به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد و به نقل از ستاد اطلاع رسانی هفتمین دوره اندیشه های آسمانی، محمدرضا جعفری معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور در جمع 700 نفر از مدیران کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور اظهار کرد: هدف های کوتاه مدت و جزئی برای فعالیت های فرهنگی مساجد، اثرگذاری مطلوب و پایداری در سطح جامعه نخواهد داشت.
وی با تبیین ویژگی مدیران کانونهای فرهنگی و هنری مساجد تصریح کرد: مدیر کانون قبل از برنامه ریزی در مورد فعالیت های کانون، باید در خصوص شناخت توانمندی و ظرفیت های درونی خویش و همچنین خودسازی اقدام نماید.
به گفته وی نفوذ کلام، اخلاص در کار، داشتن نگاه همه جانبه و برنامه ریزی بلند مدت از جمله ویژگی های مورد انتظار مدیران کانونهای مساجد است.
جعفری سعه صدر در اخلاق فردی و اجتماعی را از ویژگی های رفتاری یک مدیر کانون برشمرد و افزود: تعامل و مدارا نیز دو ویژگی دیگر مورد انتظار از یک مدیر کانون است.
معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور اظهار کرد: ارادت نسبت به مسجد و رسیدن به این باور که، کار برای مسجد عبادت است، لازمه موفقیت در کارهای مسجدی است و معرفت و توجه در خدمت به مساجد جزء ضروریات برنامه های مدیر فرهنگی موفق است.
وی با تاکید بر اینکه مدیران کانون ها تلاش کنند با مطالعه و استفاده از ظرفیت های آموزشی، مکمل معرفت خود را نسبت به مسجد ارتقاء دهند، ادامه داد: مدیران کانون ها باید شعار"مسجد سنگر است" را به عنوان یک اصل بپذیرند و مراقبت کنند رفتار و گفتار مدیر کانون در اجتماع، خدشه ای به این اصل وارد نکند زیرا مردم برای نیاز های معنوی خود به سمت مسجد می آیند نه نیازهای مادی و این ارزش باید تقویت شود.
به گفته جعفری مردمی بودن برنامه های مسجد نیز از اصول مهمی است که همواره باید آن را مد نظر داشت و مدیران فرهنگی باید فعالیت های مسجدی را از مردم و برای مردم طراحی و اجرا کنند.
دبیر هفتمین دوره اندیشه های آسمانی افزود: انقلابی بودن مسجد اصل دیگری است که باید مورد توجه باشد زیرا خروجی مسجد غیر انقلابی، اسلام آمریکایی است و در مسجد انقلابی است که می توان کادر سازی کرد و افراد دارای سبک، ایده و نظر تربیت کرد.
وی افزود: مدیران کانون های فرهنگی باید برای مخاطبان مختلف مساجد برنامه داشته باشند و به طور مشخص از برنامه ریزی برای کودکان و نوجوانان غافل نشوند.
پایان پیام/
نظر شما