به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، دفتر کل امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بهانه روز 11 شهریورماه که مصادف با روز ملی صنعت چاپ است، برنامهای را ترتیب داد که در آن قرار شد تعدادی از خبرنگاران به بازدید از چاپخانههای بزرگ ایران بروند تا از مراحل، آماده سازی و چاپ و تولید آثار اطلاع کسب کنند. در این تور یک روزه «محمودرضا برازش» مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت ارشاد نیز خبرنگاران را همراهی میکرد و در بیشتر مواقع توضیحاتی درباره مراحل چاپ و دستگاههای چاپی به خبرنگاران ارائه میداد.
برازش: خلأ گروههای مشاور در واحدهای چاپی احساس میشود
قرار بود ساعت 10:30 اتوبوس حامل خبرنگاران از جلوی در ورودی وزارتخانه حرکت کند که با کمی تاخیر این اتفاق افتاد و اتوبوس به سمت اولین چاپخانه یعنی شرکت چاپ و انتشارات بانک ملی ایران حرکت کرد. بعد از حرکت، برازش ضمن خوشامدگویی به خبرنگاران و تبریک روز ملی صنعت چاپ، طی سخنانی کوتاه به خبرنگاران گفت: در دو سه دهه گذشته سهم کتاب و مطبوعات در صنعت چاپ روز به روز کمتر شده است و این در حالی است که سهم سایر بخشها نظیر تبلیغات، کارتهای اعتباری و هوشمند و بستهبندی در حال توسعه است.
وی در ادامه توضیح داد: صنعت بستهبندی امروز به بخش وسیعی از صنعت چاپ کشور تبدیل شده، چراکه به هر صنعتی که نگاه میکنیم اثری از چاپ و بستهبندی در آن دیده میشود. این صنعت بسیار متنوع است، همچنان که در چند روز گذشته مجوز واردات قوطیهای کاغذی آبمیوه و محصولات لبنی را امضا کردم. خیلی از محصولات ما در صادرات موفق نیستند و یا به صورت فلهای صادر میشوند که تمام این موارد به بستهبندی مربوط میشود و نیاز است که مورد توجه بیشتر قرار گیرد. همچنین، شاید تا چند سال پیش کارتهای اعتباری چندان برای ما معنا و اهمیتی نداشت اما امروزه میبینیم که بیشتر امور با همین کارتها انجام میشود که صنعت چاپ در تولید آنها نقش اساسی دارد.
برازش تاکید کرد: بنابراین سهم کتاب و مطبوعات در کل صنعت چاپ به یک پنجم و حتی یک ششم در این صنعت رسیده است و این نشان از توسعه صنایع دیگر چاپ دارد.
وی با اشاره به تلاشهای یک سال گذشته اداره کل چاپ و نشر ارشاد، بیان کرد: این اداره در یک سال گذشته تمام سعی خود را کرده تا موضوعات و مشکلات صنعت چاپ را بررسی و بخش مربوط را به مسیر صحیح هدایت کند و در واقع بیشتر سعی کردیم نقش هدایت کننده داشته باشیم.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت ارشاد با بیان اینکه در واحدهای چاپی، خلأ گروههای مشاور احساس میشود، خاطرنشان کرد: در بررسیهای اخیر متوجه شدیم که تعداد زیادی از واحدهای چاپی ما از نبود یک گروه مشاور رنج میبرند و نبود چنین گروهی به شدت در صنعت چاپ احساس میشود. صنعت چاپ یکی از صنایع گران و پرهزینه است و اگر فردی بدون مشورت و بررسی لازم اقدام به فعالیت کند قطعا متحمل ضرر خواهد شد.
وی با ابراز تاسف از واردات محصولات چاپی به کشور، تاکید کرد: متاسفانه این روزها شاهد واردات حجم زیادی محصولات چاپی به کشور هستیم و این در شرایطی است که از یک طرف میگوییم کار چاپی کم است و از یک طرف حجم انبوهی از واردات محصولات چاپی را داریم.
امنیتیترین شرکت چاپی ایران در یک نگاه
حضور خبرنگاران و صرفنظر از مسائل امنیتی چاپخانه بانک ملی
بر اساس این گزارش، پس از اتمام سخنان برازش و پس از گذشت مدت زمانی که در جاده مخصوص کرج در حال حرکت بودیم، به شرکت چاپ و انتشارات بانک ملی ایران رسیدیم. این چاپخانه به این دلیل که کارهای چاپی حساسی انجام میدهد، از امنیت بالایی برخوردار است، اما برای ورود خبرنگاران کمی از این مسائل امنیتی صرفنظر شده بود تا آنها به راحتی از این چاپخانه بازدید داشته باشند و این موضوع در بدو ورود، کاملاً مشخص بود.
تاکید مدیرعامل بر رعایت الگوهای امنیتی برای عدم جعل در اسناد
«رضا منصوری» مدیرعامل کنونی شرکت چاپ و نشر بانک ملی پذیرای خبرنگاران در سالن نمایشگاه اولین چک و دسته چکهای ایران شد. وی در سخنانی خطاب به خبرنگاران گفت: شرکت چاپ و نشر بانک ملی به عنوان بزرگترین و مجهزترین چاپ امنیتی و چاپ اوراق بهادار در کشور و خاورمیانه شناخته شده است. این شرکت به عنوان یک موسسه عظیم در این عرصه، نه تنها در کیفیت بلکه در کمّیت بدون رقیب است و بیش از 4 هزار کالای امنیتی تولید میکند.
وی در ادامه توضیح داد: چاپخانه بانک ملی از بدو تولدش چندین دستگاه چاپ داشت و به مرور و با گسترده شدن شعبات بانکی و نیاز مردم به کالاهای چاپی، دو دستگاه چاپ از آلمان خریداری کرد. در سال 1315، وقتی نیاز به چاپ امنیتی در جامعه احساس شد، ما نیز به یک چاپخانه اختصاصی نیاز پیدا کردیم و از سال 1315 تا 1317 به کمک دو تیم فنی و مهندسی فرانسوی، در خیابان فردوسی تهران، چاپخانهای با عنوان بنگاه چاخانه بانک ملی تاسیس شد که حق نشر اسکناس در کشور نیز در آن زمان در اختیار چاپخانه بانک ملی قرار گرفت. همچنین از همان آغاز کار، بسیاری از کارهای چاپی سازمانها و ارگانها به این شرکت چاپی سپرده شد.
منصوری خاطرنشان کرد: این شرکت به مرور در دورههای مختلف، پیشرفتهایی را داشته و با توسعه ماشینآلات و امکانات جانبی دیگر، مجوز نشر نیز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرده است.در سال 1380 به عنوان اولین چاپخانه ایرانی، اولین گواهی نامه مدیریت کیفیت از انگلیس را دریافت کردیم و ماموریت خودمان را بر پایه رضایت مشتریان، کاهش ضایعات و بهرهوری قرار دادیم.
وی با بیان اینکه این واحد چاپی در سال 1379 اولین خط تولید کارت های اعتباری را راهاندازی کرد، گفت: شرکت چاپ و نشر بانک ملی پیشرو در تولید کارتهای اعتباری در کشور بوده است و هم اکنون نیز نوع تولیدات ادامه دارد. همچنین قرار است که بعد از تولید آزمایشی کارت ملی هوشمند، برای 72 میلیون نفر جمعیت کشور، این کارتهای هوشمند را تولید کنیم.
مدیرعامل شرکت چاپ و نشر بانک ملی در ادامه بر بحث رعایت الگوهای امنیتی در تولید اسناد و اوراق بهادار کشوری، تاکید کرد و افزود: یکی از مهمترین ماموریت های ما بحث رعایت الگوهای امنیتی است، چرا که بحث جعل و مشابه سازی، تنها مختص به شناسنامه، پول و ... نیست بلکه در خصوص کارتهای اعتباری و اسناد و اوراق بهادار و کالاهای چاپی مواد غذایی و بهداشتی و دارویی نیز ممکن است اتفاق بیفتد و به همین دلیل ما بنا به رسالتمان، حاشیه امنی را پیرامون محصولات خود با استفاده از مواد اولیه خاص و میژه به وجود آوردیم و بنابراین شما نمیتوانید نمونه مشابه و جعلی از محصولات ما را پیدا کنید.
از چاپ کارتهای اعتباری هوشمند و برگههای انتخاباتی تا چاپ روزنامه ایران
به گزارش شبستان، پس از اتمام سخنان منصوری، فیلمی از تاریخچه تاسیس و راهاندازی و عملکرد این شرکت بزرگ چاپی کشور، پخش شد و پس از آن خبرنگاران به سوی موزهای که متشکل از دستگاههای چاپی قدیمی و ابتدایی از جمله دستگاه حروفچینی، برش، ملخی و ... بود هدایت شدند. پس از آن به سمت سالنهای چاپ کتابهای نفیس، شخصیسازی یا تولید کارتهای اعتباری هوشمند، تولیدات چاپی امنیتی، شامل اسناد و اوراق بهادار، اسناد مالکیت و اسناد شناسنامهای، تصویربرداری دیجیتال و سالن چاپ روزنامهها که در این سالن روزنامه ایران در حال چاپ شدن بود، هدایت شدیم.
تولید اولین برگه چک پولهای ایران در چاپخانه بانک ملی
اولین برگههای چک و دسته چک ها در ایران، در این چاپخانه به چاپ رسیده است که خود چک و تصاویر تعدادی از آنها در این شرکت موجود بود، همچنین اولین برگه چک بانک مرکزی که به سفارش بانک مرکزی در این شرکت چاپی به تولید رسیده بود نیز موجود بود. در سال 1385، برگه چک 50 هزار تومانی که همزمان در این شرکت و بانک مرکزی تولید میشده است، بالاترین امنیت را در بین اوراق امنیتی کشور دارا بوده است. مسئول این بخش در توضیح امنیت این برگهها و چکپولها گفت: 20 المان امنیتی در چک پول ها وجود دارد و همچنین فیلتری تعبیه شده که تصویر پنهانی مشتری و تاریخ تولد وی را زیر نور لیزر نمایش میدهد و همچنین این نوع چک ها برچسب حرارتی تماسی نیز دارند. این شرکت همچنین، دارای اولین و پیشرفتهترین مرکز در حوزه شخصیسازی انواع دسته چک در ایران است و نام مشتری به صورت ترام و عکس و نشانههای خاص هر مشتری را بر روی اسناد چاپ میکنیم.
چاپ برگههای انتخاباتی ریاست جمهوری و مجلس در چاپخانه بانک ملی
وی تاکید کرد: همچنین به دلیل بالا بودن المانهای امنیتی، برگههای انتخاباتی ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی در این شرکت به چاپ میرسد. به دلیل امنیتی بودن چاپ این گونه اوراق، هتل و مرکز خدماتی رفاهی جنب ساختمان اصلی چاپخانه ساخته شده است که نمایندگان نامزدهای انتخاباتی در اینجا مستقر شوند.
اسکن 14 میلیارد سند کتابخانه ملی در آیندهای نزدیک
سالن دیگر، سالن تصویربرداری دیجیتال بود که از اسناد و اوراق مهم و معمولی ارگانها و سازمانهای مختلفبه صورت دیجیتال تصویربرداری میشد. نیما منبری، مسئول این بخش در باره دستگاهی که تصویربرداری میکند، توضیح داد: این دستگاه توان تصویربرداری 20 الی 600 dpi را دارد و در یک دقیقه، 65 الی 550 ورق را تصویربرداری میکند.
وی ادامه داد: در حال حاضر شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران با سازمان تأمین اجتماعی، سازمان ثبت احوال و سیستم بانکی ارتباط دارد و در این زمینه انقلاب بزرگی در ارتباط با سطح دسترسی به این اسناد فراهم کرده است.
منبری در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان درباره تصویربرداری اسناد کتابخانه ملی گفت: یکی از سازمانهایی که متقاضی تصویربرداری از اسناد است، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است و پیشبینی میشود که به زودی بیش از 14 میلیارد سند این سازمان در شرکت چاپ بانک ملی اسکن شود.
ادعای چاپخانه بانک ملی! و تولید از صفر تا صد رسام نگار جاوید در کارت ملی هوشمند
به گزارش شبستان، دیگر سالن این چاپخانه بزرگ، سالن شخصی سازی یا تولید کارتهای اعتباری هوشمند بود که در این سالن، نمونهای از کارتهای ملی هوشمند نیز قرار داشت که بنا به گفته مدیرعامل این شرکت، قرار است طی 4 سال آینده برای تمام مردم ایران از این نوع کارتهای هوشمند چاپ و توزیع شود.
البته به گفته این مقام مسئول، تنها شرکت چاپی که در ایران توانایی چاپ و تولید این نوع کارتها را دارد، چاپخانه بانک ملی است، اما وقتی به چاپخانه «رسام نگار جاوید» که مقصد سوم بود، رفتیم، متوجه شدیم که در این چاپخانه متعلق به بخش خصوصی نیز از صفر تا صد تولید این نوع کارتهای هوشمند ملی در حال انجام است و به گفته مدیر چاپخانه «رسام نگار جاوید»، به محض دریافت سفارش، کارتهای ملی هوشمند را تولید خواهند کرد.
پس از پیگیری خبرنگار شبستان، مشخص شد که چاپخانه «رسام نگار جاوید» تمامی مواد اولیه این کارتهای هوشمند به جزء chipهای داخلی آن را خودش تولید میکند و این در حالی بود که شرکت چاپ و نشر بانک ملی، تنها کار اسمبل کردن اجزای مختلف این کارت را انجام میدهند!
از دیگر سالنهای چاپی در این شرکت، سالن چاپ روزنامه ایران و سالن چاپ کتب نفیس و قرآن بود.
ادامه دارد....
گزارش: آزاده فضلی
نظر شما