به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام سید رضا تقوی، رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در نشست خبری به مناسبت 5 مرداد روز تشکیل نهاد نماز جمعه با بیان اینکه یکی از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی اقامه نماز جمعه در این کشور است گفت: نماز جمعه یک هدف بسیار بالایی دارد و یکی از عبادات ویژه شرع است فلسفه تشریح این عبارت بسیار ارزشمند و قابل توجه است.
وی با بیان اینکه پیش از انقلاب نماز جمعه اقامه نمیشد اظهار کرد: طاغوت و طاغوتیان مشروعیتی برای اقامه نماز جمعه با پیروزی انقلاب وتشکیل حکومت اسلامی با گذشت 5 ماه از پیروزی انقلاب به دست امام (ره) اولین نماز جمعه به امامت آیتالله طالقانی در تهران اقامه شد.
وی ادامه داد: حکم آیت الله طالقانی را به عنوان امام جمعه (ره) صادر کردهاند و این نماز باشکوه در 5 مرداد 1358 در دانشگاه تهران برگزار شد. یکی از شرایط نماز جمعه این است که امام جمعه از سوی ولی امر مسلمین نصب شود تا این نماز اقامه شود.
وی ادامه داد: بعد از این تاریخ نماز جمعه در تمام شهرها و مراکز استانها با درخواست این شهرها برگزار شد هر استان و هر شهری که درخواست اقامه نماز جمعه داشته باشد این درخواست را به شورا ارایه میدهد و بعد از مشخص شدن امام جمعه نماز جمعه در آنجا برگزار میشود.
وی اظهار کرد: بعد از توسعه نماز جمعه در شهرها و استانها رفته رفته ما نیازمند تشکیل دفتری در این زمینه شدیم که این دفتر باید گزینش و سطح توانایی و معلومات ائمه جمعه را قبل از اقامه نماز در آن شهر گزینش کند این مجموعه ایجاد شد و چندین معاونت این ماموریت را بر عهده گرفتند.
وی اظهار کرد: در بیش از 300 شهر در دوران امام (ره) نماز جمعه اقامه میشد که این رقم در حال حاضر به 800 شهر میرسد بعد از رحلت امام ره نیز این تلاش با جدیت ادامه یافت و شورایی به نام شورای سیاستگذاری ائمه جمعه تشکیل که اعضای آن شامل 7 نفر است که حکم این افراد از سوی رهبر انقلاب صادر میشود این اعضا برای انجام امور نماز جمعه تعیین میشوند و اداره این شورا بر عهده ریاست شوراست.
حجت الاسلام تقوی با بیان اینکه نقش شورا و سیاستگذاری و تعیین سیاستهاست اظهار کرد: بعد از گذراندن مراحل گزینش ائمه جمعه در شورا تصویب میشود و سپس رییس شورا حکم ائمه جمعه را صادر میکند و مقدمات معرفی امام جمعه در آن شهر فراهم میشود. شورای سیاستگذاری با معاونتهایی که دارد امور نهاد نماز جمعه را بر عهده داشته و به رییس شورا کمک میکند.
وی در مورد چگونگی ورود روحانیون به ستاد نماز جمعه اظهار کرد: هر یک از روحانیون که بخواهند وارد شورای سیاستگذاری در امر نماز جمعه شوند باید در ستادهایی که در استان وجود دارند تشکیل پرونده داده و پس از طی تحقیقات و انجام مصاحبه همچنین بررسی سوابق علمی آنها برای ورود به این امر گزینش شوند.
وی با بیان اینکه ما نیروهایمان را از حوزه های علمیه تعیین می کنیم تاکید کرد: امام جمعه باید به لحاظ علمی نیز مراحلی را گذرانده باشد و در سطح بالایی از مراحل علمی قرار داشته باشد و حداقل باید 2 سال درس خارج را گذرانده باشد. بعد از گزینش ائمه جمعه مشخص می شود که این فرد در چه شهری و با چه فرهنگی می تواند نماز جمعه را اقامه کند.
وی ادامه داد: در معاونت بازرسی نیز نظارت بر امور ائمه جمعه انجام میشود و ائمه جمعه در طول سال و حصول مختلف خطبه هایی به مرکز ما ارایه میشود و کارشناسان در مورد این خطبهها نظرات خود را اعلام می کنند اگر خطبه ها بیش از حد طولانی باشد و یا مطالب قابل توجه نباشد و آنگونه که باید از محتوا و عمق برخوردار نباشد تذکر می دهیم در حقیقت یک واحد ارزیابی کار امام جمعه را با دقت تمام مورد بررسی قرار می دهد و نقاط ضعف و قوت آن را ارایه میدهد.
حجت الاسلام تقوی اظهار کرد: معاونت مالی و اداری نیز از دیگر معاونت های شورای سیاستگذاری ائمه جمعه است در معاونت سیاسی اطلاعات و اخبار سیاسی گردآوری شده و در طی هفته در اختیار ائمه جمعه قرار می گیرد و در بخش های گوناگون ائمه جمعه در جریان اخبار و اطلاع رسانی و اخبار قرار می گیرد.
وی اظهار کرد: ما هیچگاه به ائمه جمعه تکلیف نمی کنیم که چه مطلبی را بگویند و چه مطلبی را نگویند فقط اطلاعات را در اختیار آنها قرار میدهیم و اخبار به صورت تحلیلی در هفته در اختیار ائمه جمعه قرار میگیرد.
وی اظهار کرد: مدیریت نماز جمعه در حوزه مدیریت علمایی و روحانیت تعریف میشود و مدیریت پادگانی در این حوزه وجود ندارد و در میان روحانیت این نوع مدیریت جواب نمی دهد.
وی در مورد معاونت فرهنگی این نهاد نیز گفت: این معاونت نیز در تشریح خطبه های اول مطالبی را حوزه فرهنگ در اختیار ائمه جمعه قرار می دهد علاوه بر این ائمه جمعه با گذراندن آموزشهای ضمن خدمت که از سوی این نهاد برگزار می شود برای ورود به امر نماز جمعه تربیت می شوند.
وی ادامه داد: علما و روحانیون تنها برای ورود به نماز جمعه تربیت نشده اند و هنوز موفق نشده ایم یک رشته را به عنوان تربیت امام جمعه در حوزه های علمیه دایر کنیم بنده طرحی را آماده کرده ام تا در این طرح ائمه جمعه و جماعات تربیت شوند و این طرح را خدمت رهبر انقلاب ارایه داده ام و ایشان فرمودند این کار را به حوزهها واگذار کنید زیرا بنده معتقدم همانگونه که در زمینه تربیت مدرس دانشگاهی دایر است در زمینه تربیت ائمه جمعه و جماعات نیز در حوزه علمیه باید رشتهای دایر شود.
وی ادامه داد: در حوزه علمیه باید متناسب با نیازهای نظام رشته علمی تعریف شود و نیروهای جوان براساس نیازهای همان بخش تامین شوند. در کشور ما بیش از 60 هزار مسجد وجود دارد که یک سوم این تعداد امام جماعت دارند و بقیه از آن محرومند.
حجت الاسلام تقوی اظهار کرد: در حال حاضر نیازمند 60 هزار مسجد هستیم تا در تمام شهرکها شهرها و روستاها تاسیس شوند براساس امار ما نیازمند 120 هزار ائمه جمعه هستیم ائمه جمعه در مساجد فرهنگهای دینی را تبلیغ می کنند و مسجد محل نشر فرهنگ دینی است. مسجد نقش موثری در ترویج ارزشهای دینی و فرهنگی دارد متاسفانه آنگونه که باید به مساجد توجه نشده است.
وی گفت: شایسته است امام جماعت نیز آگاهی کامل به مسایل روز داشته و بتواند ارتباط خوبی با جوانان و جامعه اطراف خود برقرار کند تا از این راه پایگاه مسجد تقویت شود در صورت این تقویت کمک شایانی به ترویج ارزشهای دینی و فرهنگی می شود اما این مساجد نیازمند نیروهایی آگاه هستند.
وی با بیان اینکه ما سالیانه نیازمند 100 نفر امام جمعه هستیم گفت: گاهی ما میبینیم که بعد از گزینش امام جمعه او به لحاظ تقوا و علم مشکلی ندارد اما چون کارهای اجتماعی انجام نداده و تجربه آن را ندارد بعد از گذشت زمانی نارضایتی ها شروع میشود. نیروهای جوانی که گزینش می شوند نیازمند توجیه و آموزش هستند و بخش آموزش ضمن خدمت اطلاعات لازم را در این زمینه در اختیار آنها قرار می دهد.
وی اظهار کرد: حوزه های علمیه به لحاظ فکری و فرهنگی نظام را تقدیر می کنند تا اسلامیت نظام با تسلط به حوزه بر مسایل دینی تدوین شود البته ولی فقیه ناظری سطح بالا و متصدی سیاستهای کلی در این امر هستند و شورای نگهبان نیز متولی در این امر است و اسلامیت نظام را پاسداری می کند.
پایان پیام/
نظر شما