مودب در بیشتر مواقع علمداری کرده است/هویت جریانی شعر انقلاب پابرجا است

خبرگزاری شبستان: جلیلی گفت: آقای مودب هم به نظر من نماد نسل نو شعر انقلاب اسلامی است که جدای از تردید نداشتن در شعریت‌اش این توفیق را داشته در صحنه‌هایی حاضر باشد که بسیاری در آن نبودند.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، سیزدهمین مراسم «شب شاعر» به منظور پاسداشت علی محمد مؤدب برگزار شد. در این مراسم محمدعلی بهمنی، محسن مؤمنی شریف، وحید جلیلی، محمدحسین جعفریان، غلامرضا کافی، مهدی قزلی، سعید حدادیان، حسین قرائی، میلاد عرفان‌پور، میثم نیلی، زهیر توکلی، «علی داوودی» نماینده سفیر افغانستان و همچنین جمعی از شعرا و علاقمندان روز 21 مردادماه در نخلستان سازمان هنری رسانه‌ای اوج برگزار شد.

 

«علی محمد مودب» نماد نسل نو شعر انقلاب اسلامی است

«وحید جلیلی» مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی طی سخنانی گفت: شعر انقلاب اسلامی دارای یک هویت حرفه‌ای و یک هویت جریانی است و از همان روزهای آغاز انقلاب اسلامی بسیاری از جوانان برآمده از انقلاب به عرصه‌های هنری روی آوردند و خلاء انقلاب در حوزه رسانه و فرهنگ را پر کردند و بر همین اساس نسلی که در اواخر دهه 50 و اوایل دهه 60 به عنوان نسل اول هنر انقلاب اسلامی شکل گرفت، نسلی طلایی شد.

 

وی ادامه داد: این نسل افتخارات زیادی در کارنامه خود به ثبت رساند و در به جریان روشنفکر که حس می‌کرد اگر انقلاب و آرمان‌هایش را تنها بگذارد، آنها نمی‌توانند به شکوفایی برسند، ظهور درخشانی داشت؛ گرچه امروز بسیاری از چهره‌های درخشان نسل اول میان ما نیستند اما روحیه و همت و تلاش امثال هراتی و امین‌پور و حسینی مبدا الهام جدی برای نسل بعد از آنها بوده است.

 

جلیلی به هویت جریانی شعر انقلاب اسلامی اشاره کرد و توضیح داد: این نوع شعر نسبت‌های جدی با صحنه‌های انقلاب اسلامی از جمله دفاع مقدس پیدا کرده است. این هویت در دهه‌های 70 و 80 کم‌رنگ و وضعیت استحاله شد و حتی برخی فکر کردند که شعر انقلاب در شعریت خود مستحیل شده و انقلابیت آن روز به روز کمتر شده است. بعضی چهره‌ها حتی ترجیح دادند هویت جریانی را انکار کنند اما از اوایل دهه هشتاد رویش‌های جدید در هنر انقلاب رخ داد که نشان داد هویت جریانی آن پابرجاست و نسبت وسیعی هم با انقلاب دارد. فتنه 88 به اعتقاد من نشان داد که انقلاب اسلامی محتاج و درمانده هیچ تشکل و گروهی نیست و همچون چشمه جوشانی نو به نو در درون آن چهره‌های تازه می‌جوشند و معرفی می‌شوند.

 

وی خاطرنشان کرد: آقای مودب هم به نظر من نماد نسل نو شعر انقلاب اسلامی است که جدای از تردید نداشتن در شعریت‌اش این توفیق را داشته در صحنه‌هایی حاضر باشد که بسیاری در آن نبودند. او با شجاعت در چنین صحنه‌هایی ایستاد و علمداری کرد و به همراه عده معدود دیگری از دوستان نشان دادند که هنر انقلاب یک تجربه مطلع است.

 

مدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، با اشاره به اینکه تهدیدهای پیش روی نسل اول شعر انقلاب امروز نسل جدید را نیز تهدید می‌کند، گفت: این نسل امتیازش نسبت به نسل قبل بهره‌مندی از تجربیات و درس عبرت گرفتن از نسل قبل است. بسیاری از زمین خوردن‌های نسل قبل به دلیل بی‌تجربگی و خامی بود اما نسل جدید هنر انقلاب با توشه برداری از گذشته آینده درخشانی را پیش رو دارد.

 

مودب در نگاه من شاعری است انقلابی که در انقلاب اسلامی ایران روییده

به گزارش شبستان، دیگر سخنران این مراسم، غلامرضا کافی بود که در سخنانی گفت: آثار تولیدی در حوزه هنر و فرهنگ انقلاب اسلامی زیاد است اما ما هم به تحسین و همگرایی زیاید با آنها دست زده‌ایم در حالی که اگر کمی خوش‌سلیقه‌تر بودیم از آنها استفاده زیادتری می‌بردیم و نظام‌مند‌تر و هنری‌تر و توام با بازخورد بیشتری آنها را معرفی می‌کردیم که البته خواسته یا ناخواسته در حوزه هنر انقلاب به ما پسوند دولتی می‌زنند اما می‌شد ظریف تر با این موضوع برخورد کرد.

 

وی در ادامه توضیح داد: خیلی از کسانی که ما از آنها چهره انقلابی ساختیم کسانی بودند که جریان‌های زمینه ساز انقلاب را شعر کردند و برخی شخصیت‌های موثر انقلاب را در شعرشان وارد کردند اما عملکرد مقابل آنها باعث شد که در کنار چهره‌شدن این شاعران چهره‌های مقابل آنها هم خوب دیده شوند در حالی که می‌شد جبهه مقابلی نداشت و طرف مقابل را نیز جذب کرد.

 

کافی با اشاره به اینکه این جبهه و گرایش فعلی نباید خیلی پاکی و طهارتش را از دست بدهد، گفت: شاعر انقلابی شاعر انقلاب نیست اما شاعر انقلاب شاعری انقلابی است. مودب در نگاه من شاعری است انقلابی که در انقلاب اسلامی ایران روییده و این را می‌شود از لحن پر تپش او و به روز بودنش دید. شورش بر وضع موجود نمایه شاعر انقلابی است. 

 

وی افزود: در شعر شاعر انقلابی دغدغه‌ای من جمعی حضور دارد و واگویه‌ها و دلمویه‌های اوست که شناسه شعرهایش می‌شود. همه این خصیصه‌ها در شعر آقای مودب قابل شناسایی است و به همین خاطر باور دارم که مودب ادامه منطقی شاعران قبل از انقلاب است.

 

این استاد دانشگاه ادامه داد: مودب نوعی موجز گویی و پاکیزه‌گویی مانند حسن حسینی را در شعرش دارد. عینیت گرایی همراه با نگاه بومی را در شعرهای او را پیش از این در اشعار سلمان دیده بودیم. زمان‌آگاهی و اعتراض هم صفتی است که مختص شعر علیرضا قزوه است اما در کار مودب هم می‌شود به خوبی آن را دید.

 

وی خاطرنشان کرد: مساله مهمتر از این اما ایجاد تقاضا در شعر است که همه شاعران آن را انجام نمی‌دهند و آقای مودب از معدود شاعرانی است که به این کار می‌پردازد. همچنین استفاده از واژگان محلی در شعر آقای مودب نیز نشانه صادق بودن ایشان در حس شاعرانه‌شان است.

 

کافی در پایان گفت: مودب نماینده تام شاعران انقلابی است و تپندگی شعر شاعرانی انقلابی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در شعر او به خوبی حس می‌شود با این تفاوت که او نیتش در شعر بهبود وضعیت است و اگر انتقادی دارد به معنی همراه نبودن با انقلاب نیست.

 

پایان پیام/

کد خبر 393126

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha