به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان،علی معماری، پژوهشگر طب اسلامی سنتی، دوشنبه شب(10شهریور)در همایش طب رضوی جشنواره فرهنگی هنری آه و آهو در کاشان گفت: آنچه که در طب اسلامی و طب الائمه (ع) دستور داده شده است همه در راستای پیشگیری از بیماری ها و تامین سلامت جسم و روح انسان است.
وی، پیشگیری بر درمان را از اصول اساسی بهداشت و درمان دانست و افزود: رعایت دستورات طب الائمه(ع) عامل کاهش بیماری ها و افزایش سلامت جسمی و روحی است آنچنان که جسم و روح را بیمه می کند.
به گفته وی،بسیاری از افراد امروزه به دلیل عدم رعایت این دستورات گرفتار بیماری های مختلف هستند به طوری که باید پول فراوان و وقت زیادی را برای درمان خود هزینه کنند.
این پزشک طب سنتی با اشاره به روایتی از پیامبر(ص) که «معده لانه بیماری هاست» افزود: این دستور که هر وقت گرسنه شدید، غذا بخورید و سیر نشده از سر سفره بلند شوید به علت همین موضوع است که با پرخوری خود را گرفتار بیماری نکنید.
*کل طب در آیه «کلو ا و اشربو ا و لاتسرفو ا» بیان شده است
معماری، حدیثی از امیرالمومنین(ع) را یادآو رشد و گفت: امام علی(ع) می فرماید کل طب در همین آیه قرآنی «بخوریدو بیاشامید اما اسراف نکنید» آمده است.
وی، گفتن نام خدا هنگام غذاخوردن،خوب غذا جویدن، تخلیه روده، حجامت کردن، خوردن سرکه، غذاخوردن به هنگام گرسنگی و دست کشیدن از غذا قبل از سیر شدن را از دیگر نکات لازم برای سلامت جسم و از نکات طب الائمه(ع) عنوان کرد و گفت: آموزش این مسائل توسط والدین به فرزندان از کودکی ضروری و از ابتلا به بسیاری از امراض جلوگیری می کند.
به گفته وی، بر اساس رو ایتی خداو ند فرموده است «هر کس نام مرا هنگام غذاخو ردن بر زبان آورد من تضمین می کنم از آن غذا آسیب نبیند».
این پژوهشگر طب الائمه(ع) استحباب چشیدن نمک قبل و بعد از غذا و حتی آوردن نمک به عنو ان سوغات از سفر از زبان پیامبر (ص) رایادآو رشد و گفت: الان به دلیلی که املاح نمک را می گیرند گفته می شود مضر است در حالی که نمک تنها ماده ای است که املاح آن برای بدن مفید است.
معماری، نمک دریا را مناسب برای خوردن ذکرکرد و گفت:امروز نمک های موجود در بازار به دلیل اینکه آنالیز شده و فقط دارای سدیم و پتاسیم است عامل بیماری فشاری خون و بیماریهای قلبی می شود.
وی با تاکید بر اینکه منیزیم در نمک آنالیز نشده اصلی ترین املاح این ماده است افزود: امام مو سی بن جعفر(ع) می فرماید:«سفره بدو ن نمک بی برکت است».
به گفته وی، حضرت علی(ع) نیز می فرماید:«هر کس غذای خود را با نمک خوردن آغاز کند 70 نو ع بیماری را از بین می برد».
*پرهیز، مادر تمام درمان هاست
این پزشک طب الائمه(ع) فرهنگ کم خوری، تحمل درد، رعایت عادت غذایی صحیح و پرهیز را از دیگر دستورات اسلامی خوردن و آشامیدن برشمرد و گفت: پیغمبر اکرم(ص) می فرماید:«هر کس طعام را کم بخو رد بدنش صحت پیدا می کند و قلبش صفا می یابد».
معماری، با استناد به حدیثی از امام علی(ع) که فرمودند: «شام انبیای الهی همزمان با تاریک شدن هوا است» افزود:شام خوردن در هنگام سرشب و عده غذایی صحیح است.
وی عادات غذایی صبحانه، ناهار و شام را غلط ذکرکرد و گفت: یک و عده صبحانه کامل، حذف ناهار و صرف شام همز مان با سر شب عادت درست غذایی است.
به گفته وی، امام موسی بن جعفر(ع) در صورت تحمل درد در موقع بیماری و نخوردن بلافاصله قرص نیز فرمودند«هیچ دارو یی نیست مگر اینکه محرک بیماری دیگر می شود» و یا امام علی (ع)فرمودند«تا جایی که بیماری با شما راه می آید آن را تحمل کنید».
معماری،تشخیص مزاج سرد و گرم تو سط افراد را نیز یکی از عوامل موثر در سلامتی و انتخاب نوع غذا دانست و گفت: هر کسی می تواند حکیم خود باشد و فقط در وقت نیاز به پزشک مراجعه کند.
*کل علم تغذیه در آیه 24 سوره عبس است
وی در ادامه با تاکید بر اینکه کل علم تغذیه در آیه 24 سوره عبس« فَلْیَنظُرِ الْإِنسَانُ إِلَی طَعَامِهِ» آمده است افزود: خدواند کل تغذیه در خوردن چهار ماده پروتئین ها، کربوهیدرات ها، ویتامین ها و چربی ها را در آیات27 تا 31 این سوره « فَأَنبَتْنَا فِيهَا حَبًّا* وَعِنَبًا وَقَضْبًا *وَزَيْتُونًا وَنَخْلًا * وَحَدَائِقَ غُلْبًا * وَفَاكِهَةً وَأَبًّا»خوردن انگور ( کربوهیدرات)،زیتون و خرما ( چربی ها)، گیاهان عدس و لوبیا (پروتئین ها) و میوه جات و سبزیجات (ویتامین ها) به عنوان چهار گروه اصلی تغذیه امر کرده است.
این پزشک طب اسلامی آیه 32 «مَّتَاعًا لَّكُمْ وَلِأَنْعَامِكُمْ » این سوره را یادآورشد و گفت:خدواند در این آیه فرموده «این متاعی برای شما و چهارپایان است» منظور اینست که انسان ابتدا گیاهخوار بوده و بعدها در اثر خشکسالی و نبود سبزیجات و میوه جات به خوردن گوشت روی آورده است.
*گوشت در موقع هضم نیتریت ایجاد می کند که این ماده سرطان زاست
معماری با تاکید بر این روایت امام جعفر صادق (ص) که «هر سه روز یکبار خوب است انسان گوشت بخورد» افزود: خداوند روده انسان را نیز به دلیل گیاهخواری طویل آفریده و روده گو شتخواران را کوچک آفریده است تا سریع غذای هضم شده از بدن خارج شود چون گوشت در موقع هضم "نیتریت" ایجاد می کند که این نیتریت عامل سرطان های گوارشی است.
وی گیاهان را منبع عالی و غنی آنتی اکسیدان یعنی ماده ای که مواد زاید بدن را دفع می کند، دانست و گفت: متاسفانه چای گیاهی سمی در تلطیف است که عامل سوءهاضمه و سرطان می شود و حتی اگر در کنار گیاه علف و یونجه جلوی حیوان بگذاری آنرا نمی خورد.
به گفته وی، طب الائمه(ع) چایی های گیاهی بسیار خوبی از جمله چای زنجبیل، دارچین، بابونه، بادرنجوبه، پونه، زنجبیل، نعنا، بومادران و میوه نسترن را سفارش کرده اند که خوردن آن برای بدن بسیار مفید است.
این پژوهشگر طب الائمه(ع) اظهارداشت: عاقلانه نیست انسان غذاهایی مثل "فست فودها" یا بهتر گفته شود "سم فودها" دارای مواد رنگی و نگهدارنده سرطان زا را وارد بدنش کند و با دست خود بیماری و ضرر و زیان برای خودش بیاورد.
معماری در خصوص استفاده از ظروف غذا نیز ظرف مسی و چدنی را تاکید کرد و گفت: مس ماده ای میکروب کش است که 10 هزار سال پیش در ایران کشف شد و مقدار آن در بدن کم است.
وی، با تاکید بر اینکه غذا بیش از 24 ساعت نباید در ظرف مسی باشد چون بعد از این فاصله تولید اکسید می کند و غذای ظرف چدنی را نیز در آستانه پختن از ظرف آن باید خالی کرد افزود: موقع پخت غذا می توان یک میله فولادی را در قابلمه غذا انداخت تا با آزاد شدن یون های آهن غذا سرشار از آهن شود.
*رساله ذهبیه امام رضا(ع) طب کامل و نجات بخش بیماری هاست
به گفته وی، رساله ذهبیه امام رضا(ع) در تمام آداب خوردن، نوشیدن، زناشو یی، حجامت و دیگر موارد مطلب دارد که می توان از آن استفاده نمود.
معماری افزود: طب النبی(ص)، طب الصادق(ع)، طب الرضا(ع) و طب سایر ائمه (ع) عامل پیشگیری و نجات بخش بیماری هاست.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه یهود از سه هزار سال پیش تا کنون با گرفتن تمام منابع غنی دانشمندان مسلمان ایرانی به صورت کاملا برنامه ریزی شده بر بشریت حکومت می کند، افزود: آنها خودشان دو میکروب را برای تولید یک بیماری جدید در سراسر جهان ترکیب می کنند و واکسن آن را نیز خود تولید می کنند و از این راه مبلغ کلانی به جیب می زنند به طوریکه پول بیشتر داروهای شیمیایی به جیب یهود می رود.
*5 هزار روایت از اهل بیت(ع) موجود است
معماری تعداد پنج هزار روایت ثبت شده از ائمه اطهار(ع) را خاطرنشان کرد و گفت: منابع غنی از اهل بیت (ع) در اختیار ما است که متاسفانه کم از آن استفاده می شود.
وی، منشا طب در ایران را مربوط به چند هزار سال قبل دانست و گفت: در بین طب های یونانی، سریانی، هندی و عربی، طب ایرانی و یونانی یک سر و گردن از بقیه بالاتر بوده است که با ظهور اسلام و اهل بیت(ع) نیز این مطلب رنگ و بو و قوت مضاعفی گرفت.
به گفته وی، مساله تندرستی جایگاه ویژه ای در طب قرآن، اهل بیت(ع)، طب الائمه یا طب شیعه و سفارشات متعددی در این زمینه دارد.
معماری افزود: پیامبری که خواندن و نوشتن نمی دانست 1400 سال قبل با ظهورش دستورات بهداشتی درمانی را بیان کرد که اکنون دانشمندان با پیشرفت علم به آنها دست پیدا کرده اند.
وی اظهار داشت:اهمیت طب و سلامتی به اندازه ای است که علم به دو نوع ادیان و ابدان تقسیم بندی شده است به طوری که خدواند در باب علم ابدان آنقدر علمی برخورد کرده است که در انجام اعمال عبادی به بیمار تخفیف داده است به طور مثال با ضرر داشتن آب برای وضو تیمم را به بیمار دستور داده است.
وی در پایان با اشاره به این روایت که صحت و امنیت دو نعمت محجهول هستند، گفت: عقل سالم در بدن سالم است و بدنی می تواند خدواند را عبادت کند که سلامت باشد.
همایش طب رضوی با برنامه های قرائت قرآن توسط قاری ممتاز سید مهدی رخسارزاده، مداحی ذاکر اهل بیت سید علی وکیلی ،پخش دعای فرج، صلوات خاصه، کلیپ امام رضا(ع) و جلسه پرسش و پاسخ با حضور دکتر علی معماری پژوهشکر طب اسلامی و سنتی در پنجمین شب جشنواره آه و آهو برگزار شد.
ششمین جشنواره فرهنگی هنری آه و آهو به همت مؤسسه خادمین امام رضا(ع) در کاشان با 50 نوع برنامه متنوع فرهنگی مذهبی،توزیع نمک تبرک حضرت،توزیع ماهنامه هشت به صورت روزنگار، برپایی نمایشگاه عکس رضوی و استقرار غرفه های کودک رضوی(نقاشی و دل نوشته)، رفع شبهات دینی و خوشنویسی احادیث امام رضا(ع) توسط داوود فتّال پور، به مدت 11 شب از 6-16 شهریور در این شهرستان در حال برگزاری است.
پایان پیام/
نظر شما