حج فریاد اسلام برای وحدت مسلمانان است

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام سلیمی گفت: اینكه خداوند انجام اعمال حج را برای همه مسلمانانی كه حج برای آنها واجب شده در یك زمان خاص با اعمال و مناسكی واحد واجب كرده است فریاد اسلام برای وحدت و یكپارچگی مسلمانان است.

حجت السلام و المسلیمن محمد سلیمی عضو حقوقدانان شورای نگهبان در گفت‌وگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛  ضمن بیان جایگاه فریضه حج در اسلام گفت: بر اساس آموزه های قرآن حج یکی از شعائر الهی است و در آیات مختلفی از قرآن کریم به این مسئله اشاره شده است، چنانچه خداوند در آیه 158 سوره بقره می فرماید «إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِن شَعَآئِرِ اللّهِ» بدین معنا که صفا و مروه از شعائر خداوند است. خداوند در آیه 32 سوره حج می فرماید « ذَلِكَ وَمَن يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِن تَقْوَى الْقُلُوبِ» بدین معنا که اين است (برنامه حج)، هر کس شعائر خدا را بزرگ بشمارد، بی گمان این از تقوای دل ها است که در این جا نیز منظور از شعائر الهی حج می باشد چراکه از جمله مناسکی که انسان را به یاد خدا مى‏اندازد، حج مى‏باشد و یا در در آیه 36 همین سوره صریحا مساله قربانى کردن در مراسم حج جزء شعائر الهی محسوب می گردد.

وی با بیان اینکه فلسفه حج به نحوی تعیین شده که به عنوان مظهر وحدت اسلامی معرفی گردد گفت: در بحث مسئله حج تنها استطاعت و انجام یک سری از اعمال، هدف بنیان گذار این مکتب توحیدی نبوده است و این نوع عبادت علاوه بر این كه پیوند استوارى میان بنده و خدا به وجود مى‏آورد، مى‏تواند از جهات گوناگونى مبدأ اثرات سودمند و ارزنده‏اى در اجتماع اسلامى باشد.

حجت السلام سلیمی افزود: ایجاد تفرقه، دشمنی و چندگانگی در بین ملت‌ها و كشورهای اسلامی یكی از توطئه‌هایی است كه سال‌های زیادی در دستور كار دشمن بوده است. آنها بر اساس قاعده كلی تفرقه بینداز و حكومت كن، بر كشورهای اسلامی سلطه پیدا كرده، سال‌های زیادی است كه برخی از كشورهای اسلامی را دور از هم و تحت سلطه خود اداره می‌كنند.

وی در مورد فلسفه حج اشاره کرد: حج عبادتی است که در آن انسان از همه عرفیات، مسائل قومیتی و منیت ها دوری می گزیند و مساوات اصل می گردد و اجتماع عظیمى كه اعضاى آن را نمایندگان واقعى ملتهاى مسلمان جهان تشکیل می دهند و همه در این مراسم علقیات را کنار گذاشته و متحد در کنار هم ظاهر می شونند، بدین معنا که منافع شخصی و دل بستگی ها به کنار می روند و حتی دوخت نخ لباس های زائران نیز که علقه ای برای لباس زائران محسوب می گردد نیز کنار گذاشته می شود تا همه انسان ها در این مراسم دینی یک رنگ و ساده، شعار واحد « لَبَّيْكَ اللّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لا شَرِيكَ لَكَ لَبَّيْكَ  اِنَّ الْحَمدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلكَ لاشريكَ لَكَ لَبَّيْكَ » را سر دهند. برای انجام عبادتی همچون نماز پس از نیت کردن تکبیر می گویید و حج فریضه ای است که پس از نیت کردن باید متحدانه شعار لبیک ندا داد.

وی بیان كرد: حج به طور كلی نمادی از وحدت میان مسلمانان است. حضور یكپارچه حاجیان در مراسم حج از اقوام و نژادهای مختلف در یك زمان و مكان خصوصا نماد وقوف به مشعر، عرفات، منی و رمی جمرات، خود فریاد رسای وحدت امت اسلامی می‌باشد و حاجیان با انجام این آموزه ها تنفر و انزجار خود و نظام اسلامی را نسبت به شرک و کفر به صورت متحد اعلام می کنند.

سلیمی خاطر نشان كرد: در حقیقت خداوند، با تشریع حج، این اجتماع بزرگ امت اسلامی را ساماندهی كرده است و بساط آن را گسترده است تا همه به صورت واحد، در زمان واحد، اعمال واحدی را انجام دهند و پروانه وار گرد کعبه بچرخند و اتحاد خود را به گوش ظالمان عالم برسانند و در این میان وظیفه متفكران اندیشمندان و فرهیختگان امت اسلامی است كه از این موقعیت استفاده بهینه نموده، به دردها و چالشهای امت اسلامی بپردازند. چیزی كه متاسفانه هنوز برای امت اسلامی رخ نداده است.

وی با بیان آیات 26 و 27 سوره حج گفت: خداوند می فرماید «وَإِذْ بَوَّأْنَا لِإِبْرَاهِیمَ مَکَانَ الْبَیْتِ أَن لَّاتُشْرِکْ بِی شَیْئًا وَطَهِّرْ بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَالْقَائِمِینَ وَالرُّکَّعِ السُّجُودِ» (26) «وَأَذِّن فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجَالًا وَعَلَى کُلِّ ضَامِرٍ یَأْتِینَ مِن کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ» (27) و در این آیات تجدید بنای این خانه به دست حضرت ابراهیم و به فرمان خداوند را متذکر می شود و یادآور می گردد که برای حضور در مکان‌های عبادی، باید درون خود را از هرگونه شرک پاک سازیم و با دلی پاک و خالص وارد شویم و خطاب به پیامبر می فرماید مردم را به سوی حج فرا بخوان؛ تا پیاده و سواره از هر راه دوری در مراسم حج اجتماع کنند و از نقاط دور و نزدیک به این شهر بیایند و مراسم توحیدی را به جای آورند.

حجت الاسلام سلیمی در ادامه افزود: خداوند در آیه 28 سوره حج پس از بیان شرایط حضور در حج می فرماید «لِیَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَیَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِی أَیَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِیمَةِ الْأَنْعَامِ فَکُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِیرَ » یعنی در این مراسم مجتمع شوید چراکه اجتماع مسلمانان در کنار خانه خدا، منافع بسیاری دارد که حاجیان با حضور در آنجا این منافع را با چشمان خود می بینند و به صورت شخصی لمس کنند که از جمله آنها ایجاد وحدت و همدلی میان مسلمانان نقاط مختلف دنیا، آگاهی از امکانات و کاستیهای یکدیگر و گسترش همکاری‌ های متقابل برای رفع مشکلات، همچنین تلاش برای ترویج و تبلیغ اسلام می باشد که مسلمانان با مشاهده این آثار باید تفكر كنند كه این حجم عظیم مسلمانان در سطح جهانی چه كارهایی می‌توانند انجام دهند.

وی تاكید كرد: آنچه می‌تواند این كنگره عظیم را از این حالت امروزی خارج كند دور هم جمع شدن علما و متفكرین اسلامی است. باید فضای به نحوی مهیا شود كه علمای مسلمان از هر مذهب و عقیده در كنار این كنگره عظیم دور هم گرد آیند و مسائل جهان اسلام را بررسی كنند. البته زمانی این جلسات موثرتر خواهد بود كه در طول سال ادامه داشته باشد و این ارتباط در حج آغازی برای ارتباط دایمی و در طول سال باشد. این حركات و فعالیت‌هاست كه می‌تواند در تحقق امت اسلامی و به عبارتی وحدت میان ملت‌ها و مذاهب نقش بسیار مهم و موثری داشته باشد.

این عضو حقوقدانان شورای نگهبان با بیان اینکه امام علی (ع) برای اولین بار به دستور پیامبر آیات برائت از مشرکین قرآن کریم را در ایام حج تلاوت کرد افزود: همه مسلمانان مکلف اند از پیامبر (ص) سرمشق بگیرند و تنفر و بیزاری خود را از مشکران و منافقان و ظالمان عالم به صورت دسته جمعی و متحدانه اعلام کنند . حجی درست برگزار می شود که در آن مقاومت در برابر ظلم و ستم مشهود باشد.

سلیمی اظهار داشت: دشمن همواره سعی بر آن دارد با ایجاد عداوت و دشمنی بین كشورهای اسلامی و تشدید اختلافات مذهبی و دامن زدن به قوم گرایی برای خود حاشیه امنی ایجاد كند و كشورهای اسلامی و مسلمانان را به خودشان مشغول كند. این نقشه دشمن در كشورهای اسلامی از قبیل فلسطین، افغانستان، عراق، مصر، سوریه و ... كاملا مشهود است که مهم ترین این رویه ستم کارانه را در فلسطین و غزه شاهدیم. استكبار و استعمار جهانی با اجرای نقشه‌هایش و با بی اطلاعی مسلمانان از این نقشه‌ها توانسته بی رحمانه ترین جنایات را علیه مسلمانان مظلوم غزه انجام دهد که چه بسا اگر برائت از مشرکین و نمود اتحاد مسلمانان در مناسک حج بهتر برگزار می شد شاهد چنین جنایاتی نبودیم.

وی ادامه داد: همانطور كه معمار كبیر انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری مكررا فرموده اند، حج ظرفیت بسیار خوبی برای ایجاد وحدت میان ملت‌ها و امت‌های اسلامی است؛ چرا كه این كنگره عظیم اسلامی می‌تواند در صورت همفكری اندیشمندان و عالمان مسلمان و كسانی كه در جهان اسلام درد دین و اسلام دارند توطئه‌های استكباری را خنثی و نقشه‌های اختلاف اكنی و فتنه را نقش بر آب كند و اگر این مهم با کیفیت مطلوب محقق شده بود استعمارگران صهیونیستی اینگونه به خود اجازه گستاخی و نسل کشی نمی دادند.

این حقوقدان شورای نگهبان گفت: حج ظرفیت بت شكنی دارد و اگر این كنگره عظیم جهانی با حضور همه مسلمانان تبدیل به حج ابراهیمی، بت شكن، استكبارستیز و استعمار گریز شود می‌تواند از طرفی برای وحدت امت اسلامی سرآغازی باشد و از طرف دیگر گوشه ای از قدرت بزرگ اسلامی را در دنیای كنونی نمایش دهد و نمود کوبنده و محکمی از مقاومت اسلامی در چشم جهانیان باشد.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 399938

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha