امامزادگان چراغ های نورانی //11

خبرگزاری شبستان: استان قم همواره به عنوان یکی از پایگاههای دینی ومعنوی بوده و است وجود بیش از400 امامازده در استان قم نشان از اهمیت جایگاه این بزرگوارن دارد که بر اساس اسناد موجود، 255 امامزاده در 100 بقعه در استان شناسايي شده اند كه در برخي از آن ها بيش از يك امامزاده به خاك سپرده شده است.

امام زاده شاه احمد بن قاسم (علیه السلام)

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم،با وجود آنکه در کتیبه ای که در آغاز قسمت هشت گوشه بقعه به خط ثلث گچ بری شده نسب حضرت امام زاده شاه احمد بن قاسم (علیه السلام) را با یک واسطه به حضرت امام موسی بن جعفر (علیه السلام) رسانده اما بدون شک در این نسب اشتباه شده است و به یقین نسب شریف حضرت امامزاده شاه احمد بن قاسم (علیه السلام) مدفون در بلوار معلم با سه واسطه به حضرت امام جعفر صادق (علیه السلام) منتهي مي‌شود که از قرار ذيل است:

« حضرت سيّد ابوالحسين احمد بن قاسم بن احمد الشعراني بن علي العريضي بن امام جعفر الصادق (علیه السلام). »

زیرا قدیمی ترین سندی که درباره ی مهاجرت سید ابوالحسن احمد عریضی به قم خبر داده و محل دفن آن را اشاره نموده ، مؤلف تاریخ قدیم قم ، حسن بن محمد بن حسن قمی زنده به سال 378 ه.ق است. او می نویسد: « ابوالحسین احمد بن قاسم بن احمد بن علی بن جعفر است و نمی دانم که او با پدرش به قم آمده است (یا بدون پدرش) ؛ و چنین رسیده است به من که او معقد و عنین بوده است و آبله در چشمش پیدا شد و بدان سبب هر دو چشمش تباه شد و چون او را وفات رسید او را به مقبره قدیم به مالون دفن کردند و تربت او را زیارت می کردند و بر سر تربت او سایه ای بوده است . . . ».

بنابراین حضرت احمد بن قاسم (علیه السلام) سيّدي پرهيزگار و عابد بود که همراه خواهرش فاطمه، از مدينه به قم هجرت نمود و در اين شهر به عبادت و رياضت گذراند تا اينکه وفات نمود. جسد مطهّر وي را در مقبره «مالون» در جنوب قم در محل دروازه قلعه به خاک سپردند.

در سال 258 ه.ق معتمد عباسی برای اشغال شهر های زنجان ، ابهر و قزوین که تحت تصرف یکی از سادات علوی به نام حسین کوکبی بود و در آن منطقه حکومت مستقلی تشکیل داده بود ، لشکری مجهز به فرماندهی موسی بن بوغا (بُغا) به آن سو گسیل داشت و به عبدالله بن طاهر (حاکم خراسان) نامه ای نوشت که او را کمک نماید. موسی بن بوغا ، خاقان بن مفلح ترک را سردار لشکر خویش گردانید و به او مأموریت داد که در سر راه خود ، شورش مردم قم را فرو نشاند و مالیات عقب مانده قم را وصول نماید و کسانی را که از دستورات وی سرپیچی کنند را سرکوب کند و در ری به اردوی بغداد ملحق گردد.

ابن مفلح پس از چند روز تلاش از حصار قم گذشت و وارد شهر گردید و تنی چند از سران را به قتل رسانید و مالیات چند ساله قم را وصول نمود. یکی از اعمال ناشایستی که انجام داد این بود که دستور داد سایبانی که روی مزار احمد بن قاسم (علیه السلام) ساخته بودند را خراب کنند ! سپس به جانب ری حرکت کرد.

مدّتي پس از خراب شدن سایبان ، کسي او را زيارت نمي‌کرد ، تا اينکه در سال 371 هـ . ق يکي از صالحان قم، خواب ديده در اينجا مردي فاضل مدفون مي‌باشد و زيارت کردن او داراي اجر و ثواب بسيار است. از آن پس دوباره بر آن قبر سايباني ساختند و مردم براي زيارت و طلب شفا به آنجا رو آوردند ؛ پس از گذشت زمانی مردم قم بر فراز تربت وی قبّه ای بنا نهادند.

مؤلف تاریخ قم می نویسد:

« بعضی از افراد مورد اعتماد چنین نقل کردند که عده ای از کسانی که دارای امراض صعب العلاج بودند و پزشکان از معالجه آن ها نا امید گشتند به این بارگاه پناه آوردند و از این بزرگوار شفا گرفتند ».

در اين مقبره خواهر احمد بن قاسم (علیه السلام) به نام فاطمه که همسر عبدالله بن حسين بن علي بن محمد ديباج فرزند حضرت امام جعفر صادق (علیه السلام) مي‌باشد نيز مدفون است.

 

سيده فاطمه، خواهر امام‌زاده احمد بن قاسم (علیه السلام)، مادر يکي از امام‌زادگان بزرگوار مدفون در قم به نام محمد عزيزي است. سيد محمد عزيزي فرزند عبدالله بن حسين بن علي بن محمد بن الامام جعفر صادق (علیه السلام) است که به سيد سربخش معروف مي‌باشد.

همچنین در راستای اشاعه فرهنگ دینی و معنوی امامزادگان  برنامه های فرهنگی از جمله برگزاری کلاسهای قرآنی، برپایی مراسمات مذهبی و شادی همزمان با اعیاد و مناسبات مذهبی ائمه اطهار، برگزاری نماز جماعت و مشاوره  صورت می گیرد.

پایان پیام/

 

کد خبر 400300

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha