حجتالاسلام حسن بابایی، مسئول تشکلهای دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان با اشاره به اینکه آشنایی مسئولان و مدیران با اصول مدیریت جهادی آنها را جهت ایجاد محیط مناسب، خود آگاهی، خود سازی و الگو بودن برای کارکنان رهنمون می کند، گفت: نامه امام علی(ع) به مالک اشتر نخعی به حق جامع ترین دستور و منشور برای سیاست و مدیریت و ترسیم اصول اساسی و ویژگی های مدیریت جهادی است.
وی افزود: عملکرد مدیران متعهد، با تجربه و متخصص با استفاده از اصول صحیح مدیریت جهادی، محیطی کارآمدتر ایجاد می کند و اولین اصل در زمینه مدیریت جهادی، پذیرش فرماندهی خداوند، بنده او بودن و خدا ترسی است.
حجتالاسلام بابایی گفت: باید دانست گرچه تخصص و تجربه حرفه ای از شرایط لازم برای مدیریت است اما شرط کافی نیست و تنها داشتن تخصص چاره ساز نیست بلکه باید دانش مدیریتی باید با تجربیات علمی و ابتکاری توأم باشد تا بازدهی مدیریتی بیشتر شود.
وی با بیان اینکه تدبیر، سیاست و مدیریت جامعه بشری سر آغاز کار پیامبران الهی بوده است، گفت: مقابله با فساد و فحشا در ابعاد فردی و اجتماعی و برقرای عدالت از جمله اصول مشترک برنامه رسالت انبیا الهی و مکاتب توحیدی است.
وی ادامه داد: خداوند تبارک و تعالی می فرماید: در میان هر ملتی پیامبری فرستادیم تا مردم را به پرستش خدای یگانه و اجتناب از طـاغوت دعــوت کند، ما پیامبران را با دلایل روشن فرستادیم و کتاب و میزان به ایشان دادیم تا مردم بر قسط و عدل پا بر جا شوند و آهن را که موجب هراس متجاوزان بوده و دارای منافعی برای مردم است نازل کردیم.
مسئول تشکلهای دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان، تاکید کرد: سیره رسول مکرم اسلام حضرت محمد(ص) در زمان تصدی ایشان بر امت اسلامی الگویی پر بار برای مدیران ماست و در نهج البلاغه امام متقین علی(ع) نیز در فرمان تاریخی خود به مالک اشتر نخعی، اصول مدیریت حهادی را به ایشان گوشزد کرده اند.
وی افزود: اگر به اساس تفکرات مدیریتی در عصر حاضر، به نامه امام(ع) به مالک اشتر نخعی نگاهی بیندازیم می توان آن را به حق جامع ترین دستور و منشور برای سیاست و مدیریت و ترسیم اصول اساسی و ویژگی های مدیریت جهادی دانست.
وی گفت: در این فرمان دستورات متناسب با سازمان های اسلامی بیان شده که شامل حاکمیت خدا و وحدت فرماندهی، مردم داری و مهربانی با مردم، عدالت بر اساس حق، چشم پوشی بزرگوارانه، انصاف و میانه روی در حق، منافع اکثریت را بر منافع اقلیت ترجیح دادن، نظارت و ارزیابی بر عملکرد، انتخاب فرد لایق، تقسیم کار، حقوق و پرداخت پاداش است.
حجتالاسلام بابایی، تصریح کرد: اولین اصل در زمینه حکومت و مدیریت پذیرش فرماندهی خداوند، بنده او بودن و خدا ترسی است به طوری که در جای جای دستورات امام علی(ع) نام خدا و رضای او به وضوح دیده می شود.
وی گفت: در اینجا به افراد می گوید اگر در نظام الهی اسلام، مدیریتی را قبول می کنید و دارای پست و مسئولیتی می شوید، در پیشگاه خداوند مسئول و پاسخگو خواهید بود و باید خدا ترس و با تقوا باشید و این مقام و مسئولیت شما را از خدمت به خلق غافل نکند.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از اصول مهم مدیریتی، مردم داری و مهربانی با مردم است زیرا کلیه ساختار و نظم اداره یا سازمان و به طور کلی تشکیلات ایجاد شده جهت رفاه مردم بوجود آمده است و مدیر مدبر، با ایمان، خداپرست باید با مردم مهربانی و مدارا کند و در برخورد با مردم و کارکنان از اصول و قوانین اسلامی استفاده کند.
مسئول تشکلهای دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان، گفت: یکی دیگر از اصول مدیریت جهادی، پیروی از حق و عدالت ورزی است و این مورد از امور مشهود در دوران خلافت امام علی(ع) است.
وی افزود: ایشان چنان در امور حق و عدل قاطعانه برخورد کرده اند که زبانزد عام و خاص هستند و به مالک بیان کردند: فرقی بین آشنا و فامیل و دوست و سفارش شده قرار نداده و بین مسلمان و غیر مسلمان تبعیض قائل نشو به طوری که همه افراد از مواهب حکومت عدل برخوردار باشند و در فرمان خود می فرمایند: حق را برای آنکه شایسته است از نزدیک یا دور (خویش و بیگانه) اجرا کن.
حجتالاسلام بابایی، گفت: ایشان در جای دیگر می فرمایند: نیکوتـرین چیزی کـه حاکمان را خشنود مـی سازد بر پا داشتن عدل و دادگری در شهرها و آشکار ساختن دوستی رعیت است.
وی گفت: یکی دیگر از اصول مدیریت جهادی، رعایت تغافل با مردم در برخورد با مردم است، زیرا انسان ها به دلایل مختلف در معرض خطا و اشتباه قرار دارند و خود امام(ع) در برخورد با مردم گذشت داشت و در مقابل بعضی از اشتباهات و خطاهای آنها خود را به تغافل می زد.
مسئول تشکلهای دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان، ادامه داد: بر مبنای این دستور امام علی(ع) مدارا و چشم پوشی بجا از کارهای مردم از اصول یک مدیریت صحیح است که با رفتار انسانی عجین می شود.
وی تاکید کرد: امام انصاف را نه تنها مبنای رفتار مدیران با مردم بلکه اصل مبنای رفتار او را با خداوند می داند ودر این ارتباط به مالک می گوید: با خدا به انصاف رفتار کن (اوامر او را به کار گیر و از نواهی او بپرهیز)، از جانب خود و نزدیکان خود درباره مردم انصاف را از دست مده.
وی با بیان اینکه مدیر باید با رعایت انصاف به زیر دستان کمک کند، افزود: یکی دیگر از اصول مدیریت جهادی، منافع عمومی را بر منافع فردی ترجیح دادن است، بدین صورت که نباید به خاطر فردی منافع عمومی و مصالح سازمانی را فدا کرد.
حجتالاسلام بابایی تصریح کرد: امام علی (ع) در این باره می فرمایند: کاری که باید بیش از هر چیزی دوست داشته باشی میانه روی در حق، همگانی کردن آن و دادگری است که بیشتر موجب خشنودی رعیت می شود زیرا خشم همگانی، رضا و خشنودی چند تن را پایمال می سازد و خشم چند تن در برابر خشنودی همگان اهمیت ندارد.
وی گفت: تاکید بسیار زیادی به مدیران دستگاه های اجرایی است که بر اعمال و کار کارکنان نظارت داشته و ارزیابی مستمری از آنها داشته باشند.
وی تاکید کرد: یکی از مهم ترین مسائل فعلی مدیریت جهادی در کشور ما نحوه انتخاب افراد توسط مدیران ارشد است، آنها باید افراد کارآمد را به کار گیرند.
مسئول تشکلهای دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان افزود: از دیگر امور مربوط به یک مدیر مدبر و لایق تقسیم کار جهت انجام ساده تر و بهتر کارهاست.
وی خاطر نشان کرد: در دنیای مدیریت امروز پرداخت حقوق و پاداش مناسب به کارکنان حرف اول را می زند و زمانی می توان از یک فرد متخصص، مدبر، لایق و متعهد کار مناسب خواست که حقوق و پاداش او نیازهای زندگی او را مرتفع و رضایت شغلی او را فراهم کند و در غیر این صورت نمی توان رشدی در کار و پیشبرد آن را در نظر گرفت.
وی افزود: تخصص (دانش، بینش، کوشش) و تجربه حرفه ای امری ضروری در مدیریت است که در امر تصمیم گیری به مدیر کمک می کند.
مسئول تشکلهای دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان اصفهان تصریح کرد: می توان گفت مدیریت به کارگیری موثر و کار آمد منابع مادی و انسانی در برنامه ریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات و هدایت و کنترل است که برای دستیابی به اهداف سازمانی و بر اساس نظام ارزشی مورد قبول صورت می گیرد.
پایان پیام/
نظر شما