به گزارش خبرگزاری شبستان، اولین همایش دانش ارتباطات و جامعه ایرانی ظهر امروز با حضور جمعی از اساتید و دستاندرکاران علوم ارتباطات در تالار ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی تهران برگزار شد.
در این همایش که به مناسبت 27 اردیبهشت روز جهانی ارتباطات برگزار شد چهرههایی چون سعیدرضا عاملی، حمید عبداللهیان، مهدی محسنیانراد، ابراهیم فیاض، حسینعلی افخمی، مسعود کوثری و مهدی منتظم قائم به ایراد سخن پرداختند.
پس از سخنرانی کوتاه خانم راوندراد، استاد علوم ارتباطات دانشگاه تهران از حمید عبداللهیان، سیدسعیدرضا عاملی و مهدی محسنیانراد دعوت شد تا در نشست اول همایش به سخنرانی بپردازند.
در ابتدا حمید عبداللهیان در خصوص نیازهای جامعه اطلاعاتی- ارتباطی ایران به سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به سابقه علم و دستگاه علم بیان کرد: مجموعه علوم اجتماعی که در قرن نوزدهم شکل گرفته همراه با توسعه ارتباطات، علم ارتباطات را به همراه خود داشته است.
عبداللهیان با تأکید بر مبانی معرفتی علم ارتباطات از دستگاه علم و تجهیزات آن در ایران سخن گفت و بر عدم انطباق نیروهای علمی و دستگاه علم تأکید کرد. وی در اینباره افزود: تولید علم در ایران مسیری انفرادی و سلیقهای دارد و ساختارمند و مسئلهمحور نیست.
عبداللهیان در ادامه به شکلگیری جامعه اطلاعاتی ایران اشاره و اظهار کرد: ما در ایران هماکنون محلیت روستایی اما تفکر شهری داریم.
وی از گسست معرفتی به عنوان راهحلی برای برونرفت از مشکلات دستگاه علم یاد کرد و اینترنت را مهمترین وسیله تولید اطلاعات با وسایل جدید ارتباطی برشمرد.
عبداللهیان با تأکید بر اینکه با مسدودکردن شاهراههای اطلاعاتی نمیتوان مسیر جریان اطلاعات را محدود کرد، سخن خود را به پایان رساند.
در ادامه این همایش، مهدی محسنیانراد با مطرح کردن مجدد نیازهای جامعه اطلاعاتی ایران دیدهبانی راجع به محیط اطراف انسان را امری حیاتی دانست و بر وجود ابزارهایی که این دیدهبانی را برای انسان انجام میدهند، تأکید کرد.
وی از ایران به عنوان جامعهای پرزمینه و کهن یاد کرد و وجود منابع قدرت در تاریخ ایران را امری مستمر دانست. محسنیانراد با تأکید بر جبرهای تاریخی و نقش آنها در تغییر آداب ارتباطی ایران به سخنان خود پایان داد.
در ادامه، سیدسعیدرضا عاملی، سخنرانی خود را با معرفی علم ارتباطات به عنوان علم مرکزی سایر علوم انسانی آغاز کرد.
وی افزود: مجموع دانشجویان شاخههای مربوط به علوم ارتباطات در دانشگاههای تهران، علامه طباطبایی، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشکده صدا و سیما، دانشگاه سوره و دانشکده خبر پنج هزار و 707 نفر است که از این میان دانشگاه آزاد اسلامی با سه هزار و 510 نفر بیشترین و دانشگاه تهران با 272 نفر کمترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. لازم به ذکر است، 84 درصد از این سهم متعلق به دوره کارشناسی و 16 درصد مربوط به دورههای کارشناسی ارشد و دکترا است.
عاملی با مقایسه ارقام فوق با دانشگاههای ایالات متحده آمریکا، این آمار را برای علم ارتباطات بسیار محدود دانست. وی بر لزوم تجدیدنظر در حوزههای علوم ارتباطات تأکید و از صحبت بیش از حد افراد نسبت به ضعفهای این رشته و نادیده گرفتن ظرفیتهای موجود انتقاد کرد.
عاملی در ادامه با اشاره به صحبت های سایر سخنرانان و اساتید را به سیاست زیر سؤال برد و در مقابل بر سازگاری اجتماعی دانش ارتباطات تأکید کرد.
وی همدلی و کار حرفهای را بایستههای دیگر علم ارتباطات برشمرد و با صحبت از لزوم کدهای اخلاقی در این عرصه به سخنان خود خاتمه داد.
یادآور می شود: همایش مذکور با همکاری انجمن علمی فرهنگی دانشگاه تهران و همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. برپایی نمایشگاه تخصصی کتاب در محوطه سالن از برنامه های جنبی این همایش بود.
پایان پیام/
نظر شما