به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدی فاضل، دبیر کمیته محتوایی اجلاس بین المجالس آسیا و اقیانوسیه در برنامه طلوع گفت: این اجلاس با موضوع محیط زیست و توسعه با شعار مشارکت منطقه ای و پایداری جهان از اول شهریور ماه به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود.
دبیر کمیته محتوایی اجلاس بین المجالس آسیا و اقیانوسیه گفت: این اجلاس با موضوع محیط زیست و توسعه با شعار مشارکت منطقه ای و پایداری جهان از اول شهریور ماه به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود.
وی افزود: موضوع محیط زیست را نمی توان جز مباحثی که وابسته به مرزهای جغرافیایی است تعریف کرد و اساساً موضوع توسعه با همکاری های منطقه ای و بین المللی گره خورده است. حتی در سالهای گذشته که کشور در مسایل مختلف تحریم بوده در حوزه محیط زیست نه می توانستند ما را محدود و محصور کنند و نه می توانستند از اثرگذاری که جمهوری اسلامی ایران روی سایر کشورها داشته است چشم پوشی شود.
محمدی فاضل ادامه داد: آنچه که نقش اجلاس تهران را پرنگ می کنند حضور مجالس است و شاید بتوان گفت در نوع خودش اجلاسی کم نظیرخواهد بود چون کمتر اتفاق می افتد دستگاه های قانون گذار برای یک موضوع خاص دور هم جمع بشوند. مجلس در کشورها سه نقش عمده دارند؛ در ابتدا نقش قانون گذاری را دارند که این وظیفه می تواند در ایجاد محدودیت و خط مش های دولت ها و کشور ها در بلند مدت اثر گذار باشد.
رییس دانشگاه محیط زیست اضافه کرد: جنبه دیگر مجالس ها جنبه نظارتی آن ها بر دولت هاست البته در کشور های دیگر یک پیوستگی بیشتری بین مجلس و دولت نسبت به کشور ما وجود دارد و در کشور ما تقریباً می توان گفت تفکیک قوا داریم اما در بسیاری از کشور ها این تفکیک به این جدیتی که در کشور ما است وجود ندارد.
فاضل افزود: جنبه دیگر کار مجالس که خیلی کمتر به آن توجه می شود، اطلاع رسانی و افزایش آگاهی و مشارکت های مردم است چرا که نمایندگان مردم هستند و این افراد در اداره نظام های سیاسی کشورها بیشترین تماس ها را با مردم دارند. بنابراین نمایندگان مجالس یک نگاه کامل، وسیع، جامع و عملیاتی در مسایل زیست محیطی دارند به همین خاطر می توانند سطح قانوگذاری، نظارت و سطح تاثیر گذاریشون را در بحث آموزش بصورت جدی داشته باشند.
دکتر فاضل خاطرنشان کرد: در ابتدای اجلاس رییس مجلس شورای اسلامی بعنوان میزبان از طرف جمهوری اسلامی ایران سخنرانی خواهند کرد و پس از ایشان رییس سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان متولی اصلی محیط زیست کشور نیز سخنرانی فنی و محتوایی را خواهند داشت و در ادامه دکتر تابش رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی بعنوان دبیر کل این مجمع گزارشی را از فعالیت ها یکسال گذشته خواهند داد و بعد از افتتاحیه وارد مباحث فنی می شویم و کشور ها گزارش کوتاهی بر فعالیت های محیط زیستی خودشان و منطقه ای را خواهند داد و پس از آن افراد وارد کار گروه های تخصصی می شوند.
دبیر کمیته محتوایی اجلاس آسیا و اقیانوسیه ادامه داد: در حقیقت خروجی این اجلاس می تواند باعث رسیدن به یک درک مشترک، تفاهم نامه و یا بیانیه مشترکی از معضلات توسعه و محیط زیست که همه کشور ها با آن درگیر هستند بشود. البته به خاطر اختلاف های جغرافیایی، سیاسی، فرهنگی و... تفاوت های در مشکلات مورد اهمیت کشور ها وجود دارد و نباید انتظار داشت در این تفاهم نامه موضوعی که برای جمهوری اسلامی ایران داری اهمیت بیشتری است سهم بیشتری را در بند ها و تبصره های این تفاهم نامه داشته باشد. یعنی باید بپذیرم ما در یک پهنه بسیار وسیع 50 کشوری منطقه آسیا و اقیانوسیه هستیم و اختلافات جغرافیایی و تفاوت ها وجود دارد و باید بین کشورها خط مشترک ها را پیدا کنیم.
دکتر اصغر محمدی فاضل بیان داشت: در حقیقت برگزاری این مجالس بر قانوگذاری و نظارت بر اجرای قوانین در مورد مسایل محیط زیست می تواند نقش داشته باشد به طور مثال سد سازی بر روی رودخانه در کشور ترکیه موجب خشکی در پایین دست این کشور و رود دجله و فرات شده است که نتیجه آن خشک شدن مناطق کشاورزی در کشور عراق و افزایش ریزگرد ها در این منطقه می شود و همین موضوع موجب شده است با وزش باد این ریزگرد ها وارد ایران شود. در حقیقت ما قربانی تصمیمات نادرست توسط دو کشور دیگر که با هم در توافق نیستن شده ایم. یا در مثال دیگر خلیج فارس با میزان سالانه در حدود 50 هزار حرکت کشتی در آن بعنوان منطقه و پایانه نفتی اگر توافق بین کشورها نباشد محیط زیست آن منطقه به سرعت نابود می شود.
فاضل اضافه کرد: علاوه بر مواردی که مطرح شد و بعنوان چالش های منطقه ای به آن پرداخته می شود، در لایه های پایین تر این نشست ها چالش های ملی نیز مطرح می شود. به عنوان مثال موضوع دریاچه ارومیه که مشکلی است که خودمان ایجاد کردیم و باید خودمان هم آن را حل کنیم این اجلاس ها می تواند در حل مشکلات این عرصه ها نیز کمک کند. مشابه این مشکل در کشور های مثل قزاقستان و چین به وجود آمده و تلاش های برای برگردانند این رودخانه ها به محیط های طبیعی اولیه خود انجام شده اینها تجربیاتی هستند که قابل انتقال است.
رییس دانشگاه محیط زیست خاطر نشان کرد: دنیا مدتی است که عبارت "تجربه تلخ" یا "اقدامات نادرست" را تغییر داده است و اسم "درس های آموحته" را روی آن گذشته است. به عبارتی از تصمیمات غلط بعنوان تجربیاتی که باید از آن درس گرفته شود یاد می شود و این تغییر در ادبیات باعث شده است کشور ها راحت تر تجربیات خودشان را منتقل کنند.
فاضل ادامه داد: بطور مثال ما در خصوص دریاچه ارومیه نمی گویم خودمان با دست خودمان دریاچه را خشک کردیم بلکه می گوییم ما به سمت توسعه پیش رفتیم و قصد تخریب نداشته ایم اما آینده پنجاه یا صد سال بعد اینگونه توسعه را پیش بینی نکرده ایم و این درس های است که ما آموخته ایم و توصیه می کنیم دیگر کشور ها از آن استفاده کنند.
در پایان دکتر اصغر محمدی فاضل در خصوص سرفصل های اصلی این اجلاس گفت: کار گروه های با موضوعاتی همچون تغییر اقلیم و گرمایش کره زمین، چالش های آبی، مهار بیابان زایی و بیایان زدایی و...در جلسات مشخص به بحث و تبادل نظر خواهیم پرداخت اما استحضار داشته باشید افرادی شرکت کننده در اجلاس مشخصا کارشناس محیط زیست نیستند بلکه کارشناسان باید برای آن ها شفاف سازی کنند. در واقع بخشی از دغدغه کمیته محتوای این بوده است که چطور این مفاهیم را در یک بسته تاثیرگذار بتوانیم به نمایندگان کشور های حاضر ارائه بدهیم.
پایان پیام/
نظر شما