خبرگزاری شبستان : امروز 10 آگوست (یکشنبه 19 مرداد) روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ترکیه است؛اولین انتخاباتی که در ان مردم با رای مستقیم خود می توانند رییس جمهوری کشور را انتخاب کنند.
این انتخابات در حالی برگزار می وشد که به گفته تحلیلگران،رجب طیب اردوغان،نخست وزیر ترکیه بیشترین شانس را برای پیروزی در آن دارد.
اردوغان به دنبال آن است تا قدرت بیشتر از 10 سال خود را در کشوری که به لحاظ فرهنگی دارای تنوع گسترده است،تمدید کند.
اصلی ترین رقیب اردوغان،اکمل الدین احسان اوغلو،دیپلمات محافظه کار ترک است که سابقا ریاست سازمان همکاری های اسلامی را بر عهده داشت.
او امیدوار است که بتواند به یک پیروزی غافلگیر کننده در ترکیه دست یابد و بر مسند ریاست جمهوری تکیه بزند.
احسان اوغلو از سوی حزب سکولار مایل به چپ «جمهوری خلق» و حزب «حرکت ملی» حمایت می شود.
این دو حزب و سه حزب کوچک تر،مهم ترین احزاب اپوزیسیون در ترکیه هستند.
با این وجود؛احسان اوغلو در میان ترک ها به ویژه در مناطق روستایی و دورافتاده چندان شناخته شده نیست.
صلاح الدین دمیرتاش،یکی از مقامات بلندپایه در میان اقلیت کرد در ترکیه ،سومین کاندیدای ریاست جمهوری در ترکیه است که شانس خود را برای ورود به کاخ «چانکایا» امتحان می کند.
حامی دمیرتاش نیز حزب دموکراسی خلق،از احزاب راست گرا است که عمدتا از سوی ترک های کرد حمایت می شود.
بر اساس نظرسنجی انجام شده از سوی موسسه ترکی « pollster» ،اینگونه پیش بینی می شود که اردوغان 55.1 درصد ،احسان اوغلو،33 درصد و دمیرتاش 11.6 درصد آرا را در انتخابات ریاست جمهوری به خود اختصاص دهند.
انتخابات ریاست جمهوری دست سه ماه پس از پیروزی قاطع حزب عدالت و توسعه به ریاست رجب طیب اردوغان در انتخابات محلی برگزار می شود.
این انتخابات در شرایط بسیار حساس سیاسی و در بحبوحه محدودیت های اینترنتی،اعتراض های ضد دولتی و افشاگری های مربوط به فساد مالی در دولت اردوغان برگزار شد.
در شرایطی که این چالش ها باید قاعدتا از آرای حزب عدالت و توسعه می کاست و این حزب را با چالش های جدی مواجه می کرد، اما آنچه در عالم واقع اتفاق افتاد، افزایش رای این حزب بود.
یکی از دلایل موفقیت حزب اردوغان در انتخابات محلی اعتقاد مردم به کارآمدی دولت وی به ویژه در بخش اقتصادی است و دیگر آنکه اردوغان و حزب عدالت و توسعه دارای رای سنتی هستند و پایگاه مشخصی میان مردم ترکیه دارند. به عنوان نمونه اقشار سنتی و متدین و همچنین طبقات پایین شهری و روستایی و بخش مهمی از طبقه متوسط به اردغان رای می دهند.
پس از آن و در طول فعالیت های انتخاباتی،اردوغان در مورد پروژه های زیربنایی،اقدامات سیاست خارجی ،اصلاحات اقتصادی و قانون اساسی جدید که دارای یک سیستم ریاست جمهوری باشد،صحبت کرد و متعهد به ریاست جمهوری فعال تر شد،موقعیتی که در سیاست ترکیه بسیار سمبلیک است.
از سوی دیگر،احسان اوغلو بر «وحدت» و «بی طرفی» تاکید کرده و تصویر سنتی تر و منفعل تری از دوران ریاست جمهوری خود ارائه داده است.
رجب طیب اردوغان از زمان تاسیس حزب عدالت و توسعه در سال 2001 میلادی ثبات و رشد بی سابقه اقتصادی را پس از یک دوره طولانی شکاف و هرج و مرج اقتصادی به کشور آورد.
با این وجود مخالفان سکولار او را یک رهبر بسیار محافظه کار و خودرای می دانند که می تواند در صورت تکیه زدن به مسند ریاست جمهوری محکم تر از پیش به قدرت بچسبد.
در صورتی که در انتخابات امروز هیچ یک از کاندیداها موفق به کسب رای بیش از 50 درصدی نشوند رای گیری بعدی در روز 24 آگوست بین دو کاندیدای برتر برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما