اقبال شناسی ایرانی ها، جریان علمی هدفمند و قدرتمند در جهان است

دکتر محمد سهیل عمر با اشاره به علاقمندی ایرانیان به علامه اقبال لاهوری گفت: اقبال فردوسی برون مرزی ایرانیهاست، به همین دلیل اقبال شناسی در ایران جریانی قدرتمند در جهان است.

خبرگزاری شبستان _ فرهنگ و ادب: علامه اقبال لاهوری از شخصیت های بی نظیر تاریخ معاصر جهان اسلام است، وی که یکی از پرچمداران بیداری جهان اسلام است، به جستجوی زبان و اندیشه ای ناب برای پیشبرد این هدف بر می خیزد و در ادامه کنکاش علمی خود متوجه ظرفیت های فراموش شده ادبیات فارسی می شود، بنابراین او در ادامه ردای متفکران ادیب ایرانی همچون سنایی، عطار و مولانا را بر تن کرده و سوار بر توسن ادبیات فارسی مسلمانان را به قیام فرا می خواند. علامه در جهان اسلام شخصیت بی نظیری است، طوری که شخصیت برجسته ای چون شهید مطهری هر کجا درباره او سخن می گوید وی را معظم له یاد می کند.

 

دکتر محمدسهیل عمر، رییس اقبال آکادمی، بزرگترین مرکز اقبال شناسی جهان، که اخیرا برای جمع آوری مطالبی درباره زندگی اقبال لاهوری به ایران سفر کرده بود، با خبرنگار شبستان گفتگوی کوتاهی داشته است که در زیر مشروح  آن را می خوانید:

 

وی در ابتدای این گفتگو با اشاره به دلایل سفرش به ایران گفت: نخستین انگیزه من از این سفر حضور در کنفرانسی بود که با محوریت صلح عادلانه در دانشگاه تهران برگزار شد و دومین دلیل سفرم گفتگو با اقبال شناسان برجسته ایرانی برای ساخت یک سریال درباره زندگی اقبال لاهوری است.

 

وی افزود: اقبال آکادمی مدتهاست که مشغول مقدمه چینی برای ساخت سریالی تلویزیونی درباره زندگی علامه اقبال لاهوری است که قرار است دولت پاکستان با همکاری دولت نروژ این سریال را تولید کند، به همین منظور ما مامور به انجام مصاحبه با اهل علم و تحقیق در این زمینه هستیم.

 

وی اضافه کرد: در ایران نیز در حال حاضر برای ساخت این سریال با کسانی چون دکتر محمد بقایی ماکان، دکتر غلامعلی حداد عادل، نصرالله پور جوادی گفتگوهایی داشتیم و بعد از آن با سفر به آمریکا و هند  در آنجا نیز با برخی استادان صاحبنظر دیدار می کنیم که امیدواریم این کارها تا آخر سال جاری به پایان برسد.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون تلاشی برای تمرکز بخشی به فعالیت های اقبال پژوهی در ایران شده است؟ گفت: گروه زبان اردو دانشگاه تهران و کرسی اقبال شناسی در دانشگاه علامه طباطبایی از جمله مراکز عمده ای هستند که در زمینه مراکز اقبال پژوهی فعالیت می کنند.

 

وی تصریح کرد: همچنین یک مرکز اقبال شناسی توسط دکترمحمدبقایی ماکان راه اندازی خواهد شد که فعالیت آن به صورت شخصی و خصوصی است و در آن فعالیت های پژوهشی صورت می گیرد و دیگر اینکه انجمن فلسفه و حکمت ایران در راستای فعالیت های اقبال پژوهی قرار است دیوان فارسی علامه اقبال لاهوری را به زودی منتشر کند.

 

دکتر سهیل عمر یادآور شد: جریان اقبال شناسی در ایران در مقابل دیگر کشورها جریانی قدرتمند است، محبوبیت او در ایران نیز به دلیل علاقه اقابل به زبان فارسی است، چرا که حدود 55درصد از آثار وی به زبان فارسی سروده شده است.

 

وی همچنین عنوان کرد: از طرفی اقبال تمام نکات و ظرایف سخن فارسی را در آثارش به خوبی رعایت کرده است همچنین ادامه سلسله طولانی حکمت مولانا و سعدی و حافظ در آثار علامه اقبال به خوبی تجلی یافته و اینها همه دلایل اقبال ایران به علامه اقبال است.

 

وی اقبال را فردوسی برون مرزی توصیف کرد و با اشاره به دلایل علاقمندی ایرانی ها به این شخصیت برجسته جهان اسلام گفت: روح انقلابی اقبال که بسیاری وی را فردوسی برون مرزی می خوانند،  مهمترین دلیل علاقه مندی ایرانیان به اوست، در واقع شعر اقبال شعر حکمت معرفت و انسانیت است و از این رو هر کس که با آثار اقبال آشنا شود بی شک به او علاقه مند می شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 40028

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha