تحول علوم گفتمان بومی جهان اسلام است/کنگره دامنه جهانی دارد

خبرگزاری شبستان: دین در حقیقت نقطه مشترک ما و سایر متفکران کشورهای اسلامی است، لذا بحث تحول علوم انسانی، گفتمان انحصاری در ایران نیست بلکه گفتمان بومی در جهان اسلام است.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، نشست رسانه ای نخستین "هم اندیشی کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در بیروت" با حضور مسعود معینی پور، مشاور رییس شورای سیاستگذاری کنگره و دبیر علمی این هم اندیشی و جمعی از اصحاب رسانه یکشنبه، 16 شهریور در مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا برگزار شد.

 

بنابر این گزارش، معینی پور در این نشست با بیان اینکه علم در هر جامعه ای سلطه به دنبال خود می آورد و هر تلاشی برای تولید علم و پاسخگویی به نیاز جامعه بر اساس بومی سازی و تولید داخلی می تواند قدرت را برای آن جامعه به همراه آورد، گفت: تمرکز علم، قدرت و عظمت بیشتری برای جامعه به وجود می آورد تا تمسک به علم جوامع دیگر با فرهنگ دیگر.

 

مشاور رییس شورای سیاستگذاری کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در بیروت ادامه داد: علم در حقیقت برای رفع نیاز جامعه پدید می آید و این سوال را دربر دارد که آیا می توان پاسخ به نیاز انسان را مطابق هویت او از آن سوی عالم تأمین کرد؛ این سوالی است که در جوامع دیگر نیز میان اندیشمندان مطرح است.

 

وی با بیان اینکه این مسئله نقطه مشترک بین ما و اندیشمندان دیگر کشورها است که بخصوص پس از جنگ جهانی دوم در میان کشورهای توسعه نیافته و کمتر توسعه یافته مطرح شد، تصریح کرد: اندیشمندان در پی آن بودند تا بحث تحول علوم انسانی را دنبال کنند. این نهضت قریب به 70 سال پیش در برابر نظام استکبار پا گرفت، بالنده شد و متفکرانی همچون حسن حنفی در مصر، اسماعیل فاروقی فلسطینی و ... این بحث را دنبال کرده و حتی آکادمیک های علمی در کشورهای غربی به راه انداختند.

 

معینی پور تاکید کرد: اما پیروزی انقلاب اسلامی با آن ساختارشکنی که در برابر نظام سلطه داشت نقطه عطفی در برابر تحول علوم انسانی بود؛ انقلاب اسلامی توانست یک نظام سیاسی اجتماعی بر پایه علوم انسانی پدید آورد.

 

وی ابراز کرد: این در حقیقت نقطه مشترک ما و سایر متفکران کشورهای اسلامی است، لذا بحث تحول علوم انسانی، گفتمان انحصاری در ایران نیست بلکه گفتمان بومی در جهان اسلام است.

 

مشاور رییس شورای سیاستگذاری کنگره بین المللی علوم انسانی  اسلامی در بیروت با بیان اینکه ایران توانسته سردمدار این گفتمان در عالم شود، بیان کرد: نگاه اندیشمندان یادشده در باب علوم انسانی اشتراکاتی دارد به طور مثال نقیب العطاس تاکید می کند با منش فرهنگی غرب، علم غرب آکنده شده و اگر بخواهید از علم آنها بهره بگیرید باید به فرهنگ آنها نیز آغشته شوید.

 

معینی پور اظهار کرد: بحث تحول علوم یک بحث جدید نیست که در ایران پیگیری می شود، بلکه بیش از 70 سال است که در کشورهای اسلامی و چه بسا این پدیده از آمریکای لاتین آغاز شده است.

 

وی بیان کرد: کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی یک رسالت جهانی برای خود قایل است و بر اساس آن از ابتدا بحث تحول را به صورت بین المللی دنبال کرده است.

 

معینی پور با اشاره به اینکه در دوره اول و دوم کنگره بین المللی علوم انسانی- اسلامی میهمانانی از داخل و خارج کشور به ایران دعوت شد اما کفاف لازم را نمی داد و نمی توانستیم آنچنان که شایسته است از اندیشمندان بهره گیری کنیم، گفت: این مسئله به واسطه کمبود ظرفیت هایی بود که داشتیم لذا بر آن شدیم مراکزی که تحول علوم انسانی را در کشورهای دیگر دنبال می کنند شناسایی و مراودات خود را با آنها آغاز کنیم در این راستا نخستین نشست در لبنان با همکاری معهدالحکمیه برگزار می شود.

 

معینی پور با بیان اینکه سال ها است بحث پیگیری تحول علوم انسانی را پیگیری می کنیم و همچنان در حال پیگیری و شناسایی اندیشمندانی که در این راستا فعال هستند، هستیم، افزود: کنگره علوم انسانی اسلامی بنا دارد این روند را با شناسایی و رایزنی با اندیشمندان داخلی و خارجی دنبال کند که البته امیدواریم هر سال به جای دعوت میهمانان از خارج از کشور این نشست های کوچک را با هماهنگی های قبلی در خارج از کشور برگزار کنیم.

 

مشاور رییس شورای سیاستگذاری کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در بیروت عنوان کرد: در این راستا 24 و 25 شهریور سال جاری مصادف با پانزدهم و شانزدهم سپتامبر این هم اندیشی در بیروت برگزار می شود.

 

وی بیان کرد: نشست مشترک هم اندیشی کنگره بین المللی علوم انسانی – اسلامی با معهد الحکمیه با هدف آگاهی از دستاوردهای علمی مجامع علمی لبنان در ارتباط با فضلای آنها، رایزنی فکری میان اندیشمندان ایرانی و لبنانی و نقد و نظر در باب مقالاتی که از پیش از ایران برای آنها ارسال کرده ایم و همچنین مقالات اندیشمندان لبنان برگزار می شود.

 

معینی پور گسترش و تبیین و ترویج گفتمان علوم انسانی اسلامی در لبنان و جهان اسلام را دیگر هدف این کنگره خواند و گفت: اندیشمندان لبنانی از ما خواسته اند تجربه مدیریت فرآیند تحول علوم خود را به آنها انتقال دهیم و قرار است نقاط ضعف و قوت تحول علوم انسانی که چندین سال است در ایران پیگیری می شود در این نشست بررسی شود تا نقاط مثبت تقویت شده و نقاط ضعف تکرار نشود.

 

وی ادامه داد: وجه نگاه علمای اسلامی ایرانی در خصوص تحول علوم انسانی بسیار برجسته است و میان فضلای ایرانی و علمای سایر کشورها همچنان که نقاط مشترک بسیار زیادی وجود دارد تفاوت هایی نیز به چشم می خورد این نقاط را مشخص و ما را به سمت وفاق ملی و جامعه متحد علمی در مقابل کشورهای غربی می برد.

 

معینی پور تاکید کرد: در این هم اندیشی علاوه بر علمای لبنان از ایران نیز میهمانان و اندیشمندانی همچون حجت الاسلام غلامی، رییس شورای سیاستگذاری کنگره علوم انسانی- اسلامی، سوزنچی، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع)، عطاءالله آتانی، دبیر کنگره، عادل پیغامی، معاون پژوهش و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) و مشاور رییس شورای سیاستگذاری کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در بیروت حضور بهم می رسانند.

 

مشاور رییس شورای سیاستگذاری کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در بیروت یادآور شد: مجموعه مقالاتی که به لبنان ارسال شده قبلا در ایران به زبان فارسی در فصلنامه تخصصی علوم انسانی  اسلامی صدرا منتشر شده و در طی این یک سال ترجمه و در حال چاپ است تا در نشست آینده در بیروت توزیع و پخش شود.

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 399999

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha