طراحی الگوی پیشرفت با غرض ورزی های علمی به جایی نمی رسد

رئیس اتاق بازرگانی با تاکید بر سعه صدر علمی در برخورد با آرا و نظریات دیگران در باب طراحی الگوی پیشرفت، اظهار داشت: عدم غرض ورزی و گرفتن نکات مثبت و وانهادن مولفه های منفی، استفاده بهینه از تجارب گذشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، محمدرضا نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی در سومین روز از همایش فکری جوان ایرانی، پرسش‌های امروزی که با موضوع «نظام اقتصادی اسلام و الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» برگزار شد، گفت: باید مقصود ما در واژه الگو، اسلامی - ایرانی پیشرفت مشخص باشد. ممکن است بدیهیات جلوه کند اما شکافتن این واژه‌ها مهم است.


وی به اقتصاد جهانی و لازمه هماهنگی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با آن اشاره کرد و افزود: اگر در همه چیز موفق عمل کرده‌ایم پس دیگر به الگوی پیشرفت چه نیازی داریم؟ پیشرفت تعریف شاخص می‌خواهد. یکی از نکات اصلی در مولفه‌ها این است که تعریف ما با دیگران متفاوت باشد، اما در آغاز باید بدانیم اگر در مورد هر فاکتور و چشم‌اندازی صحبت می‌کنیم آن را کمی کنیم.

 

نهاوندیان با تاکید بر اینکه تولید علم شاخصه این الگو است، ادامه داد: اینکه الگوی پیشرفت، ایرانی باشد، ناظر بر محتوای علمی نیست، علم سرزمین نمی‌شناسد، اگر علم تولید شود با اسم آن سرزمین هم به منصه ظهور می‌رسد به اسلامیت آن هم ضربه نمی‌خورد. کسی می‌تواند این الگوی اسلامی- ایرانی را بنویسد که کاملاً بر آن الگوها اشراف داشته باشد. جعل الگو صحیح نیست. اینکه با این موضع‌گیری وارد کار شویم که هر چه دیگران کرده‌اند، غلط است؛ باز هم به خطا رفته‌ایم. سعه‌صدر در بر گرفتن نقاط مثبت و واگذاشتن نقاط منفی ما را در این زمینه راهنمایی می‌کند. رویکرد ما باید رویکرد ایجابی شود.

 

رئیس اتاق بازرگانی با اشاره به اینکه کیفیت زندگی در تابع هدف موضوعیت دارد، اظهار داشت: مسئله اختیار بندی دومین موضوع است. تعریف انسان با اختیار ورزی صورت می‌گیرد. تفاوت اردوگاه سوسیالیستی و اردوگاه سرمایه‌داری است. هر نکته‌ای برای انسان الزام بیاورد، ما را از مدل اسلامی دور می‌کند.

 

نهاوندیان در همین زمینه یادآور شد: ما در اسلام درآمد حلال و درآمد حرام داریم. در این 20 سال اخیر بسیار بیشتر از گذشته مباحث اسلامی در نظام سرمایه‌داری وارد شده است. معنی این وارد کردن قیود فرافردی در رفتار است و این همان معنایی است که اسلام دنبال می‌کند یعنی آزادی در کنار مسئولیت معنا می‌دهد.

 

رئیس اتاق بازرگانی بیان داشت: در نگاه اسلامی هر دو محور عدل و احسان باید دیده شود. یکی دیگر از مولفه‌ها استفاده دانش و دستاوردهای دیگران است. این غلط است که ما فکر کنیم باید چرخ را از ابتدا بسازیم. مقصود ما از اینکه می‌گوییم علوم انسانی باید اسلامی شود چیست؟ منظور این است که با اطلاع از عصر حاضر اقتصاد جهان، الگو تدوین کنیم.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 39173

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha