سلامت در حج ضامن بهره مندی بهتر از فرصت های معنوی است

خبرگزاری شبستان: معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت ضمن تشریح فعالیت های مرکز پزشکی حج و زیارت گفت: مبحث سلامتی در حج به دلیل کمک به زائر برای استفاده بیشتر از ابن فرصت معنوی، در ردیف نیازهای اولیه زائران قرار می گیرد.

دکتر عادل مقصودی‌نژاد، معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ به مناسبت هفته حج به بیان نکاتی پیرامون موضوع "حج و سلامت" پرداخت و اشاره کرد: سلامت یکی از مهم ترین نعمات الهی در طول زندگی بشر بوده و ارائه خدمات پزشکی مناسب، همواره ضامنی برای حفظ سلامتی بوده است و در مقام اهمیتش این فرمایش گهربار نبي مكرم اسلام صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده است كه ايشان فرموده اند: «العلمُ عِلمانِ: علمُ الادیانِ و علمُ الابدان» بدیم معنا که علم بر دو گونه است: علم طب و علم دين و همین روایت جایی برای سخن بیشتر نمی گذارد. سلامتی در سفر حج نه تنها از این مقوله مستثنی نیست بلکه به دلیل کمک به استفاده بیشتر از این فرصت معنوی جایگاه ویژه ای نیز می یابد، به طوری که در ردیف نیازهای اولیه زائر قرار می گیرد.

وی در ادامه به توضیح مرکز پزشکی حج و زیارت در يك نگاه پرداخت و افزود: اين مركز یکی از واحدهای زیرمجموعه جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و همکار سازمان حج و زیارت می باشد که عهده دار كليه مسائل بهداشتي و درماني زائرین ایرانی سه کشور زیارتی عربستان، عراق و سوریه می باشد. این مرکز با جذب و بهره گیری از کادر بهداشتی و درمانی مجرب کشور در سطوح مختلف با ایجاد بیمارستان و درمانگاه های عمومی و تخصصی در کشورهای هدف به زائرین ایرانی این کشورها خدمات بهداشتي و درمانی ارائه می نماید.

وی در ادامه در تشریح وظايف عمده اين مركز تصریح کرد: عمده وظایف مرکز پزشکی حج و زیارت در سه بخش اصلي خلاصه مي گردد که اولین بخش آن معاونت حج و عمره است. وظيفه اصلي اين معاونت در کشور عربستان ارائه خدمات سلامت در دو عملیات عمره مفرده و حج تمتع است. پيش از شروع عمليات عمره و با عقد قرارداد همكاري با سازمان حج و زيارت نسبت به انتخاب و گزينش نيروهاي مورد نياز از سراسر كشور اقدام نموده و جهت اعزام آنان برنامه ريزي هاي لازم صورت مي پذيرد.

 

دکتر مقصودی نژاد در مورد نحوه گزینش پزشکان حج اشاره کرد: روند انتخاب نيروهاي اعزامي به اين صورت است كه متقاضيان خدمت به زائرين در عمره پس از ثبت نام در پایگاه اینترنتی مركز به آدرس www.hmc.ir  به ترتيب اولويت ثبت نام فراخوان مي گردند، سپس طي مصاحبه تخصصي كه توسط پزشکان باتجربه و با سابقه تشرف به حج در زمينه هاي داخلي،‌ زنان، ‌اورژانس و نیز مصاحبه عقيدتي انتخاب گرديده و پس از گذراندن جلسات توجيهي در ليست انتظار اعزام قرار مي گيرند.

وی در ادامه بیان کرد: در موسم عمره و در کشور عربستان هر ساله حدود 16 درمانگاه و مطب در هتلهای محل استقرار زائرین در شهرهای مکه مکرمه و مدینه منوره ایجاد و زائرین ایرانی در اين درمانگاه ها مورد پذیرش و معالجه قرار مي گيرند. در این موسم زائرین نیازمند به خدمات درمانی تکمیلی مانند اعمال جراحي،‌ دياليز و ... را نيز توسط پزشکان مسلط به زبان عربی به بیمارستان های سعودی اعزام نموده و سیر درمان آنها تا ترخیص از بيمارستان و اعزام به ايران دنبال می گردد. همچنین با اعزام کارشناسان بهداشت محیط نظارت مستمر و مداومي بر اماکن اقامتی و هتلهاي زائرین ایرانی و نيز کلیه مراحل تغذیه به ويژه آشپزخانه هاي مركزي در شهرهاي ياد شده مي‌گردد.

وی در ادامه به معرفی بخش دیگری از مرکز پزشکی حج و زیارت پرداخت و افزود: معاونت عتبات عاليات بخش دیگری از سازمان است که ارائه خدمات درمانی این مرکز در عراق از طریق ده درمانگاه ایجاد شده در شهرهای کربلا، نجف، کاظمین، سامرا و بغداد می باشد. علاوه بر ارائه خدمات درماني مورد نياز زائرين، نظارت بر اماکن اقامتی زائرین ایرانی در این کشور نيز همانند عربستان بر عهده اين مركز مي‌باشد.

 

وی ادامه داد: هر ماهه و بر اساس بازديدهاي مستمري كه از هتلهاي محل اقامت زائرين ايراني صورت مي گيرد ليستي از درجه بندي بهداشتي اين هتل ها تهيه و به مراجع ذيصلاح ارائه مي گردد. فعاليت این مرکز در سوریه نيز همانند ارائه خدمات بهداشتي و درماني در عراق مي باشد. مركز پزشكي حج و زيارت در شهرهای دمشق و زینبیه مجموعاً سه درمانگاه دارد که نیازهاي درمانی زائرین ایرانی را تأمین می نماید. همانند كشورهاي عربستان و عراق در سوريه نيز برنامه منظمي در خصوص نظارت مستمر  و دقيق بر هتل های محل اسکان زائرین ایرانی دایر می باشد. روند انتخاب تيم‌هاي بهداشتي و درماني سوريه همانند عربستان و عراق مي باشد .

دکتر مقصودی نژاد با تشریح سومین بخش مرکز پزشکی حج و زیارت تصریح کرد: معاونت آموزش و پژوهش در حوزه هاي آموزش‌های عمومی و همگانی در خصوص سلامت زائرین، آموزش ویژه همکاران(كادر پزشكي وپيراپزشكي) مرکز پزشکی حج و زیارت، آموزش‌هاي دانشگاهي، آموزش‌هاي ضمن خدمت و آموزش‌هاي سلامت ويژه كارگزاران حج و زيارت فعاليت مي نمايد. واحد پژوهش نيز مسئول به تصمیم سازی، نیازسنجی، برنامه ریزی، شناسایی مشکلات و موانع پژوهشی، ارائه خدمات پژوهشی، اطلاع رسانی مناسب و تعامل پژوهشی با مراکز و نهادهای هم عرض در دستگاهها و بخش هاي برون سازمانی با رويكرد سلامت در حج و زيارت است. لذا در يك تقسيم بندي كلي، وظايف و فعاليت‌هاي واحد پژوهش را در دو بخش تقسيم بندي مي‌گردد: الف- مديريت برنامه‌ريزي و نظارت بر امور پژوهشي   ب- مديريت اطلاع رساني پژوهشي

معان حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت در پایان به مهم ترین اقدامات  انجام شده در مرکز پزشکی حج و زیارت طی دوران حج سال جاری پرداخت و گفت:

  1. اعزام 63 نفر پزشک خانم در اجرای طرح انطباق امور پزشکی با موازین مقدس شرع برای اولین بار
  2. کاهش بیست درصدی نیروهای اعزامی به جهت
  3. جابجایی و تجهیز بیمارستان مرکز در مدینه منوره
  4. تعمیر ناوگان آمبولانس
  5. پی گیری اجرای طرح داوطلبین سلامت
  6. ارسال 103 تن دارو و تجهیزات پزشکی به عربستان
  7. اجرای طرح پژوهشی "دارویی آیمود" در راستای افزایش سطح ایمنی زائرین بین حداقل 400 زائر
  8. تهیه دستگاه سنجش مولکولیPCR در راستای تشخیص فوری بیماریهای نوپدید در حج
  9. اقدامات آموزشی در قالب ارائه مجله میقات تندرستی، کتابچه راهنمای سلامت، بروشور گرمازدگی، بروشور مصور سلامت و ...
  10. برگزاری دو همایش جهت پزشکان مجموعه های حج و کادر بیمارستانی حج

از مهمترین اقدامات مرکز پزشکی حج و زیارت هستند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 399121

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha