورود و خروج انسان به این جهان است، یعنی نماز آهسته آهسته و بخش بخش همه آن چه که لازم است انسان به آن توجه داشته باشد، فراهم می کند.
وی اضافه کرد: نماز، علاوه بر آثار فردی، آثار اجتماعی فراوانی دارد، مانند نظم پذیری، جامعه پذیری، همکاری و تعاون. نماز وقتی به شکل جماعت برگزار می شود، محور تربیتی جامعه می شود. علاوه بر این نهاد مسجد، فرآورده نماز و محصول آن است. بنابراین بدون نماز نمی توان جامعه دینی، تربیت دینی، اخلاقی دینی، اقتصاد دینی و فرهنگ دینی ایجاد کرد، چرا که چشمه جوشان و عمود همه این ارزش ها نماز است که بدون نماز به آن ها نمی رسیم.
قائم مقام ستاد اقامه نماز با اشاره به جایگاه نماز در جامعه گفت: نماز باید در برنامه های عملی، سنن و آداب جامعه کاملاً مشخص و دارای نمادهای مشهود و مطرح در جامعه باشد، به گونه ای که در شهر اسلامی، هنگامی که زمان اقامه نماز فرا می رسد، همه قسمت های شهر نشان دهد که زمان نماز فرا رسیده است و مردم به سمت مسجد و اقامه نماز می روند.
وی افزود: ترکیب «مردم، نماز، مسجد» اموری است که باید در جامعه تبلور داشته و کاملاً آشکار باشد. متأسفانه امروزه در بسیاری از شهرها، اگر صدای اذان حذف شود، هیچ نشان دیگری از نماز وجود ندارد و انسان نماد مشهودی نمی بیند، خیلی ها نماز می خوانند، اما در جامعه متبلور و مشهود نیست.
حجت الاسلام کلباسی با بیان این که نماز باید در اولویت باشد و قوانین کشور مظهر وجود نماز در جامعه باشد، گفت: تلاش های زیادی در این راه صورت می گیرد، اما فاصله بسیار زیاد است!
پایان پیام/
نظر شما