به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، اولین اجلاس سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها، بعدازظهر 20 مردادماه با حضور «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی، «همایون امیرزاده» مشاور علمی و فرهنگی، «محمودرضا برازش» مدیرکل دفتر امور چاپ، «امیرمسعود شهرام نیا» مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی، «علی شجاعی صائین» مدیرکل اداره کتاب و کتابخوانی ارشاد، «نجفعلی میرزایی» مدیر خانه کتاب، «علی اصغر سیدآبادی» مدیر دفتر مطالعات و برنامهریزی، «محمدرضا وصفی» مدیر دفتر مجامع و «مهدی قزلی» رییس بنیاد شعر و ادبیات داستانی در هتل انقلاب تهران برگزار شد.
در این جلسه، در ابتدا «برزین ضرغامی» مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان تهران به نیابت از کلیه مدیران، دیدگاه هایی را درباره مشکلات چاپ و نشر کشور مطرح کرد. وی گفت: قرار بر این بود که توافق نامه هایی با بنیاد شعر و ادبیات داستانی و خانه کتاب برای حل و فصل مسائل و مشکلات حوزه کتاب امضا شود.
وی همچنین به ابهام در بودجه ها و برگزاری نمایشگاه ها توسط موسسه نمایشگاههای فرهنگی اشاره کرد و افزود: همکاران من در استانها انتظار داشتند که در ردیف اعتباری «بودجه در اختیار» اعتبارات بیشتری به ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص می یافت.
بدهیهای ناشران به نمایشگاه بسیار اذیتکننده بود
«سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه، شمایی کلی از ساختار این معاونت ارائه کرد و درباره شرح وظایف این معاونت گفت: از لحاظ ساختاری در شرح وظایف ما، 80 الی 90 درصد فعالیت ها در حوزه کتاب و نشر، چاپ و نشر، چاپخانه ها، شعر و ادبیات داستانی و اقوام ادیان است.
وی به مشکلات حوزه معاونت فرهنگی اشاره کرد و توضیح داد: در این رابطه چهار دسته مشکلات وجود دارد؛ اول ایجاد فاصله بین معاونت فرهنگی ارشاد با اصحاب نشر است، دوم، پرداخت تعهدات مالی مان است که این مبلغ 64 میلیارد است. سوم عدم شکل گیری ساختارها و چهارم، گسستگی ساختاری معاونت فرهنگی است که برای مثال حوزه شعر کاملاً از این معاونت پرواز کرده بود، همچنین موسسه نمایشگاههای فرهنگی نیز ساختار چندگانه ای داشت.
صالحی در ادامه درباره تسویه بدهی های معاونت فرهنگی گفت: برای تسویه بدهی های این معاونت کارگروهی تشکیل شد، چراکه بدهی ناشران داخلی بسیار آزاردهنده و در عین حال سنگین بود اما در نهایت ما با یک کار فشرده 10 ماهه توانستیم این بدهی ها را تسویه کنیم و این کار تا پایان سال 92 انجام شد. همچنین در خصوص تعهدات معاونت فرهنگی به ناشران خارجی که از نمایشگاه بیست و پنجم کتاب تهران باقی مانده بود، با اهتمامی که صورت گرفت ما توانستیم دو ماه قبل همه این بدهی ها را تسویه کنیم.
وی از ایجاد شفافیت در عملکرد کمیته خرید کتاب وزارت ارشاد خبر داد و بیان کرد: تا پیش از آن نه اسامی اعضای هیات خرید مشخص بود و نه کتاب هایی که خریداری می شد. تشکیل هیات های نظارت بر ضوابط نشر، تشکیل دبیرخانه های دائمی برای نمایشگاه کتاب و هفته کتاب و نیز جشنواره صنعت چاپ از دیگر اقدامات ما در این دوره است.
معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر لزوم کاهش نیروهای ستادی و در عین حال چابک سازی آن، اظهار کرد: معتقد هستیم که حوزه های ستادی باید کوچک و در عین حال چابک شود و همچنین حداکثر تفویض امور به استان ها صورت گیرد. این هم یک انتظار است و هم یک برنامه مشخص، قطعی و غیر قابل برگشت. استفاده حداکثری از منابع انسانی در عرصه فرهنگ از اولویت های این معاونت است و وزارت ارشاد از این پس منابع و نیروی انسانی فعال در استانها را در مرکز نیز به کار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه اعتبارات معاونت فرهنگی، فقط اعتبارات تهران نیست و متعلق به همه شهرهاست، افزود: ما تلاش خواهیم کرد به سمت عدالت فرهنگی حرکت کنیم.
در معاونت فرهنگی به نقطه صفر رسیدیم
صالحی با اشاره به اینکه در حال حاضر به نقطه صفر در معاونت فرهنگی رسیدیم، گفت: تمام موارد و مشکلاتی که از قبل وجود داشت را رفع کردیم و حالا به نقطه صفر رسیدیم و بدیهی است که از اکنون نباید خودمان باعث چالشی شویم.
افزایش 3 برابری اعتبارات استانی برای خرید کتاب
وی در پاسخ به سوال مدیرکل ارشاد استان تهران درباره بودجه در اختیار، بیان کرد: ما امسال حدود 3 میلیارد تومان اعتبار برای خرید کتاب استانی قرار دادیم یعنی سه برابر اعتبار خرید سال قبل که قطعاً برای هر استانی 3 برابر اعتبار افزایش یافته است.
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از اختصاص 12 میلیارد تومان به عنوان بخش اهدای کتاب به استان ها خبر داد و گفت: این میزان تقریبا حدود 90 درصد کل اعتبارات بخش اهدای کتاب معاونت فرهنگی را شامل می شود. اعتبار خرید کتاب استان ها از 80 میلیون تومان به 3 میلیارد تومان در سال 93 افزایش پیدا کرده است و در حوزه اعتبارات برنامه ای هم شاهد 88 درصد افزایش به نسبت سال قبل هستیم.
وی با بیان اینکه امسال حسابی خودمان را برای فعالیت های استانی تکاندهایم، تاکید کرد: هم اکنون 5 تفاهم نامه میان ما و استان ها تنظیم شده است که یکی از آنها در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب بین استان ها و موسسه نمایشگاه های فرهنگی منعقد شد و طی امشب و فردا، چهار تفاهم نامه دیگر بین استانها و معاونت فرهنگی، بنیاد شعر و ادبیات داستانی، خانه کتاب و اداره کل امور چاپ ارشاد امضا خواهد شد. این به این معنی است که معاونت فرهنگی با تمام اجزایش درگیر کارهای استانی شده است.
اعطای وام 5 میلیارد تومانی برای تاسیس چاپخانه های استانی
به گزارش شبستان، در این مراسم همچنین «محمودرضا برازش» درباره ایجاد چاپخانه ها در استان که سوال بسیاری از مدیران بود، گفت: در این خصوص اعلام می کنیم که آمادگی داریم وام های بیشتر از 5 میلیارد تومان را در اختیار استان ها قرار دهیم اما استان مربوطه باید طرح قابل دفاع برای تاسیس چاپخانه داشته باشد.
وی با اشاره به صنعت چاپ به عنوان بزرگترین صنعت فرهنگی کشور، بیان کرد: در سه ماه پایانی سال گذشته بالغ بر 27 هراز تن محصولات وارداتی داشتیم که این رقمی بالغ بر دو تا سه هزار میلیارد تومان را در بر داشت. این درحالی است که اکنون در برخی استانها، چاپخانههای ما بیکار هستند. در نتیجه باید گفت ما تعامل خوبی در حوزه چاپ نداریم از یک طرف هزاران نفر بیکارند و از طرف دیگر این همه واردات محصول داریم.
برازش از مدیران کل استانها درخواست کرد تا نسبت به چاپخانههای استانی توجه بیشتری داشته باشند و گفت: در بحث آموزش استانها بخشهای مختلفی میتوانند کمک کنند اما اول باید بدانیم نیازهای آموزشی چیست؟ همچنین کتابخانههای تخصصی ما اکنون آماده شده و آماده ارسال است. وی در پایان خواستار این شد که آمار چاپخانههای کشور با مشارکت کل استانها گردآوری شود.
«امیرمسعود شهرام نیا» رئیس موسسه نمایشگاه های فرهنگی در سخنانی با اشاره به اصلاح ساختار ارتباطی این موسسه با وزارتخانه گفت: شکل گیری دبیرخانه دائمی نمایشگاه کتاب تهران در موسسه نمایشگاههای فرهنگی واگذاری برگزاری همه نمایشگاههای فرهنگی ایران، برگزاری نمایشگاه های استانی کتاب و تغییراتی در شیوه آیین نامه از جمله اقدامات ما در ماه های گذشته بوده است.
وی همچنین به برگزاری هفته فرهنگی در استانها در مجاورت نمایشگاههای کتاب استانی اشاره کرد و افزود: در این نمایشگاهها می توان به نمایش فیلم و غیره نیز پرداخت که برای این منظور بنا داریم کارگروههایی در استانهایی که از امکانات بیشتری برخوردار هستند تشکیل دهیم.
«نجفعلی میرزایی» مدیرعامل خانه کتاب نیز گفت: اعتراف میکنم که تاکنون در خانه کتاب رویکردمان تهرانی بوده است اما اکنون اصرار داریم خانه کتاب، خانه کتاب ایران باشد. کارهای ارزشمندی که در این موسسه رخ داده نباید تنها متمرکز به تهران شود. برای نمونه ما در نظر داریم 50 نسخه از هر شماره کتاب هفته را برای ادارات کل استانها ارسال کنیم. هم چنین صنعت نشر در حال سقوط و شیب خطرناک است که تنها با ظرفیت استانی میتوان آن را نجات داد.
یک شهر به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی می شود
«علی اصغر سید آبادی» مدیر دفتر مطالعات و برنامه ریزی فرهنگی و کتابخوانی با اشاره به اینکه در نظر داریم پایتخت کتاب ایران را تأمین کنیم، گفت: یکی از شهرهای ایران که بیشترین منابع موجود برای کتاب را جذب کرده باشد و برنامههای ابتکاری و تأثیرگذاری در این حوزه داشته باشد به عنوان پایتخت کتاب ایران شناخته میشود. همچنین انتخاب روستاهای دوستدار کتاب، برگزاری دورههای آموزشی در زمینه مدیریت و برنامه ریزی فرهنگ و حمایت از کتابهای ارزشمند در استانها از جمله برنامههای ما برای ارتباط بیشتر با استان خواهد بود.
«محمدرضا وصفی» مدیرکل دفتر مجامع و تشکلهای وزارت ارشاد نیز در سخنانی با اشاره به اینکه درنظر داریم با استانهایی که اقلیتهای مذهبی در آنها بیشتر هستند ارتباط بیشتری برقرار کنیم، گفت: در این مساله حساس بستری لازم است تا اگر جایی ابهام دارد ما آن را برطرف کنیم همچنین گاهی دیده میشود در استانها شهرداریها، استانداریها و نهادهای دیگر، فعالیتهایی با نهادهای خارجی انجام میدهند آن هم بدون هماهنگی. اگر در این زمینه مشکلاتی بوجود آید نهاد پاسخگو وزارت ارشاد خواهد بود. بنابراین از ادارات کل میخواهیم روی این موضوع نظارت بیشتری داشته باشند.
وی با تأکید براینکه تبادلات فرهنگی میان استانهای مرزی باید افزایش پیدا کند، افزود: ما همچنین آماده تعامل جدی در حوزه مفاخر به ویژه مفاخری که کمتر شناخته شدهاند، هستیم.
پایان پیام/
نظر شما