تبیین ملاک کلامی و فقهی نظریه ولایت فقیه

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام رشاد در اختتامیه اردوی طلاب فرهیخته کشور پس از بررسی مبانی کلامی نظریه ولایت فقیه، به شرح پیشینه‌ فقهی این نظریه پرداخت.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین علی‌اکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دوشنبه، 27 مرداد، در مراسم «اختتامیه اردوی طلاب فرهیخته‌ی کشور»، حضور یافت و طی سخنانی ضمن تبیین ملاک کلامی و فقهی نظریه‌ی ولایت فقیه، بر مبنای نظریه‌ی «تناسق مؤلفه‌های رکنی علم»، پس از بررسی مبانی کلامی نظریه ولایت فقیه، به شرح پیشینه‌ی فقهی این نظریه پرداخت.

 

وی گفت: به‌جهت ابتنای قضایای فقهی (بایدها و نبایدها) بر گزاره‌های فلسفی و کلامی (هست‌ها)، با پذیرش صدور فعل جعلِ «ولایت نصی» از سوی واجب تعالی برای رسول(ص) و امام(ع)، و نیز از سوی حق متعال یا معصوم برای فقیه جامع، به‌صورت نصب وصفی، یک سلسله فروع فقهی تولید می‌شود.

 

این استاد خارج حوزه افزود: عمده مسائل فقهی مبحث ولایت فقیه عبارتند از: 1. مکلف‌بودن خبرگان به کشف و معرفی مصداق ولی فقیه؛ 2. مکلف‌بودن فقیه به قیام بر شئون ولایت؛ 3. موظف‌شدن آحاد مؤمنین به شناخت مصداق و تبعیت از او.

 

حجت الاسلام رشاد سپس به بررسی پیشینه‌ی نظریه‌ ولایت فقیه پرداخت و تصریح کرد: علاوه بر سیره‌ی معصومین(ع) که در شرایط غیبت مکانیِ مَصری یا زمانیِ عصری از عهد تا عصر غیبت صغری، بزرگان فقهای شیعه(قدهم) در تمام ادوار فقه، فتوا و فعلا، مشی معصومین را دنبال کرده‌اند.

 

وی عنوان کرد: اکثر فقهای شیعه از قرن اول هجری تا قرن حاضر مسائل ولایت فقیه را حسب تناسب، در ابواب مختلف فقه بحث کرده‌اند: در کتاب البیع و مکاسب، کتاب الخمس، کتاب الجهاد، کتاب الزکاة، کتاب القضا، در کتاب حدود و دیات، و امثال آن.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه‌ی اسلامی، با اشاره به کلام بلند صاحب جواهر مبنی بر اینکه «هرکه در اصل ولایت فقیه و اطلاق آن خدشه کند طعم فقه را نچشیده»، تأکید کرد: چنان‌که این فقیه سترگ و نیز حضرت امام  تصریح کرده‌اند تصور مسئله‌ی ولایت فقیه برای تصدیق آن کافی است.

 

شایان ذکر یادآوری است، اردوی طلاب فرهیخته‌ی کشور از سوی معاونت تهذیب حوزه‌های علمیه‌ی کشور و با شرکت پانصد تن از طلاب برگزیده و فرهیخته‌ی سراسر کشور در شهر دماوند برگزار شده بود.

پایان پیام/

کد خبر 394706

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha