فصلنامه سبک زندگی دینی در مسیر انتشار

خبرگزاری شبستان: سبک زندگی در حوزه روابط اجتماعی با تاکید بر رفتار و گفتار امام علی بن موسی الرضا (ع) از سوی پژوهشکده باقر العلوم (ع) منتشر می شود.

حجت الاسلام مصطفی رضایی، جانشین سردبیر فصلنامه سبک زندگی دینی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اعلام انتشار نخستین شماره از این فصلنامه در آینده ای نزدیک، اظهار کرد: سبک زندگی در حوزه روابط اجتماعی با تاکید بر رفتار و گفتار امام علی بن موسی الرضا(ع)، وظایف سازمان های فرهنگی در ترویج سبک زندگی اسلامی، الگو سازی مسکن در راستای ترویج سبک زندگ اسلامی، آثار فرزندآوری بر مبنای سبک زندگی اسلامی، نمادشناسی سبک زندگی غربی در تقابل با سبک زندگی اسلامی و پارادایم های نوین معلمان در اخلاق زیست محیطی و سبک زندگی از جمله موضوعاتی است که در این نشریه به چشم می خورد.

 

وی با بیان اینکه در این اثر، نوشتارها و آثاری از حجت الاسلام محمد عالم زاده نوری، مدیر بخش اخلاق پژوهشگاه اندیشه اسلامی، حول مفاهیم و وظایف پژوهش در سبک زندگی دینی، تدوین شده است، گفت: این فصلنامه با ارائه شش مقاله مفصل و کاربردی تلاش می کند راهکارهای اجرایی در خصوص سبک زندگی دینی در اختیار خواننده قرار دهد؛ به طور مثال چگونه مسکنی از نظر دینی تایید شده است.

 

وی با اشاره اینکه نخستین مقاله این نوشتار اثر حمید فاضل قانع، دانش آموخته حوزه علمیه و دانشجوی مقطع دکتری دانش اجتماعی دانشگاه باقر العلوم (ع) است، تصریح کرد: در بخشی از مقاله این نویسنده می خوانیم: " سبک زندگی، شامل مجموعه‌ای از رفتارها و الگوهای کنش هر فرد است که معطوف به ابعاد هنجاری و معنایی زندگی اجتماعی باشد؛ از آنجايی‌که آموزه‌های دينی بر شکل‌گيری و تثبيت باورها، ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی اثرگذار است، می‌توان گفت که الگوهای رفتاری پذيرفتهشده در يک گروه اجتماعی، به ميزان زيادی متاثر از آموزه‌های دينی و گروه‌های مرجع معرفی شده از سوی دين است. نمود آشکار سبک زندگی را می‌توان در حوزه‌ی روابط اجتماعی جست که در اين زمينه، اسلام بهترين الگوی رفتاری را سيره پيامبر گرامی و خاندان ايشان معرفی کرده است. در اين راستا، رفتار و گفتار امامرضا(ع) به دليل شرايط خاص اجتماعی آن حضرت، مورد توجه اين نوشتار قرار گرفته است و از ميان ابعاد و لوازم گوناگون روابط اجتماعی، به چهار مورد آراستگی، همياری، اخلاق‌گرايی و تعامل فرهنگی در گفتار و کردار امام رضا(ع) پرداخته شده است."

 

به گفته جانشین سردبیر فصلنامه سبک زندگی دینی همچنین در بخشی از مقاله" الگو سازی مسکن در راستای تبیین سبک زندگی اسلامی ایرانی" نوشته راضیه سیروسی کارشناس ارشد تاریخ اسلام، آمده است: مسکن، از ضروری‌ترین نیازهای اولیه زندگی انسان، از دیرباز مورد توجه بوده‌است. در مذهب اسلام، خانه حریم امن خانواده به شمار می‌رود که در آیات و روایات اهل بیت(ع)، بر اهمیت آن تأکید شده است. به دلیل اهمیت حریم خانواده در فرهنگ ایرانی، حفظ حجاب در طراحی مسکن به وضوح دیده می‌شود. سبک معماری گذشته ایران، درون‌گرا بود و مشرف نبودن خانه‌ها به یکدیگر و همچنین دوری از اختلاط محرم و نامحرم از ویژگی‌های مهم آن به شمار می‌رفت. از دوره قاجاریه که پیش‌درآمد معماری مدرن شناخته می‌شود، تقابل معماری سنتی با مدرن پدید آمد. اگرچه در این دوره، تقابل تنها از راه تصاویر، نمادهای کوچکی داشت، اما با ورود مهندسین تحصیل‌کرده غرب در عرصه ساختمان‌سازی، به تدریج معماری سنتی اهمیت خود را از دست داد، به طوری که در دوره پهلوی دوم با شکل‌گیری مجتمع‌های مسکونی به مرور زمان الگوهای سنتی به فراموشی سپرده‌شد. معماران و مهندسین ایرانی به جهت تعلق خاطری که به سنت داشتند، تلاش‌هایی برای تلفیق معماری سنتی با غرب کردند، اما با توجه به پیدایش نیازهای جدید و معماری کامپیوتری، معماری سنتی توان رقابتی خود را از دست داد و به فراموشی سپرده شد. در این مقاله سعی شده تا پس از بیان ویژگیهای مسکن در فرهنگ اسلامی - ایرانی، به ریشهیابی علل بیتوجهی به معماری سنتی پرداخته‌شود و در خاتمه، الگویی مناسب ارائه شود که منطبق با ارزشهای الهی و نیازهای روز جامعه باشد."

 

حجت الاسلام رضایی یادآور شد: فصلنامه سبک زندگی دینی در 200 صفحه با مدیر مسئولی حسین قشقایی از سوی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) به زودی منتشر می شود.

پایان پیام/

کد خبر 398921

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha