به گزارش خبرگزاری شبستان ، ابوالمعانی میرزا عبدالقادر بیدل فرزند میرزا عبدالخالق در سال 1054ه. ق. دهلی پای به عرصهٔ هستی نهاد. او شاعر پارسیگوی است که از ترکان جغتائی ارلاس بدخشان بود؛ وی در دهلی متولد شد و تربیت یافت و بیشتر عمر خود را در شاه جهانآباد دهلی به عزت و آزادی زندگی کرد و با اندیشههای ژرف آثار منظوم و منثور خود را ایجاد نمود.
او در سال 1079 ه. ق. بخدمت محمداعظم بن اورنگ زیب پیوست. سپس، به سیاحت پرداخت، و سرانجام، در سال 1096ه. ق. در دهلی سکنی گزید، و نزد آصف جاه اول، (نظام حیدرآباد) دکن منزلت بلند داشت.
بیدل بهروز پنجشنبه چهارم صفر سال 1133 ه. ق. در دهلی زندگی را بدرود گفت و در صحن خانهاش، در جاییکه خودش تعیین کرده بود به خاک سپرده شد.
در آثار بیدل، افکار عرفانی با مضامین پیچیده، استعارات، و کنایات بههم آمیخته، و خیالپردازی و ابداع مضامین تازه با دقت و موشکافی زیادی همراه گردیدهاست.
در نظم و نثر سبکی خاص دارد، و از بهترین نمونههای سبک هندی بهشمار میآید.
شفیعی کدکنی در کتاب شاعر آیینهها در مورد بیدل میگوید: «بیدل را باید نمایندة تمام عیار اسلوب هندی بهشمار آوریم.
نویسنده در کتاب جهان بیدل مباحث گسترده و مبسوطی را در مورد جایگاه ابوالمعانی بیدل، در عرصۀ فرهنگ و تاریخ ادبیات فارسی مخصوصا کشور افغانستان، سنت بیدلخوانی و نیز حوزههای معرفتشناسی، هستیشناسی، انسانشناسی و دیدگاههای اجتماعی بیدل در فصلهای جداگانه طرح نموده است.
این کتاب به صورت موضوعی دستهبندی و طبقهبندی، مبانی فکری، فلسفی، عرفانی و اجتماعی بیدل و نیز رهنمودهای اخلاقی و انسانساز و اصلاحی او را مرتب نموده در نوع خود به اعتراف اساتید فن بینظیر است. فصل پنجم کتاب به بیان نسبت مبانی معرفتی و اندیشههای بیدل با جهان مدرن و امروزی پرداخته و در فصل ششم به علقههای طریقتی بیدل متمرکز شده است. گفتنی است که غنای منابع و گزیدهای از تکبیتهای کلیدی و شواهد قرانی، فلسفی وعرفانی بیدل بر زیبایی این اثر افزوده است.
فهرست مطالب این کتاب بدین قرار است:
مقدمه: نکتهای در باب انسانشناسی بیدل، نکتهای دربارۀ جایگاه بیدل، جایگاه بیدل در مزار شریف، بیدلشناسی در ایران و هند، بیدل در هندوستان، بیدل در اضلاع متحده.
درآمد: زندگینامه بیدل، اشعار، آثار منثور، جاذبهها و جلوههای ویژه، نیاز مانۀ ما به بیدل، افغانستان و سنت بیدلخوانی، سنت بیدلخوانی و بیدلگرایی و آثار آن.
فصل اول: معرفت شناسی
فصل دوم: هستی شناسی
فصل سوم: انسان شناسی
فصل چهارم: دیدگاههای اجتماعی بیدل
فصل پنجم: بیدل، معنویت و انسان امروزی بیدل و سنت هند
فصل ششم: بارقههایی از سلوک بیدل: الف) بارقههای از سلوک بیدل؛ ب) تکبیتها.
آثار بیدل همه صوراسرافیل، رستاخیز عقل و عشق و آیینۀ اندیشههای والای بشری و تشریح و کالبدشکافی آرمانها و حالات مردان خداست.
سید محمد حسینی فطرت، کتاب جهان بیدل را در 510 صفحه منتشر کرده است.
پایان پیام/
نظر شما