لزوم بازتعریف کارکردهای مسجد/مسجد محور حرکت مسلمین در طول تاریخ

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام سلیمانی با بیان اینکه مسجد در طول تاریخ محور اصلی حرکت جامعه دینی شناخته شده است، اظهار کرد: باید کارکردهای مساجد را بازخوانی کنیم و با احیای آن مساجد را به جایگاه واقعی نزدیک کنیم.

به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان،‌ همایش «آموزش مهارت کارآفرینی» ویژه اعضای کانون های فرهنگی مساجد کشور، عصر جمعه،‌ 31 مرداد ماه با حضور حجت الاسلام «حمیدرضا سلیمانی»،‌ دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور،‌ دکتر «روستا آزاد»، رییس دانشگاه صنعتی شریف،‌ حجت الاسلام «محمدنژاد»،‌ رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شریف،‌ در سالن جابر حیان این دانشگاه برگزار شد.


بر پایه این گزارش،‌ حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به فلسفه شکل گیری روز جهانی مسجد،‌ اظهار کرد: روز 30 مرداد ماه مصادف با روزی است که مسجدالاقصی به دست یک یهودی متعصب به نام «دنیس مایکل روهان» به آتش کشیده شد و با این جنایت جهان اسلام را در غم و انده فرو برد و بر عمق کینه های مسلمانان علیه صهیونیست ها افزود.

 

وی ادامه داد:‌ این جریان در سال 1969 به وقوع پیوست و طی اعتراض مسلمانان، دولت اسراییل این فرد را دستگیر کرده و محاکمه ای صوری ترتیب داد و «دنیس مایکل روهان» را محکوم کرد اما بعد از چند روز به این بهانه که فرد مذکور دچار اختلال ذهنی است وی را تبرئه و آزاد کرد.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور افزود:‌ سوال آن است که چرا با خانه خدا «مسجد» این چنین کردند به ویژه مسجدالاقصی که محل عروج رسول خدا(ص)‌ به آسمان است.‌ چرا در جنگ 33 روزه لبنان تمام مساجد را ویران کردند،‌ چرا طی جنگ 22 روزه غزه تخریب مساجد در قالب دیگری اتفاق افتاد و به چه علت در حال حاضر در ناآرامی های اخیر غزه طبق آمار 200 مسجد تخریب شده است یا تغییر کاربری داده شده اند. ‌چرا گروه وحشی «داعش» در عراق بسیاری از مساجد را ویران کردند و اخیرا نیز ضمن تخریب یک مسجد، امام جماعت آن را نیز اعدام کردند،‌ چرا با مساجد این گونه معامله می کنند؟

 

‌حجت الاسلام سلیمانی گفت:‌ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دشمن مطالعات عمیقی را درباره عوامل پیروزی انقلاب داشت و به این مسئله پی برد که مسجد در این جریان نقش عمده ای ایفا کرده است،‌ چنانچه در گذشته نیز چنین بود و مسجد در فرهنگ انبیا اولین پایگاه هدایت، دیانت و سیاست شمرده می شد.

 

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: خداوند در قرآن می فرماید « إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّةَ مُبَارَکًا وَهُدًى لِّلْعَالَمِینَ »‌(در حقیقت نخستین خانه‏اى که براى [عبادت] مردم نهاده شده همان است که در مکه است و مبارک و براى جهانیان [مایه] هدایت است)،‌ بنابراین مطابق این آیه مساجد اولین پایگاه هدایت بشر بوده است و امتیاز انبیای الهی آن بود که خادم مسجد بودند؛‌همچنین در آیه دیگر می فرماید « وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَیْتَ مَثَابَةً لِّلنَّاسِ وَأَمْنًا وَاتَّخِذُواْ مِن مَّقَامِ إِبْرَاهِیمَ مُصَلًّى وَعَهِدْنَا إِلَى إِبْرَاهِیمَ وَإِسْمَاعِیلَ أَن طَهِّرَا بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَ وَالْعَاکِفِینَ وَالرُّکَّعِ السُّجُودِ »‌(و چون خانه [کعبه] را براى مردم محل اجتماع و [جاى] امنى قرار دادیم [و فرمودیم] در مقام ابراهیم نمازگاهى براى خود اختیار کنید و به ابراهیم و اسماعیل فرمان دادیم که خانه مرا براى طواف‏کنندگان و معتکفان و رکوع و سجودکنندگان پاکیزه کنید).

 

وی در این راستا ادامه داد: نبی مکرم اسلام نیز حرکت خود را از مسجد آغاز کرد و در واقع حضرت به هر مناسبتی دستور می دادند که مسجدی در مدینه ساخته شود و این روال تا پایان عمر ایشان و در جریان واقعه غدیر ادامه یافت چنانچه به حضرت علی(ع) فرمود که بعد از من در این مکان مسجدی بساز؛‌ بنابراین دشمن در این سیر مطالعاتی پی برد که مسجد اساس حرکت مسلمین است و دریافت که انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام راحل نیز از مسجد شکل گرفته است. چنانچه حضرت امام(ره) نیز حرکت خود را از مسجد «سلماسی» در قم آغاز کرد و بعد از تبعید به نجف نیز در مسجد «شیخ انصاری» ‌سخنرانی انقلابی خود را ایراد فرمودند.‌ این است که دشمنان ما با مسجد سر جنگ دارند.

 

حجت الاسلام سلیمانی افزود: چندی قبل وزیر اسبق امور خارجه آمریکا در نشست محرمانه ای عنوان کرده بود: ‌اگر بخواهیم مدیریت جهان اسلام را در دست بگیریم جز مدیریت بر مساجد راه دیگری نداریم.‌ همچنین رادیو «فردا» نیز چندی قبل در تحلیلی عنوان کرده بود برای مقابله با جمهوری اسلامی سه عامل به عنوان مانع وجود دارد، مانع اول روحانیت هستند که در راس آنها ولایت فقیه قرار دارد و این شبکه متصل به یکدیگر هستند به طوری که به محض اعلام پیامی از سوی رهبری،‌ دورترین روستاهای کشور نیز به تکاپو افتاده و در راستای عملی کردن آن پیام گام بر می دارند، ‌دومین مانع «بسیج» است که در مراکز مختلف حضور دارد و سومین مانع کانون های فرهنگی هنری مساجد است که پدیده ای جدید در عرصه فرهنگ می باشد.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با بیان اینکه مجموعه این گزارش ها نشان می دهد که دشمن جایگاه مسجد را به خوبی شناخته است،‌ اظهار کرد:‌ بنابراین باید نسبت به مسجد بازنگری داشته باشیم و کارکردهای مساجد را دوباره تعریف کنیم.

 

وی ادامه داد: اگر انقلاب اسلامی از مساجد متولد شد و پیام ها و نوارهای صوتی امام خمینی(ره)‌ در مساجد رد و بدل می شد و اگر بعد از پیروزی انقلاب و در طول جنگ تحمیلی مساجد نقش اول را داشتند به طوری که 98 درصد شهدا از مساجد به جبهه ها اعزام شدند ‌بنابراین امروز باید با توجه به همین ظرفیت کارکردهای مساجد را بازشناسی و بر پایه آموزه های قرآن و عترت احیا کنیم.


حجت الاسلام سلیمانی تصریح کرد: اگر امروز می بینیم که دشمن به تحرک افتاده است باید موقعیت دشمن را رصد کرده و برنامه های ویژه ای را در مقابله با آن طراحی کنیم. ‌اگر دشمن ایمان جوانان را هدف قرار داده است و با پخش برنامه های رنگارنگ می خواهد سبک زندگی ما را تغییر دهد باید از ظرفیت مسجد برای مقابله با تهاجم دشمن بهره گیریم و سبک زندگی اسلامی را ترویج کنیم.

 

وی با بیان اینکه امروز حملات دشمن عمدتا از فضای سایبر شکل می گیرد،‌ افزود: کسانی که می خواهند در برابر این هجمه ها مقابله کنند باید آموزش های لازم را دریافت کنند و و نمی شود بنشینیم و شاهد این باشیم که جوان ما طعمه توطئه های دشمنان شوند بنابراین دوره های کارآفرینی اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد با این هدف طراحی شد تا کسانی که در حوزه رسانه های دیجیتال، ‌انیمیشن و وبلاگ و مانند آن فعالیت دارند دور یکدیگر جمع شده و عین انتقال تجربه های موفق آموزش های نوینی را دریافت کنند.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع) گفت: حضرت می فرماید: «لا یصلح المؤمن الا علی ثلاث خصالٍ؛ التفقه فی الدین و الصبر علی النائبه و حسن التقدیر فی المعیشه»؛ ‌یعنی امور مومن اصلاح نمی شود مگر با دین شناسی، صبر در برابر مصائب و حسن مدیریت در مسایل اقتصادی و مساجد برای اصلاح امور باید وارد عمل شوند.

 

وی ادامه داد: در این میان در راستای تحقق این حدیث بهترین پایگاه برای تفقه در دین، ‌تقویت روحیه مقاومت و پایداری، ‌ترویج گفتمان اقتصاد مقاومتی، مسجد است ضمن اینکه برای رسیدن به این مقاصد نیازمند دانایی، توانایی و ‌تعهد هستیم بنابراین اگر هر عضو کانون فرهنگی هنری مساجد به این ویژگی های متصف باشد می تواند نقش موثری را ایفا کند و برگزاری دوره های کارآفرینی نیز در راستای نیل به این هدف شکل گرفته است.
پایان پیام/

 

کد خبر 395762

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha