به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، استان گیلان با داشتن 9 درصد اراضی زیر کشت کشور از قطبهای مهم کشاورزی ایران اسلامی است و نقش مهمی در پویایی اقتصادی دارد.
این استان با دارا بودن 413 هزار هکتار زمین حاصلخیز، 600 هزار هکتار جنگل و 240 هزار هکتار زمین شالیکاری همه ساله افزون بر دو میلیون و 400 هزار تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلاتی و ابریشم تولید میکند که 2 تا 90 درصد نیاز کشور را برآورده میسازد.
ظرفیت های کشاورزی استان به گونهای است که از دیرباز محور فعالیتهای اقتصادی مردم این دیار را به خود اختصاص داده است و نقش با اهمیتی در فرآیند توسعه پایدار استان ایفا میکند. با توجه به روند روز افزون جمعیت و محدود بودن منابع غذایی، این کشاورزی است که میتواند پاسخگویی نیاز غذایی جامعه آینده باشد.
فعالیتهای کشاورزی با داشتن 68 درصد ترکیب اشتغال و 24 درصد تولید ناخالص ملی موقعیت ویژهای در توسعه کشور دارد و میتواند با ایجاد فرصتهای شغلی به ویژه در مناطق روستایی فقر را ریشه کن سازد و از مهاجرتهای ناخواسته تولید کنندگان بخش کشاورزی به شهرها جلوگیری کند. در گیلان برنج و چای دو محصول راهبردی به شمار میرود چراکه 50 درصد چای خشک و 35 درصد برنج کشور از سوی چایکاران و شالیکاران سختکوش این استان تولید و عرضه میشود.
در عین حال صاحبنظران اقتصاد و کشاورزی با تاکید بر لزوم پیوند بین صنعت و کشاورزی معتقد هستند ایجاد و گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی، راه اندازی کارگاههای که بتواند با ایجاد تغیییرات مطلوب شرایط بهتری را برای فرآوری، نگهداری، عمل آوری و بسته بندی محصولات کشاورزی مهیا سازند یک ضرورت اقتصادی و اجتماعی به شمار میرود و در این مسیر داشتن اطلاعاتی دقیق، صحیح و جامع نیازمند برنامه ریزی برای رسیدن به توسعه بخش کشاورزی است. ضرورتی که دولت با برگزاری سرشماری کشاورزی به دنبال آن است.
مهندس محمدحسین اصغریان، معاون برنامه ریزی استانداری گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان اظهار کرد: سرشماری کشاورزی از پنجم مهر امسال در گیلان آغاز شده و به مدت 40 روز ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه سرشماری کشاورزی هر 10 سال در کشور انجام میشود و آخرین بار در سال 1382 انجام شده است، گفت: در 35 سال گذشته و از آغاز انقلاب تاکنون سه بار سرشماری کشاورزی انجام شده است.
سرشماری کشاورزی سرآغاز حرکت توسعه کشاورزی گیلان
معاون برنامه ریزی استانداری گیلان خاطر نشان کرد: سرشماری کشاورزی سرآغاز حرکت توسعه کشاورزی استان گیلان است.
وی با اشاره به اهمیت کشاورزی در اقتصاد و اشتغال استان، بر دقت در جمع آوری اطلاعات در سرشماری کشاورزی گیلان تاکید کرد و گفت: تصمیم گیریهای مهم براساس اطلاعات و آمار صحیح میتواند در توسعه استان موثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: دستیابی به آمار درست در سرشماری کشاورزی گیلان با همکاری و همیاری همه دستگاهها ممکن خواهد شد.
سرشماری کشاورزی ارتباطی با هدفمند کردن یارانه ها ندارد
اصغریان همچنین تاکید کرد: اطلاعات ارائه شده از سوی کشاورزان و بهره برداران زمینهای کشاورزی ربطی به هدفمندی یارانه و قطع شدن یارانهها ندارد.
وی با بیان اینکه روسای ستاد هماهنگی سرشماری کشاورزی 93 در شهرستانها، فرمانداران هستند، اظهار کرد: مدیران جهاد کشاورزی در شهرستانها نقش مدیران اجرایی را بر عهده دارند.
معاون برنامه ریزی استانداری گیلان در ادامه یادآور شد: بخش کشاورزی به دلیل تامین غذای مورد نیاز جامعه از مهمترین حوزههای اقتصادی کشور محسوب میشود و کشاورزی سهم بالایی در ارزش افزوده کشور به خود اختصاص داده و از سویی دیگر سهم بالایی در حوزه اشتغال دارد.
مهندس اصغریان، حجم عملیاتی سرشماری کشاورزی را یک دوم انتخابات خواند و گفت: سرشماری کشاورزی کار بسیار پرحجمی را به مدت 40 روز به شهرستانهای استان تحمیل میکند.
سرشماری کشاورزی از مهمترین سرشماری های کشور است
وحید طیفوری، سرپرست دفتر آمار و اطلاعات استانداری گیلان نیز در گفتگو با شبستان گیلان، سرشماری کشاورزی را از مهمترین سرشماریهای کشور دانست و گفت: سرشماری کشاروزی قرار بود در سال گذشته انجام شود که به دلیل برخی مشکلات در سال 93 انجام میشود.
وی قدیمی شدن چارچوب حاصل از سرشماری کشاورزی سال 82 و نیاز به چارچوب جدید به هنگام اجرای طرحهای نمونهگیری برنامه جهانی کشاورزی را از ضرورتهای سرشماری کشاورزی دانست و گفت: تولید آمارهای ملی به منظور معیاری برای سنجش برآوردهای حاصل از آمارگیریهای نموداری بین دو سرشماری از دیگر عوامل وجوب انجام سرشماری کشاورزی است.
طیفوری تاکید کرد: سرشماری کشاورزی موجب میشود تا تولید آمارهای ساختاری برای برنامه ریزیهای منطقهای، ملی و جهانی داشته باشیم.
وی یادآور شد: تغییر در فعالیتهای مختلف بخش کشاورزی از قبیل تغییر در کاربری اراضی، تغییر نوع کشت و ایجاد و تعطیلی واحدهای کشاورزی به دلیل وجود تغییرات در اقتصاد کشور اهمیت اجرای سرشماری کشاورزی را دوچندان میکند.
وی با بیان اینکه تولید آماری منطقی و علمی نیاز هر بخش برای توسعه است، گفت: برای تهیه آماری جامع از حوزه کشاورزی گیلان، توصیههای سازمان بینالمللی فائو، سرشماری کشاورزی سایر کشورها، نیازهای آماری دستگاههای اجرایی مانند جهاد کشاورزی و محیط زیست مورد توجه و مطالعه قرار گرفته است.
سرشماری کشاورزی گیلان دیجیتال انجام میشود
سرپرست دفتر آمار و اطلاعات استانداری گیلان در ادامه بدون کاغذ بودن سرشماری کشاورزی در گیلان را از ویژگیهای مهم این دوره از سرشماری اعلام و اظهار کرد: این دوره از سرشماری کشاورزی گیلان با ابزار تبلت و به صورت کاملاً دیجیتال انجام میشود.
وی یادآور شد: برگزاری سرشماری به صورت دیجیتال علاوه بر کاهش هزینه و مصرف کاغذ قابلیت استفاده از نقشههای دیجیتال GIS برای افزایش دقت و سرعت در کار را افزایش میدهد.
طیفوری، واحدهای آماری در سرشماری کشاورزی را بهره برداران کشاورزی اعلام کرد و گفت: این بهرهبرداران به صورت شخص، خانوار و یا شرکت رسمی طبقه بندی میشوند.
وی اضافه کرد: حد نهایی برای بهرهبردار بودن داشتن حداقل 400 متر زمین زراعی، 200 متر باغ، یک راس دام سنگین،2 راس دام سبک و حداقل 10 طیور و سایر فعالیتهای کشاورزی مانند زنبور عسل و یا کشت گلخانه ای است.
سرپرست دفتر آمار و اطلاعات استانداری گیلان با اشاره به اطلاعات مورد جمع آوری در خصوص بهره برداران کشاورزی، گفت: نام و نشانی بهرهبردار کشاورزی به همراه کدپستی، اراضی محصولات زیر سطح کشت، کاربری اراضی کشت به تفکیک محصولات سالانه( دائمی، دیم و آییش)، مساحت گلخانه و نوع فعالیت گلخانهای، تعداد و انواع دام در این سرشماری ثبت میشود.
وی خاطرنشان کرد: در گیلان 255 هزار و 725 خانواده معمولی بهرهبردار ساکن، 816 هزار و 104 بهره بردار غیر ساکن، 36 هزار و 13 خانوار معمولی غیرساکن و 282 شرکت رسمی و موسسه عمومی کشاورزی وجود دارد.
طیفوری اذعان کرد: طبق سرشماری کشاورز سال 82، هفت درصد بهره برداران کشاورزی کشور در گیلان ساکن هستند.
وی با بیان اینکه سرشماری کشاورزی گیلان به حضور 325 مامور آمارگیر برگزار میشود، اظهار کرد: اکثر ماموران آمارگیری خانم هستند.
سرپرست دفتر آمار و اطلاعات استانداری گیلان اعلام کرد: نیروهای ستادی برگزاری سرشماری کشاورزی گیلان 540 نفر هستند.
پایان پیام/
نظر شما