ماجرای برخورد دو دریا در قرآن و ارتباط آن با دو دریای بالتیک و شمال

خبرگزاری شبستان: چند سالی است عکس و فیلم‌هایی در شبکه‌های اجتماعی به طرز دیوانه‌وار منتشر می‌شود که ادعا می‌کند تصاویری از برخورد دو دریای بالتیک و دریای شمال به یکدیگر است و آب این دو دریا با یکدیگر ترکیب ....

به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان و به نقل از گمانه، چند سالی است عکس و فیلم‌هایی در شبکه‌های اجتماعی به طرز دیوانه‌وار منتشر می‌شود که ادعا می‌کند تصاویری از برخورد دو دریای بالتیک و دریای شمال به یکدیگر است و آب این دو دریا با یکدیگر ترکیب نمی‌شود و طبق معمول هم عده‌ای که کارشان ربط دادن انواع مسائلی است که حداقل 10٪ با هم شباهت دارند کمر همت بستند و با زور و ضرب این رویداد طبیعی را به معجزات و آیات قرآن مرتبط کرده‌اند! متنی که به همراه این عکس منتشر می‌شود مضمونی اینچنینی دارد:
«در شمالی ترین شهر دانمارک می توان یک نشانه قرآنی را دید. در شهر توریستی اسکاگن این زیبایی را می توان در سجیه دید. جایی که دریای بالتیک و دریای شمالی بهم می پیوندند. دو دریای مختلف با هم یکی نمی شوند و بنابرین این پدیده زیبا بوجود می آید و این همان چیزی است که در قرآن آمده است.»
و پس از آن آیات زیر را از قرآن در ارتباط با این رویداد بیان می‌کنند:

سوره فرقان آیه 53:
وَ هُوَ الَّذِی مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ هذا عَذْبٌ فُراتٌ وَ هذا مِلْحٌ أُجاجٌ وَ جَعَلَ بَیْنَهُما بَرْزَخاً وَ حِجْراً مَحْجُوراً
و اوست کسی که دو دریا را موج زنان به سوی هم روان کرد این یکی شیرین و آن یکی شور و تلخ است ومیان آن دو حریمی استوار قرار داد.

سوره فاطر آیه 12:
وَمَا یَسْتَوِی الْبَحْرَانِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ سَائِغٌ شَرَابُهُ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَمِن کُلٍّ تَأْکُلُونَ لَحْمًا طَرِیًّا وَتَسْتَخْرِجُونَ حِلْیَهً تَلْبَسُونَهَا وَتَرَى الْفُلْکَ فِیهِ مَوَاخِرَ لِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ
این دو دریا یکسان نیستند: یکی آبش شیرین و گواراست و یکی شور و تلخ، از هر دو گوشت تازه می خورید، و از آنها چیزهایی برای آرایش تن خویش بیرون می کشید و می بینی که کشتی ها برای یافتن روزی و غنیمت، آب را می شکافند و پیش می روند، باشد که سپاسگزار باشید.

سوره نمل آیه 61:
اَمَّنْ جَعَلَ الْاَرْضَ قَرَارًا وَ جَعَلَ خِلالَهَا اَنْهَارًا وَ جَعَلَ لَهَا رَوَاسِیَ وَ جَعَلَ بَینَ الْبَحْرَیْنِ حَاجِزًا ءَاِلهٌ مَعَ اللهِ بَلْ اَکْثَرُهُمْ لَا یَعْلَمُونَ ﴿61﴾
[آیا شریکانى که مىپندارند بهتر است] یا آن کس که زمین را قرارگاهى ساخت و در آن رودها پدید آورد و براى آن، کوهها را [مانند لنگر] قرار داد، و میان دو دریا برزخى گذاشت؟ آیا معبودى با خداست؟ [نه،] بلکه بیشترشان نمىدانند.

به دلیل کنار هم چیدن چندین مطلب راست و دروغ و تغییر و ترکیب معانی و موقعیت‌های جغرافیایی و ... درک واقعیت کمی پیچیده‌تر شده است که به تفکیک به همه‌ی این مسائل خواهیم پرداخت.
نخست اینکه خود این عکس مشهوری که پخش میشود و منظره‌ای از دریا با آسمان ابری را نشان می‌دهد که در آن آب‌های سمت چپ رنگ سبز روشن‌تر و آب‌های سمت راست تصویر رنگ سبزتیره‌تر دارند، توسط یک عکاس جوان به‌نام Kent Smith در ساعت 3 بعدازظهر روز 4 جولای 2010 با دوربین Canon EOS 40D از روی یک کشتی تفریحی در کناره‌ی خلیج آلاسکا و در فاصله‌ی حدود 5 مایلی از محل گرفته شده است و این اتفاق در مواقعی خاص (و نه همیشه) روی می‌دهد. خلیج بخشی از دریا است که در خشکی پیش رفته باشد یا به بیان دیگر به پیشروی آب در خشکی، خلیج می‌گویند. پس اولین نکته اینجاست که این تصویر اصلا مربوط به دو دریا نیست بلکه مربوط به یک خلیج و یک دریاست! خلیج آلاسکا حاصل پیشروی آب‌های اقیانوس آرام به سمت خشکی‌های کانادا و آلاسکاست.
این عکاس هرگز فکر نمی‌کرد که عکسش به یکی از پربازدیدترین عکس‌های Flicker تبدیل شود و به رکورد بیش از 1 میلیون فقط در این سایت برسد! پس از مدتی وی نام Merging Oceans را برای عکسش انتخاب کرد و شاید دردسر اصلی از همینجا شروع شد.

نقشه‌ی منطقه‌ی خلیج آلاسکا
 


تصویر ماهواره‌ای خلیج آلاسکا

وب سایت AlaskaDispatch در تاریخ 5 فوریه 2013 در مقاله‌ای به قلم Ben Anderson نویسنده و پژوهشگر آلاسکایی تبار به توضیح این رویداد طبیعی پرداخت که به طور خلاصه چنین می‌گوید:
«این رویداد زمانی رخ می‌دهد که آب‌های مملو از رسوبات ناشی از آب‌شدن یخ‌ها یا رودخانه‌ها به آب‌های باز اقیانوس می‌ریزد و این دو جریان آب در خلیج باعث پدید آمدن چنین رویدادی می‌شود. عنوان جذابی که برای این عکس گذاشته شده با نام «محل اتصال دو دریا»، باعث شده است اشتباهاتی در توضیح این عکس پیش بیاید و گاهی نیز در کنار لینک‌ها و تصاویر دیگر گذاشته شود که مشهورترین آن مرتبط کردن این عکس با یک عنوان اشتباه به صورت «محل اتصال دریای بالتیک و شمال» است. اما عکس مشابهی که قبل‌تر و در سال 2007 منتشر شد باز هم از همین محل بود و توسط گروهی از پژوهشگران دریایی از جمله پروفسور Ken Bruland از دانشگاه کالیفرنیا با هدف بررسی نقش آهن در خلیج آلاسکا بود و اینکه آهن چطور می‌تواند به نقاطی از این خلیج برسد.
که چطور جریان‌های بزرگ و آرام از سواحل آلاسکا تا شعاع‌های صدکیلومتری خلیج آلاسکا می‌چرخند و پیش‌می‌روند. این جریان‌های متلاطم مقادیر زیادی از رسوبات یخی را با کمک رودخانه 286 مایلی آلاسکا حمل می‌کند و به خلیج می‌ریزد و این جریان سنگین و پر رسوبات آب در مواجهه با آب اقیانوس در زمان‌های خاصی باعث پدید آمدن این منظره شده که کاملا موقتی است و پس از مدتی آب‌ها با هم مخلوط می‌شوند. ضمنا این مرز هیچگاه ثابت نبوده و بر اثر جریان آب و میزان رسوبات در زمان‌های مختلف محل آن تغییر می‌کند و یا کلا ناپدید می‌شود. ضمنا فقط جریان رودخانه نیست که این رسوبات را وارد خلیج می‌کند بلکه وزش بادهای سنگین نیز در این منطقه از دیگر عوامل انتشار رسوبات به داخل خلیج آلاسکاست.»

در علم oceanography (اقیانس شناسی) به این وضعیت Halocline میگویند که اشاره به ورود و ترکیب جریان‌های پرفشار با چگالی‌ها و ترکیبات مختلف در اقیانوس‌ها با یکدیگر می‌شود.

------------------------
اما دریای بالتیک و دریای شمال کلا هیچ ربطی به این عکس ندارد و آن هم یک داستان دیگر برای خود دارد که شباهت‌هایی هم با این داستان دارد.
اینجا نیز با ترکیب واقعیت و دروغ روبرو هستیم. شهر اسکاگن (Skagen) یک شهر بسیار کوچک در شمال دانمارک با جمعیتی در حدود 10هزار نفر است که بالای آن نیز تنگه اسکاژراک قرار گرفته است و ساحل این تنگه Grenen نام دارد.
دریای بالتیک و دریای شمال هر دو آبشان شور است و همانطور که در نقشه‌های ماهواره‌ای مشخص است دریای بالتیک و شمال ارتباطی چندانی به هم ندارند و توسط خشکی از هم جدا شده اند اما این تنگه و این ساحل را محل ارتباط بین دو دریای بالتیک و دریای شمال می‌شناسند که باز هم هیچ چیز عجیبی در اینجا رخ نمی‌دهد! به دلیل وزش بادهای ساحلی موج‌های کوچکی در امتداد این ساحل پدید آید و در آب کف به وجود بیاید که نمونه‌های آن در بسیاری از سواحل می‌تواند دیده شود. در این ساحل آب روی شن‌های ساحلی در جریان است و معمولا تا مچ پا آب بالا می‌آید و اگر از زاویه‌هایی به این ساحل نگاه کنیم بدیهی است که به خاطر عمق کم آب و حرکت آب روی شن‌های ساحل اختلاف رنگی در تصویر دیده شود که متاسفانه چنین عکس‌هایی را بارها همراه با عکس خلیج آلاسکا منتشر کرده‌اند و هر دو داستان را سر هم زده‌اند تا به هر قیمتی که شده تفکرات خودشان را با واقعیت تطبیق دهند! در این ویدئوها تصاویری از ساحل توریستی زیبا و آرام Grenen یا همان محل نزدیک شدن دو دریای شمال و بالتیک از نظر جغرافیایی را می‌توانید ببینید:

تصویر ماهواره‌ای از این منطقه روی نقشه‌ی گوگل

تصویر ماهواره‌ای دریای بالتیک و دریای شمال
 


نقشه‌ی دریای بالتیک و دریای شمال

اما علاوه بر عکس‌ها و ویدئوهای مربوط به این دو منطقه فیلم‌های دیگری نیز با همین موضوع منتشر می‌شود که معمولا از نمای بسته و با کیفیت پایین منتشر می‌شود و تصاویری از دو جریان آب با دو رنگ مختلف را نشان می‌دهد و باز آن را به محل اتصال دریای بالتیک و دریای شمال ربط می‌دهند!! این ویدئوها معمولا تنها بخش کوچکی از لحظه‌ی پیوستن دو جریان مختلف آب مانند اتصال دو رودخانه با یکدیگر را نشان می‌دهد که به دلیل اختلاف در رسوبات و مسیری که رودها طی کرده اند در لحظه‌ای که به هم می‌پیوندند طبیعی است اختلاف رنگی دیده شود اما خیلی زود و تنها چند قدم آن‌طرف تر مثل ترکیب هر دو آب دیگری با یکدیگر مخلوط می‌شوند و مسیر خود را ادامه می‌دهند و هیچ خبری از حائل و دیوار و ... بینشان نیست! ضمنا هر دوی رودخانه‌ها جزء آب‌های شیرین محسوب می‌شوند. نمونه‌ی این رویداد طبیعی را می‌توان در محل اتصال رودهای سولیموز (Solimoes) و نگرو (Negro) در آمازون مثال زد.
نقشه محل اتصال این دو رود: http://goo.gl/Xml4Xi
--------------------
بنابراین می‌توان گفت این رویدادها هیچ ارتباطی با آیات قرآن نداشته و هر یک داستان و دلایل خاص خود را دارند. اما مفسران عقیده دارند این آیات به وجود آب‌های شور و شیرین در زمین و یا تفاوت رود با دریا اشاره دارد که با اینکه رود به سمت دریا حرکت می‌کند اما مسیر خاصی برای خود دارد و اینکه این آب‌ها چطور برای مقاصد مختلف مانند ماهیگیری، کشتی‌رانی، یافتن مواد زینتی و .... به کار می رود.

با مرور دوباره‌ی این آیات نیز به سادگی می‌توان متوجه شد که آیات تنها به بیان مشاهدات و یافته‌های روزمره‌ی مردم آن زمان و تشبیهات مرسوم در قرآن اشاره دارد.
شکافتن رودخانه‌ها توسط کشتی‌ها اشاره به کار ماهیگیری است و وجود دیوار استوار بین آنها می‌تواند اشاره به وجود خشکی بین آب‌ها برای جدا شدن آب شور و شیرین (دریا و رودخانه) باشد.

عده ای نیز معتقدند اشاره‌ی قرآن به عدم ترکیب آب شور و شیرین به وجود قنات‌ها برای رسیدن به آب شیرین زیر زمین برمی‌گردد در حالی که در فاصله‌ای از همان قنات‌ها دریا (آب شور) وجود داشته است که با توجه به وضعیت زندگی و تجارت در آن زمان و شناخت اعراب از جغرافیا و علم در آن زمان هر دو دیدگاه به نظر درست می‌رسد. در برخی تفسیرها نیز از این آیات برداشت‌های تشبیهی و استعاری شده است. از جمله در این قسمت که آیت‌اله مکارم شیرازی تفسیر کرده‌اند:

« وسائل زینتى مختلفى از قبیل «مروارید»، «صدف»، «درّ» و «مرجان» از آن استخراج مى شود، و تکیه قرآن روى این مسأله، به خاطر آن است که روح انسان بر خلاف چهار پایان، داراى ابعاد مختلفى است، که یکى از آنها حس زیبائى است که سرچشمه پیدایشِ مسائل ذوقى، هنرى و ادبى مى باشد، که اشباع آن به صورت صحیح، و دور از هر گونه، افراط و تفریط و اسراف و تبذیر، روح را شاداب مى سازد، و به انسان، نشاط و آرامش مى بخشد، و براى انجام کارهاىِ سنگین زندگى آماده مى کند.»

و یا در بخشی از تفسیر المیزان می‌خوانیم:

«در این آیه شریفه مؤمن و کافر را به دریاى شیرین و شور مثل مى زند، و یکسان نبودن آن دو را در کمال فطرى بیان مى کند، هر چند که در بسیارى از خواص انسانى و آثار آن مثل همند، ولى مؤمن به همان فطرت اولى و اصلى خودش باقى است، و در نتیجه به سعادت حیات آخرت، و دایمى خود مى رسد، ولى کافر از آن فطرت اصلى منحرف شده، و وضعى به خو گرفته که فطرت انسانى، آن را پاک و خوشایند نمى داند، و به زودى صاحبش به کیفر اعمالش معذب مى شود.پس مثل این دو قسم انسان مثل دو دریاى شور و شیرین است، که یکى بر فطرت آب اصلى اش، که همان گوارایى باشد باقى است، و دیگرى (به خاطر اختلاط با املاح) شور شده است، هر چند که در بعضى از آثار نافع شریکند، چون مردم از هر دوى آنها ماهى مى گیرند، و یا مرغابى شکار مى کنند، و یا زیور مروارید استخراج مى نمایند، و یا صدف و مرجان مى گیرند.»

 

یایان پیام/

کد خبر 392498

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 27
  • نظرات غیرقابل انتشار: 71
  • حافظ قرآن IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۳
    فقط می توان گفت :الله اکبر
  • صالح IR ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۰
    هر چه که باشد معجزه ای از خداست چه دو دریا باشد چه یک خلیج چه مصداقی برای آن ایه باشد یا نباشد نشانه ای از نشانه های خداست که در وجود هر کس که قلب سلیم داشته باشد نور ایمان را تقویت میکند
  • مهدی IR ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۴
    79 47
    الله اکبر
  • - IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۵
    97 51
    واقعا متاسفم براى کسانى که تو هر زمينه اى و هر موضوعى به جاى اين که به دنبال اين باشن دينشون رو بيشتر بشناسن وبه قدرت خدا بيشتر پى ببرن هى مى خوان باهر دليلى ايات قران رو نقض کنن.وقتى قران گفته دو دريا يعنى دو دريا نه دو بخش مختلف يک دريا.
  • بنده ی خدا IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۲
    نقض آیات قرآن به این راحتی!!چطورجرات میکنید؟! ازخدابترسید واز وجود همین آیات پی به قدرت خدا ببرید. به امید اون روزی که آقامون بیاد وبه حساب همه رسیدگی کنه انشاء الله
  • بیتا IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۲۸
    57 47
    خیلی ممنون از توضیحات کامل تون من کاملا متوجه اشتباهم شدم و ازشما تشکر میکنم.شماهایی که نظر ارسال کردید مگه دلایل علمی شو نخواندید.
  • مشتاق IR ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۵
    57 32
    اخه بیسواد نه سواد درسی داری نه سواد فکری اولاکه ایات قران برای اثبات نیازی به همچنین دلایلی ندارد ودر مورد این هم بریم با چشم سرت نشانت خواهم داد ودرمورد قران وپیامبر هم بگم که کفار یرای جان پیامبر نقشه میکشیدند وپیامیر برای نجاتشان از جهل ونادانی نزد الله گریه میکرد قران برای نجات تو امده نه واسه اینکه تو در موردش نظر بدی بعدش هم من درحدی نیستم که بخوام از قران دفاع کنم یعنی قران به دفاع من پشیز هیچ احتیاجی ندارد وبااین چیزی که شما جناب نوشتی مطمعنم که سطح مطالعات عالی بسیار پایین است
  • پایدار IR ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۵
    30 16
    عزیز من در مورد رود نگرو و آمازون که دروغ محض بود چون من مستند نشنال جئوگرافیک رو دیدم که دقیقا برعکس این چیزی که شما گفتید بود چرا آخه دروغ میگید؟!
  • بنده IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۵
    36 22
    منفی مشتاق را بخاطر ادبیات تندش دادم. ضمنا آیات قرآن قوانین محکم خلقت هستند
  • پیام IR ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۲۷
    88 19
    دوست عزیز این مطالب شما مربوط به عکسه و من فکر میکنم شما کلیپ های مربوط به این معجزه رو ندیدید، این که میگی تفاوت رنگ بخاطر اختلاف عمقه و اونجا ساحله و آب روی ساحل اومده اشتباهه چون کشتی رو ساحل نمیره و ساحل و رد نمیکینه که!!! تو کلیپ نشون میده که کشتی از این دریا به دریای دیگه میره. درضمن در جواب این مطلب که اونطرف رسوبات و چیزای دیگه باعث تغیر رنگش میشه باید بگم که چرا اونور دریا رسوب داره اینور نداره؟؟؟ مگه همش آب نیست؟ شما میتونی تو یه استخر آب نصف رسوب بریزی بعد درست از وسط به بعد دیگه رسوب نریزی؟ خب این نشون میده که حائلی بینشون هست دیگه... غیر از اینه؟!؟! شما و امثال شما نمی‌توانید نور خدا رو خاموش کنید...
  • تیام IR ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۴
    67 27
    شما هر چی دوست داری برداشت کن . همه چیز رو خدا خلق کرده. ادعا نیست حقیقته.شما خالقشی که نظر میدی؟ یعنی میخوای بگی الکی با هم قاطی نمیشن دلیل علمی داری؟ آیا واقعا به شوری و شیرینی ربط نداره؟ آیا مهمه که خلیج تو قران نیومده و ترجمه شده دریا؟ اطلاعات علمیتون رو ببرین بالا تا ببینین واقعا چرا ترکیب نمیشن بعد بیاین اینجا یه حرف منطقی بزنین نه اینکه این خلیجه دریا نیست. مهم ترکیب نشدنه آبهاست.
  • امین IR ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    36 31
    آخه ادم بی فکر همینکه میگه مادودریای شوروشیرین را کنار هم قرار دادیم بطوریکه بهم تجاوز نمیکنند ... گفت ما نزاشتیم... حالا دلیلو نگفت یخورده تامل و منطق بد نیست