خبرگزاری شبستان: بازار تهران مساجد قدیمی زیادی را در خود دارد. مسجد چهار سوق بازار از مساجد قدیمی تهران است که از ابتدای ایجاد بازار محل اقامه نماز و اجتماعات بازاریان به شمار می رفته است. در ایام پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس این مسجد از مکان های اصلی اجتماعات جوانان بازار به شمار می رفته است. قدمت و موقعیت ویژه این مسجد ما را بر آن داشت قرار گفتگویی با امام جماعت قدیمی این مسجد، آیت الله ابوالحسن حسینی ترتیب بدهیم و نظر وی را درباره مسائل مختلف مربوط به مساجد جویا شویم. آنچه می خوانید حاصل این گفتگو است.
به نظر شما مساجد چه کارکردهایی دارند؟
مساجد کارکردهای فرهنگی اجتماعی مختلفی دارند ولی برای بروزکردن این کارکردها در جامعه به بودجه و امکانات نیاز دارند. در حال حاضر مسجد چهار سوق در بازار تهران ظرفیت امر به معروف در زمینه مشکلات و معضلات مختلف بازار را دارد. متاسفانه امر به معروف و نهی از منکر از تکالیف دینی است که امروز به فراموشی سپرده شده است. امروز بازار درگیر مشکلاتی از قبیل حجاب و مشکلات اقتصادی است. کسبه جدید بازار اکثرا جوان هستند و در خصوص مسائل اقتصادی مانند ربا و نزول اطلاعاتی ندارند. برای تحقق بازار اسلامی مساجد می توانند نقش مهمی را ایفا کنند. در حال حاضر مساجد این ظرفیت را دارند که بازار را مانند قبل به یک بازار اسلامی خدا پسندانه تبدیل کنند و تشکیل گروه های امر به معروف و نهی از منکر در این خصوص بسیار موثر است. مساجد می توانند به طور گروهی در بازار امر به معروف و نهی از منکر کنند.
حضور بازاریان در مسجد را چگونه ارزیابی می کنید؟
بازاریان حضور مستمر و با شکوهی در مسجد دارند و از برنامه های مسجد استقبال می کنند ولی مسجد برای برگزاری برنامه های گسترده تر توان مالی لازم را ندارد.
برای پررنگ شدن حضور مردم در مساجد چه اقداماتی باید انجام شود؟
یکی از مسائل مهمی که باید به آن توجه شود ارتباط مردم و امام جماعت است. این مسئله در حضور پررنگ مردم نقش مهمی را دارد. احترام و ارزشی که امام جماعت برای مردم قائل می شود بسیار مهم است. این که امام جماعت سراغ تک تک نمازگزاران را بگیرد، جویای احوالشان شود، اگر بیمار شدند به عیادتشان برود، در هنگام مصائب و شادی ها در کنارشان باشد و نظایر این ها باعث می شود که خانواده ها و اقشار مختلف جامعه جذب مساجد شوند. این مسائل البته یاری هیئت امنا و وجود امکانات مادی مختلف را هم می طلبد.
برای حفظ حضور کودکان و نوجوانان در مسجد چه پیشنهادی دارید؟
برای جذب کودکان و نوجوانان به مساجد باید برنامه های متنوعی برگزار کرد. برای برگزاری برنامه های متنوع نیاز به امکانات است. باید کنار مساجد، ورزشگاه و زمین فوتبال یا حتی استخر و سونا وجود داشته باشد که جوانان در کنار ورزش به مساجد هم رفت و آمد داشته باشند. این مسائل باعث می شود که جوانان یا کودکان و نوجوانان به بهانه فعالیت های ورزشی پای حرف امام جماعت مسجد بنشینند.
آیا مسجد می تواند محلی برای رفع مشکلات خانواده ها باشد؟
در واقع مسجد محل حکومت اسلامی است و در رفع مشکلات جامعه به خصوص خانواده ها نقش موثری دارد به طور مثال اگر قضات دادگستری پرونده های مردم را در مساجد بررسی کنند بازدهی بیشتری دارند و دیگر برای رسیدگی به یک پرونده شش ماه یا یک سال زمان گذاشته نمی شود. مساجد باید امکانات حضور قضات را فراهم کنند.
مشکلاتی اعم از اعتیاد و بدحجابی چه طور در مساجد رفع می شوند؟
مسجد محل رفع انواع مشکلات اجتماعی است که بدحجابی و اعتیاد هم از این قاعده مستثنی نیست. این مشکلات با ارتباط بهتر خانواده ها با مساجد قابلیت رفع شدن دارد. ممکن است یک خانواده، مذهبی باشد ولی مشکل اخلاقی در آن به وجود بیاید، ریشه این مشکل کم رنگ شدن ارتباط خانواده با مسجد است.
مشکلات شرعی هم مسئله مهمی است که باید به آن پرداخته شود و این مسئله در جامعه فرهنگ سازی شود که ارتباط دائم با مساجد مشکلات شرعی مردم را برطرف می کند.
یک دانشجو در مدت چهار سال حدود 150 واحد درسی را می گذراند اما یک فرد بیسواد در مسجد بیش از دو هزار واحد را در همین مدت زمان و با گستردگی بیشتر در مسجد می آموزد. این مسئله بسیار مهم و تاثیر گذار است. هرچه ارتباط مردم با مساجد عمیق باشد سلامت و امنیت جامعه افزایش پیدا می کند.
پایان پیام/
نظر شما