خبرگزاری شبستان- سنندج: دنیای امروز عصر ارتباطات است و رسوخ وسایل ارتباط جمعی در دورترین روستاهای کشور بعید و دور از ذهن نیست و این در حالی است تکنولوژی های نوین ارتباطی و استفاده نادرست از این ابزارها یکی از تهدیدهای جوانان و جامعه امروز است.
باید در نظر داشت که این گستردگی ارتباطات و استفاده نادرست از رسانه، فرهنگ غنی خانواده ها را در سراشیبی آسیب و تخریب قرار می دهد که در تمام جوامع موضوعیت دارد و با رشد و توسعه روزافزون آن محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نیست.
نو بودن و توسعه وسایل ارتباطاتی در حالی در جامعه امروز رشد می کند که خانواده های فرصت، امکان و یا توان کافی برای شناخت دقیق این فضا و کاربردهای آن را کسب نکرده اند و باطبع ناخواسته و ناخوداگاه با مشکلات و آسیب های جدی در این زمینه مواجهه هستند.
وجود تعارض بین مدرنیت و سنت، فرهنگ غنی خانواده ها ایرانی را با مشکلات ساختاری روبه رو کرده است که لازم است برای شکل گیری شخصیت جوانان و نوجوانان این مرز و بوم چاره اندیشی و اگاهی بخشی به خانواده ها در اولویت مسئولان و دست اندرکاران نظام باشد.
یکی از اساتید دانشگاه کردستان با تاکید بر درک موضوع و اهمیت آن به خبرنگار شبستان در سنندج گفت: دسترسی آسان به فضای مجازی نسل جدیدی از فضای روابط اجتماعی است که توانسته است جایگاه زیادی در زندگی مردم باز کند.
دکتر عزیزی، با بیان اینکه خانواده ایرانی در سبد فرهنگی خود با شبکههای ماهوارهای، فضای مجازی، رسانههای مدرن و... روبه رو هستند، افزود: مخاطب ایرانی با رسانههای مدرن از قبیل اینترنت و نسل جدید از تلفن های همراه که مجهز به امکانات نوین در عرصه ارتباطات است، سروکار دارد که همگی به نوعی مروج سبک زندگی مدرن است که خاستگاه این نوع سبک زندگی هنوز در جامعه ایرانی نهادینه نشده است.
وی با بیان اینکه شبکه های دوست یابی در کشور ما به سرعت در میان جوانان ایرانی محبوب شده است، اظهار داشت: یکی از بزرگترین مسائل اجتماعی و آسیب های جوامع امروزی ضعف بنیاد خانواده است.
این استاد دانشگاه و متخصص روابط اجتماعی، اذعان کرد: صرف نظر از آمار بالای مسایلی مانند بالا رفتن سن ازدواج، طلاق، فرار از منزل، فحشا و سایر مسایل خانوادگی، تضعیف بنیان خانواده، تغییر کارکردها، سرد شدن ارتباطات عاطفی و نارضایتی از زندگی، ناکامی ها و شکست های بزرگی در زندگی جوانان جامعه امروز به وجود آورده است.
عزیزی، خاطر نشان کرد: فضای سایبری، صحنه ای فرهنگى و اجتماعى است که فرد خود را در موقعیتهاى متنوع، نقشها و سبکهاى زندگى قرار مى دهد و این زمینه ای برای آسیب پذیری شخصیت جوانان و نسل جوان جامعه امروز است.
وی بحران هویت و اختلال در شکل گیری شخصیت جوانان امروز را مهمترین آسیب استفاده نادرست از رسانه ذکر کرد و افزود: تعارض ارزش ها، شکاف نسل ها، انزوای اجتماعی و گسترش ارتباطات نامتعارف میان جوانان از دیگر آسیب ها و تهدیدهای تکنولوژی های نوین است که اگاهی بخشی و آسیب ضرورت دارد.
استاد علوم ارتباطات دانشگاه کردستان، نیز با بیان اینکه امروزه بر خلاف جوامع سنتی و خانواده های گسترده گذشته، خانواده ها هسته ای و کوچک شده است، اظهار داشت: در جوامع امروز روابط حویشاوندی بر منوال گذشته نیست و تکنولوژی جدید به عرصه زندگی و شخصی خانواده های ایرانی وارد و این عرصه را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
مسعود احمدی، با اشاره به تغییر مطالبات و نیازهای جوانان و خانواده ها ادامه داد: اگر پیش از این گفته می شد که اکسیژن مایه حیات است امروز اینترنت و دنیای ارتباطات گوی سبقت حیات را به خود اختصاص داده است و مردم به دنبال سرگرمی های جدید با استفاده از ابزار تکنولوژی و اینترنت هستند.
وی نقش رسانه در دنیای امروز را در حد آب و نان برای افراد توصیف کرد و افزود: جامعه ای که رسانه نداشته باشد جامعه ای پویا و اگاه نیست و باید این را نیز مد نظر داشت که رسانه مثل لبه چاقو است که می تواند تیز و برنده و آسیب زا و از طرفی فرصتی برای آگاهی بخشی و ارشاد و راهنمایی جامعه باشد.
این استاد دانشگاه اذعان کرد: نیازهای کودکانه بچه های دیروز در کوچه و با بازی های فیزیکی تخلیه و یادگیری روابط اجتماعی مترادف بود اما نوجوانان امروز در کنج منازل و در خلوت خود و با روی آوردن به وسایل و فناوری نوین روزهای خود را می گذرانند.
احمدی با اشاره به اینکه این نوع ارتباطات فرایند جامعه پذیری و اجتماعی بودن نسل جدید را با مشکل مواجه می کند، اظهار داشت: سرخوردگی، گوشه گیری، پرخاشگری و عدم اعتماد به نفس در میان نوجوانان امروزی از جمله اثرات سوء و زیان بار استفاده نادرست از رسانه است.
وی همچنین با اشاره به جایگاه رسانه در عرصه سیاسی توضیح داد: در عرصه سیاسی رسانه ها ابزار دست قدرتمندان که تداعی گر جریان اطلاع رسانی شمال به جنوب است، هستند و به دلیل استیلای رسانه ای به دنبال دیکته کردن ارزش ها و خواسته های خود به بشریتند.
این کارشناس حوزه رسانه و ارتباطات همچنین گفت: امروزه بر خلاف گذشته در جنگ ها، رسانه به عنوان پیشتاز و به مانند گلوله و تفنگ عمل می کند و دشمن در تهاجم به کشورها از ابزار رسانه بهره می گیرد و تهاجم رسانه ای شکل می گیرد و به دنبال آن تهاجم فیزیکی انجام می شود.
احمدی، به راهکار هوشمندی در مقابل پیام های رسانه ای نیز اشاره کرد و افزود: برای اینکه مردم بتوانند در مقابل رسانه به درستی تصمیم بگیرند لازم است به سواد رسانه ای مجهز شوند و در معنای خاص از قدرت و تجزیه و تحلیل پیام های رسانه ای اگاه باشند.
وی گریزی نیز به شبکه های موبایل بنیاد زد و خاطر نشان کرد: شبکه های موبایل بنیاد نسل جدید تکنولوژی ارتباطی هستند که بعد از فیس بوک ایجاد شدند که به دلیل سهولت در استفاده بیشتر از گذشته زندگی جوانان را تحت تاثیر قرار داده اند.
وی با هشدار به استفاده نادرست از ارتباطات اینترنتی و رسانه های ارتباط جمعی به خانواده ها خاطر نشان کرد: گوش های همراه ابزار بسیار مشکل گشا و در عین حال خطرناک و تهدید آمیز جامعه امروز است که لازم است خانواده ها نسبت به اثرات سوء آن اگاه باشند.
اینترنت و تکنولوژی های ارتباطی به شرطی که درست به کار گرفته شوند ابزاری مناسب برای توسعه افکار و اندیشه های بشری است اما ذکر این نکته که سونامی تهدید و تخریب خانواده ها نیز با استفاده نادرست از رسانه شکل گرفته است لزوم هوشیاری جوانان و خانواده ها نسبت به تهدیدات فضای مجازی باید در خور توجه باشد.
پایان پیام/
شنو نوری
نظر شما