به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مجید تخت روانچی عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در همایش واکاوی پیشبرد سیاست هستهای در دولت یازدهم گفت: ما چیزی نداریم که از مردممان پنهان کنیم از این رو هر جا لازم است به سوالات پاسخ میدهیم.
وی درخصوص مذاکرات هستهای و توافق جامع اظهار داشت: ما معتقدیم اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد میتوانیم تا 3 آذر به توافق جامع برسیم.
وی تاکید کرد: البته اگر به توافق جامع نرسیم انتهای دنیا نیست زیرا مردم دنیا می دانند جمهوری اسلامی ایران طرف مذاکره کننده است و کارشکنها چه کسانی هستند.
معاون اروپای و آمریکای وزیر امور خارجه با بیان اینکه بحث امنیتی کردن پرونده هستهای ایران بسیار مهم است افزود: پروژه امنیتی سازی ایران به طور کلی نکته ای است که از بعد از انقلاب اسلامی از سوی آمریکا و دشمنان ایران آغاز شد و تلاش شد در سطح بینالملل موضوع ایران را در هر نکتهای یک موضوع امنیتی جلوه دهند و از هر فرصتی استفاده کنند تا هم در سطح بینالملل و هم در سطح منطقه این کار را انجام دهند.
وی با تاکید بر این نکته که هدف آنها از پروژه ایران هراسی این بود که به زعم خودشان بتوانند خللی در فعالیتهای منطقهای و بینالمللی ایران ایجاد کند خاطرنشان کرد: از این رو در سطح سازمان ملل این کار از بعد از انقلاب اسلامی اغاز شد و در همین راستا همچنین سعی شد روابط ایران با همسایگانش هم دچار مشکل شود.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان با یادآوری قطعنامه 598 شورای امنیت و امضای آن از سوی ایران گفت: حتی یک سال قبل از این قطعنامه پیشنویس تحریمها علیه ایران آماده شده بود که با امضای قطعنامه 598 هدف آنها موفق نشد و یعنی تحریمهای 2006 در مساله هسته ای بر علیه ایران مشابه پیش نویس تحریمهای 1988 بود.
تخت روانچی با بیان اینکه مسیر طرف مقابل یک مسیر واحد بود که می خواستند بتوانند مساله ایران را با استفاده از اهرم شورای امنیت امنیتی کنند خاطرنشان کرد: آنها تلاش می کردند با اعمال تحریمهای شورای امنیت زمینه ساز تحریم های یک جانبه یا چندجانبه خودشان علیه جمهوری اسلامی میشوند.
معاون وزیر امور خارجه با تصریح اینکه موضوع هستهای ایران نیز در قالب امنیتی کردن ایران در ایران هراسی یک پروژه امنیتی شد یادآور شد: انها تلاش کرده اند بکوشند تا اینگونه جا بیندازند که همه از پروژه هسته ای ایران ترسیده اند و تمام اقدامات ایران در زمینه هستهای غیرصلح آمیز است و گونهای برخورد کردهاند که مثلاً اگر دانشجویی بخواهد فیزیک هسته ای در خارج از کشور بخواند به معنی حرکت ایران به سمت سلاح هسته ای است.
تخت روانچی با اشاره به مطرح شدن بحث هستهای ایران در محافل بینالمللی در سالهای 2002 و 2003 عنوان کرد: از همان سالها آنها تلاش می کردند باز شدن پای شورای امنیت به این موضوع را به عنوان تهدید مطرح کنند و ما هم چون می دانستیم ریگی به کفش نداریم در این قضیه همکاریهای زیادی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دادیم و در سال 2005 طرحی را مطرح کردیم که اگر حسن نیتی در طرف مقابل بود در همان سال این مساله به نتیجه میرسید و شکست خوردن مذاکرات آن سالها نشان داد که طرف مقابل نمیخواست از پروژه ایران هراسی دست بکشد.
وی ادامه داد: در مذاکرات آن سالها با سه کشور اروپایی گفتگو می کردیم اما سایه آمریکا در این گفتگوها وجود داشت و آمریکا تا جایی فشار آورد که مذاکرات شکست خورد زیرا آمریکایی ها در ان دوران نمی خواستند که مذاکرات موفق شود و پرونده را به شورای امنیت ارجاع دادند.
تخت روانچی با تاکید بر این نکته که از نظر ما هیچ زمینه حقوقی در سال 2005 برای ارجاع موضوع هستهای ایران از آژانس به شورای امنیت سازمان ملل وجود نداشت خاطرنشان کرد: پس از آن در هیچ قطعنامه تصویبی شورای امنیت نمی بینید که اشارهای به نغز تعهدات امروزی از سوی ایران وجود داشته باشد و ما به ان پی تی تعهد دادیم که به سراغ سلاح هستهای نرویم و از ابتدا هم به این تعهد عمل کردهایم.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان با اشاره به اینکه در مقابل تعهدات ایران به ان پی تی انها هم متعهد شده اند که سوخت موردنیاز هسته ای ایران را ایران و کشورهایی که براساس این تعهد سلاح هسته ای تولید نمی کنند برای انجام اقدامات صلح امیز را فراهم کنند. اما انها هم در سالهای روشن نمی کردند که ما نیاز به کمک خارج از کشور برای اقدامات صلح امیز هسته ای داریم.
وی در ادامه با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هسته ای کشورمان گفت: این پیشرفت تکنولوژیکی که ما داشته ایم در فشارها ثابت کرد که ما توانستیم اهرم فشار انها را در نظر نگیریم.
وی با تاکید بر این نکته که ما در مذاکرات هسته ای به روشنی حس می کنیم که توانایی فنی هسته ای چقدر دستمان را باز می کند خاطرنشان کرد: البته نه اینکه ما سوءاستفاده کنیم اما انها می بینند که با ایجاد فشار نمی توانند به چیزی که می خواهند برسند و نتیجه تحریمهایی که انها برای قطع برنامه هسته ای ما داشتند این شد که سانتریفیوژهایمان تا 20 هزار تا افزایش یافت.
معاون وزیر امور خارجه در ادامه با بیان اینکه دلیل شروع مذاکرات هسته ای این بود که طرف مقابل احساس کرد: که مقاومت ایران باعث شده که سلسله تصویب تحریمها نتیجه ای ندهد انها را وادار کرد که مذاکره کننده و از طرفی ما مشکلی برای شفاف سازی و صحبت در زمینه اقدامات هسته ایمان نداشتیم.
عضو تیم مذاکره کننده کشورمان تاکید کرد: ما از ابتدا اعلام کرده بودیم که به دنبال یک موضوع برد برد هستیم و می خواهیم به حقوقمان در چارچوب ان پی تی برسیم و از آن بیشتر نمی خواهیم که در چارچوب ان پی تی حق غنی سازی به کشورهایی که به سمت سلاح هسته ای نمی روند داده شده است و ما همواره تاکید داشته ایم که به این حق ایران احترام گذاشته شود.
تخت روانچی با اشاره به بندهای مصوبه توافق ژنو و احترام به طرف مقابل به حق غنی سازی ایران براساس این توافق خاطرنشان کرد: ما در ادامه مذاکرات حتماً با حسن نیت وارد کار می شویم و آن را ادامه می دهیم و علاقمندیم که این مشکل حل شود.
وی با تصریح اینکه اگر بداخلاقی ها و زیاده خواهی ها نبود در مذاکرات 2005 کار تمام شده بود خاطرنشان کرد: الان هم اگر علاقه مند باشند و حسن نیت داشته باشند از طرف ما آمادگی وجود دارد که در چارچوبها و خطوط قرمزهایمان به بحث ادامه دهیم و در این صورت می توانیم تا 3 آذر به نتیجه برسیم.
وی در ادامه تصریح کرد: اگر به نتیجه نرسیم انتهای دنیا نخواهد بود الان حسن نیت ایران برای دنیا مشخص شده است و اگر به نتیجه نرسیم مشخص است که کدام طرف کارشکنی کرده.
وی با اظهار اینکه ما به هر هزینه ای نمی خواهیم به توافق برسیم گفت: ما این را به طرف مقابل گفته ایم که انعطاف ما حدی دارد و باید در این چارچوب مذاکره کنیم و به شرطی که طرف مقابل زیاده خواهی نکند و موضوعات بی ربط را وارد مذاکرات نکرده و وقت کشی نکند موفق خواهیم شد.
تخت روانچی با تصریح اینکه پروژه امنیتی سازی ایران شکست خورده است افزود: پروژه این نیست که آنها نمی توانند زیر بیرق آن سینه بزنند البته تلاششان را ادامه خواهند داد زیرا موفقیت آنها در آشوب و بلواست.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان افزود: به همت مردم ما و به تلاش دانشمندانمان و به حمایت رهبر معظم انقلاب رییس جمهور پروژه ایران هراسی شکست خورده است و در ارتباط با تحریمها اگرچه هنوز تحریمها وجود دارد اما علاقه کشورها برای همکاری اقتصادی با ایران نشان از روند شکست تحریمهاست.
وی در پایان عنوان کرد: با وجود آنچه تحریمها روز کاغذ است اما فضا دیگر فضایی نیست که هر چه بخواهند انجام دهند و نفس شروع مذاکرات و توافق ژنو شروع پایان ایران هراسی و تحریمها بوده است.
پایان پیام/
نظر شما