حفظ حقوق محیط زیست بزرگترین چالش اخلاقی دولتها

خبرگزاری شبستان: رییس سازمان حفاظت محیط زیست، حفظ حقوق محیط زیست را بزرگترین چالش اخلاقی دولت ها برشمرد و افزود: بحث اخلاقیات یکی از مهمترین عرصه های مهم و چالش محیط زیست پای بند دولت و تصمیم گیران و تمام قدرتمندان به محیط زیست است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، معصومه ابتکار، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، عصر امروز ( 15 شهریور) در نخستین نشست بین المللی اخلاق محیط زیستی که در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با بیان اینکه یکی از ملاک های مهم پایبند به اخلاق ، اصول و وعده ها حکمرانی مطلوب است، گفت: امروز یکی از شاخص های مهم حکمرانی خوب این است که نسبت به وعده ها چقدر پای بند هستند.

وی با تاکید بر اینکه در حوزه سیاسی و اجرایی در دنیا به ضعف و ناتوانی در همه جا مبتلا هستیم، اظهار داشت: بحث اخلاقیات یکی از مهمترین عرصه های مهم و چالش محیط زیست پای بند دولت و تصمیم گیران و تمام قدرتمندان به محیط زیست است.

وی با اشاره به اینکه بخش خصوصی، رسانه های بزرگ نیز در بحث قدرت سهیم هستند و در میزان پای بندی اخلاق به مطالبات و خواسته های مردم و شعار عمومی برای بهبود بشر تلاش می کنند، افزود: مهمترین چالش بعد از صلح وامنیت، حفظ محیط زیست و پایبندی به حفظ حقوق محیط زیست است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه امروز با این واقعیت که بسیاری از دولت ها شعار همراهی با طبیعت می دهند ودر عمل به گونه دیگری عمل می کنند، اظهار داشت:  امروز بارزترین چالش  تغییرات آب و هوایی است و دولت هایی که برای مسئولیت مشترک که مسئولانه عمل کنند موفق نبودند و روند گرم شدن زمین چالش جدی برای آینده بشر محسوب می شود .

به گفته وی چالش اخلاق و محیط زیست فقط به حکومت ها محدود نمی شود  و در بین جوامع هم باید اخلاق زیست محیطی وجود داشته باشد.


معصومه ابتکار ادامه داد: تک تک افراد جامع چقدر حاضرند از منافع لحظه ای خود به نفع مصالح جامعه عبور کنند و چه میزان پای بند خودر ا نسبت به ضوابط و اصول محیط زیست اعلام کنند واجرا کنند.

وی در پایان یاد آور شد: این چالش در درون ریشه دارد و خدای خود را فراموش نکنیم با طبیعت وانسان ها دیگر به صلح برسانیم


بی توجهی به حرمت انسان و طبیعت باعث بروز چالش های زیست محیطی در جهان

اصغر محمدی فاضل، رییس انستیتو علوم و فناوری های محیط زیست اکو ورییس دانشگاه محیط زیست در این نشست گفت: بی توجهی به ارزشمندی رعایت حرمت انسان و طبیعت باعث بروز چالش های زیست محیطی بسیاری در جهان شده است که به طور مستقیم بر سلامت جسم و روان آدمی تاثیرگذار است.

وی تاکید کرد: اهمیت حفاظت از محیط زیست و توجه به اخلاق محیط زیستی رویکردی است که تمام دنیا باید به آن توجه کنند، امروزه تجربیات خوبی در زمینه حفظ محیط زیست به دست آمده است که می توان از آنها برای تحقق این امر استفاده کرد.

محمدی فاضل ادامه داد: یکی از زمینه های مشکل ساز محیط زیست گرمایش زمین و از بین رفتن گونه های زیستی است که اخلاق محیط زیست باید به این مقوله توجه بیشتری داشته باشد.

وی تاکید کرد: در این گفت باید بررسی کنیم که آیا از نظر اخلاقی صحیح است که از فناوری هایی برای آسایش زندگی خود استفاده کنیم که باعث آسیب رساندن به محیط زیست می شود، باید ببینیم نقش و موضع مذاهب مختلف نسبت به حفظ محیط زیست چگونه است.

رییس انستیتو علوم و فناوری های محیط زیست اکو تاکید کرد: حضور کارشناسان مختلف دینی و اخلاقی در این نشست فرصت مناسبی برای پاسخ به این سوالات است البته جامعه ما از دیرباز از دیدگاه ملی و مذهبی به محیط زیست توجه خاصی داشته است.

فاضل سپس به حضور مهمانان از نهاد های مدنی ، کارشناسان مذهبی ، سیاسی ، دانشگاهیان و رسانه ها در این نشست اشاره کرد و از مرکز صلح و محیط زیست ، موسسه اکو، نهاد های انرژِ ی در سوئیس ، مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره) ، کمیسیون ایران در یونسکو ، مرکز پژوهش دانشگاه شهید بهشتی برای برگزاری این اجلاس تشکر کرد.


اولین گام اخلاق، آشتی با طبیعت است

مصطفی محقق داماد عضو هیات علمی دانشگاه در این نشست با تاکید بر اینکه انسان نباید طبیعت را حق خود بداند و آن را از بین برد گفت: اولین صدمه ناشی از  تهدید بر زمین  متوجه خود انسان است.

وی با بیان اینکه در مکتب های اخلاقی یک رابطه دوجانبه برای اخلاق تعریف می کنند، اظهار داشت: اسلام برای اخلاق دارای مکتب خاص است، در اسلام اخلاق یک پکیج سه بعدی است دارای سه ضلع است که بالای این اضلاع خدا قرار دارد. نظام اخلاق اسلامی یک بعد آن اسلام است بعد دیگر انسان دیگر وضلع دیگر طبیعت است ( محیط زیست )

به گفته محقق داماد، شخصی متخلق است که سه ضلع اخلاق را تحت نظارت خداوند حفظ کنند و با انسان ها و طبیعت رابطه اخلاقی داشته باشد.

عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه بندگان خداوند کسی است روی زمین متواضع قدم بر می دارد با زمین رابطه صلح آمیز دارد، گفت: فرد متواضع خودرا  مسلط به زمین نمی داند  و  حق تضییع و  هدر کردن زمین را ندارد.

محقق داماد، این نظام اخلاق سه بعدی از مختصات قرآن مجید خواند و گفت: به موجب آیات متعدد قرآن اگر بشر با طبیعت با اخلاق زیست کند طبیعت با آن خوش رفتار ، دوست ، آشتی است

وی ادامه داد: اگر با زمین با حالت صلح آمیز زندگی نکند و هر آن به فکر چپاول منابع طبیعی باشد اولین عنصری که با او به خشم می آید خود طبیعت است.

محقق داماد خاطر نشان کرد: انسان متخلق آن است که ارزش دیگری ( فرد – طبیعت ) را بشناسد خشم طبیعت به موجب سنت خداوند است تمام طوفان هایی در قرآن برای مسند فی الارض به معنای عام ( چپاول طبیعت و فساد اخلاقی ) گرفتار چنین عذاب شدند.

وی یاد آور شد: در روز آغازین خلقت این نگرانی باری فرشتگان بوده است که این موجود اخلاقی زیست نکنند این موجود که ناشی انسان است محیط زیست خود را آلوده کند.

این استاد دانشگاه در پایان افزود: اگر انسان می خواهد آدم کش، خونریز، مردم آزار نباشد قبل از آن باید درون خود با بیرون خود که محیط زیست است  آشتی برقرار کند کسی که با طبیعت سر جنگ دارد با خود و دیگران نیز سرجنگ دارد.


ایران برقراری صلح و آرامش در نوار غزه ما را تنها نگذاشته است

سفیر فلسطین در ایران نیز با بیان اینکه ایران در برقراری صلح و آرامش در نوار غزه ما را تنها نگذاشته است گفت: رژیم غاصب و اشغالگر اسراییل قطعا از بین خواهد رفت.

صلاح زواوی به وضعیت بحرانی نوار غزه و فلسطین اشاره کرد و افزود: ایران همواره برای برقراری صلح در کنار ما بوده و ما را تنها نگذاشته است.

وی تاکید کرد: امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقامات مختلف این کشور باعث شدند اولویت هایشان به فلسطین اختصاص یابد.

وی ادامه داد: هر کس از ما در مقابل غزه و فلسطین حمایت کرد فراموش نخواهیم کرد و این عمل برای ما بسیار ارزشمند است؛ حمایت های این کشورها برای رسیدن به آتش بس برای ما بسیار اهمیت دارد.

وی با بیان اینکه بیش از 60 هزار خانه از بین رفت، گفت: در جریان این تجاوز علنی رژیم صهیونیستی، 360 مسجد، 52 بیمارستان، هشت مرکز آبرسانی و 52 قایق ماهیگیری نیز از بین رفته است.

سفیر فلسطین در ایران ادامه داد: این بخش از نوار غزه که مورد حمله رژیم غاصب اسراییل قرار گرفته بود فقط یک مرکز تولید برق داشت که آن نیز از بین رفت و نیم میلیون نفر آدم سرگردان شدند.

زواوی گفت: صهیونیست ها با پنج هزار تن بمب در 1500 بار غزه را بمباران کرد که در پی آن سه منطقه عمده کشاورزی بمباران شد و آب آشامیدنی منطقه نیز آلوده شد.

زواوی تاکید کرد: تمام این مسائل موجب شد شرایط در غزه و ساحل رود اردن بسیار نامطلوب شود اما از طرفی مقاومت مردم مظلوم فلسطین و نوار غزه موجب شد صهیونیست ها برای نخستین بار امنیت ارتش و مردمش را به شدت در خطر ببینند.

وی گفت: کشورهایی مانند ایران، آفریقای جنوبی، آمریکای لاتین همواره در کنار مردم مظلوم فلسطین بودند و از ما در مقابل رژیم غاصب اسراییل حمایت کردند.


 در این مراسم معصومه ابتکار معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست به پاس خدمات و تحقیقات برجسته آیت الله محقق داماد و تقریر کتب مختلف در مورد محیط زیست از جمله ˈاخلاق محیط زیستˈ با ارائه لوح تقدیر و جایز ه از وی تقدیر و تشکر کرد.

در این نشست یکروزه تخصصی و پس از سخنرانی های افتتاحیه، سفیر واتیکان در تهران، دکتر ˈدیمیترویچˈ از بنیاد انرژی پکت سوییس، پروفسور ˈاساد پروهیچˈ استاد دانشگاه زاگرب کرواسی، پروفسور ˈ منظور سومرو ˈرییس بنیاد علوم اکو از کشور پاکستان به ارایه نظرات خود در خصوص محیط زیست و اخلاق پرداخته و پاسخگوی پرسش های حاضران بودند.



پایان پیام/

 

کد خبر 399760

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha