خبرگزاری شبستان-اصفهان:
مسجد، اولین و فراگیرترین پایگاه تجلّی باورها، ارزش ها، اصول و احکام نورانی اسلام است که با ارائه خدمات متنوع، در عرصه های گوناگون فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، حقوقی و اقتصادی به عموم مردم، به نوعی نمایندگی تامّ و تمام از شئون گسترده نظام و مکتب اسلام را در سطح محیط پیرامون خود برعهده دارد.
" مسجد طراز نظام اسلامی" ترکیبی حکیمانه و دقیق است که نخستین بار توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام به نوزدهمین اجلاس سراسری نماز مطرح شد.
قطعا باور به جایگاه منحصر بفرد مسجد در دستیابی نظام اسلامی به اهداف و آرمان های بلند خود، نخستین شرط در احیا کارکردهای مسجد است و برای نیل به این منظور ابتدا باید انتظارات از مسجد را در قالب شاخص های مسجد طراز نظام اسلامی بررسی کنیم.
هر مسجدی دارای ارکانی و هر رکنی باید دارای ویژگی ها و شاخصه هایی باشد تا بتوان آن را در قالب مسجد طراز، شناسایی و تعریف کرد.
*کارکردهای مساجد درزمینه های مختلف احیا شود
حجت الاسلام رمضانعلی معتمدی، مسئول دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی استان اصفهان گفت: مسجد جایگاه عبادت و پایگاه سیاست جامعه است و کارکردهای مساجد باید در زمینه های مختلف دینی، فرهنگی و هنری تقویت و احیا شود که این لازمه استفاده از ابزارهای دینی و فرهنگی است.
حجت الاسلام معتمدی افزود:مسجد طراز اسلامی نیازمند احیای کارکردهای مسجد است و امروز جامعه اسلامی ما همانند دیگر جوامع، از ویژگیها و کارکردهای حقیقی مسجد در صدر اسلام فاصله دارد که برای رسیدن به الگوی مسجد طراز اسلامی نیاز به کم کردن این فاصلهها داریم و مسجد طراز اسلامی عهدهدار نقشهای مهمی در زمینه عبادی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و نظامی و... است.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان اصفهان گفت: برای تبیین جایگاه و شاخصههای مسجد طراز اسلامی باید بازگشتی به صدر اسلام داشت و بررسی کرد که در آن زمان هدف از تشکیل بنای «مسجد» چه بوده و نیات و خواستههای پیامبر(ص) در مورد مسجد چیست؛ زیرا مشخص کردن کارکرد مسجد در صدر اسلام میتواند بهترین الگو در تهیه و تدوین مسجد جامع طراز اسلامی باشد و با الگوبرداری از مساجد صدر اسلام میتوان به مسجد طراز اسلامی در جامعه کنونی دست یافت.
وی افزود: مطالعه ویژگیها و کارکردهای مسجد در صدر اسلام، سیمای مسجد طراز اسلامی را برای ما به خوبی روشن میکند.
وی مسجد طراز اسلامی را بسترساز تمدن نوین اسلامی دانست و گفت: اگر مساجد ما قابلیت های بالقوه خود را بالفعل کنند، قسمت عمده ای از مشکلات و مسائل اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی و فرهنگی مرتفع خواهد شد.
حجت الاسلام معتمدی با بیان اینکه بخش های مختلف مسجد طراز اسلامی شامل مکانت، امامت، مامومیت و فعالیت است، گفت: لازم است استاندارها و سطح دسترسی تعریف شود.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان اصفهان گفت: تعیین استانداردهای لازم برای ساخت مسجد بسیار با اهمیت است و مشخص کردن فاصله مناسب بین مساجد، حداقل و حداکثر مساحت مسجد طراز، داشتن یا نداشتن گنبد برای مسجد از مواردی است که باید در مکانت طراز اسلامی به آنها توجه شود.
وی افزود: امام جماعت مهم ترین عضو مدیریتی مسجد است که می تواند با برنامه ریزی و عملکرد صحیح و دقیق زمینه مناسبی را جهت تحقق سایر عوامل حضور مردم در مسجد فراهم کند وشخصیت امام جماعت و نحوه برخورد او با جوانان در ایجاد و چگونگی نگرش جوانان نسبت به دین و مسجد بسیار موثر است.
حجت الاسلام معتمدی افزود:رهبری و مدیریت مسجد از طریق تدوین استراتژی و برنامه ریزی جامع برای کلیه امور مسجد و نظارت بر حست اجرای آن بر عهده امام مسجد است.
وی گفت: مامومیت یکی دیگر از ارکان مسجد طراز اسلامی است که باید به دقت بررسی شود چرا که مامومین با خلق نیکو و همکاری با امام جماعت و هیات امنا و اگاهی از آداب حضور و مشارکت پذیری در تبدیل مساجد به مساجد طراز اسلامی موثر هستند.
حجت الاسلام معتمدی گفت: فعالیت طراز اسلامی به سمت پیشبرد جامعه اسلامی و حاکمیت اسلام ناب محمدی است.
پایان پیام/
نظر شما