خبرگزاری شبستان- گلستان: کشتارگاه شهر فاضل آباد یکی از چند کشتار گاه استان است که به شکل سنتی فعالیت داشته است.
کشتارگاه های شهرستان علی آباد کتول و قالب کشتارگاه های استان گلستان سنتی است و هنوز شکل صنعتی به خود نگرفته است اما به رغم داشتن مسئولان و متولیان دلسوز و حمایت گر با تجهیزاتی نسبتا مناسب با دغدغه کمتری در حال فعالیت هستند.
در این میان کشتارگاه شهر فاضل آباد به دلیل عدم حمایت متولیان به ویژه شهرداری و شورای شهر در سنوات گذشته به همان شیوه قدیم با ساختمانی مستهلک و فرسوده باقیمانده است که تمام طول عمر خود را با رعب از تعطیل شدن گذرانده است.
یکی از دغدغه های اصلی مردم شهر فاضل آباد در زمینه سلامت گوشت ترس از تعطیلی احتمالی کشتارگاه فاضل آباد است.
این در حالی است که رعایت اصول و موازین اسلامی در کشتار دام یکی از دغدغه های عمومی مسلمانان و شیعیان است که نسبت به آن حساسیت ویژه ای دارند.
در بلاد مسلمین، برای مصرف گوشت علاوه بر سلامت دام و رعایت موازین بهداشتی، نظارت دقیق ناظران شرعی بر روند کشتار دام و ذبح اسلامی از مهمترین اصول مورد توجه مسلمانان است.
در میان دغدغه بودن و نبودن همتی بلند از سوی مسئولان و متولیان را می طلبد تا ساماندهی شده و از بلاتکلیفی نجات یابد.
محمدرضا دیلم، یکی از شهروندان فاضل آبادی به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: اینکه هر روز ندای تعطیلی کشتارگاه به گوش ما می رسد بسیار نگران کننده است.
وی افزود: لازم است مسئولان این کشتارگاه را به جای تعطیلی تجهیز کنند، زیرا اگر تعطیل شود مشخص نیست که گوشت مصرفی ما به چه شرایطی و در کجا ذبح خواهد شد و آیا به صورت بهداشتی و شرعی ذبح خواهد شد یا خیر؟
سید رضا نصرتی، شهروند دیگر فاضل آبادی هم گفت: علاوه بر سلامت بهداشتی گوشت، شیوه ذبح شرعی آن هم مورد دقت نظر مردم است.
وی افزود: اگر ذبح دام شرعی نباشد گوشت مردار در سفره های مردم قرار می گیرد و ترس ما هم از تعطیلی کشتارگاه فاضل آباد بر همین است که در صورت تعطیلی کشتارگاه فاضل آباد، کنترل بر بازار گوشت از نظر سلامت و شرعی بودن ازبین خواهد رفت.
هر روز ندای تعطیلی به گوش ما می رسید
نظری، قصاب فاضل آبادی نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: بنده 10 سال است که به این شغل مشغولم و از این راه تامین معیشت می کنم.
وی افزود: در طی این سالها هر روز ندای تعطیل شدن کشتارگاه به گوش ما می رسید و بارها در آستانه تعطیل شدن قرار گرفت.
نظری خاطرنشان کرد: میزان کشتار این شهر در حدی نیست که با توجه به درآمد بتوانیم آن را توسعه دهیم.
وی تصریح کرد: در چند سال گذشته هیچ حمایتی از سوی شهرداری فاضل آباد صورت نگرفت و ما قصابها هزینه های یومیه را تحمل کردیم.
چشم امید ما به مدیریت جدید شهرداری فاضل آباد است
نظری ضمن تشکر از توجه شورای اسلامی و شهردار جدید شهر فاضل آباد، یادآور شد: شهرداری پیشنهاداتی داده است اما اینکه ما در شهر دیگری کشتار کنیم با توجه به حجم کم کشتار روزانه و خطرات جاده ای و ایاب و ذهاب برای ما مقرون به صرفه نیست که هر روز مسیری را تا شهرهای مجاور طی کنیم.
وی اظهار داشت: چشم امید ما به مدیریت جدید شهرداری و همت مسئولان است که چاره ای بیندیشند و ما را از بلا تکلیفی نجات دهند.
فعالیت 10 نفر قصاب در کشتارگاه فاضل آباد
دکتر غلامرضا ایرجی، رئیس اداره دامپزشکی شهرستان علی آباد کتول در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در علی آباد کتول گفت: تجهیز و ایجاد کشتارگاه ها بر اساس میزان جمعیت شهری صورت می گیرد.
وی افزود: در کشتار گاه فاضل آباد تعداد 10 نفر قصاب فعالیت دارند که به طور متوسط در هر روز کاری 1 الی 2 راس گاو و بین 20 الی 25 راس گوسفند ذبح می شود.
دکتر ایرجی تصریح کرد: در کشتارگاه فاضل آباد کشتار به صورت سنتی صورت می گیرد که از نظر مساحت و حجم کشتار هیچ گونه سنخیتی ندارد.
وی اذعان کرد: کشتارگاه سنتی فاضل آباد فاقد سالن انتظار جهت استراحت دام است و مهمتر اینکه فاقد سیستم فاضلاب است و به علت نداشتن خودروی سردخانه دار؛ حمل گوشت نیز بصورت غیر اصولی صورت می گیرد.
ایرجی یادآور شد: در زمان شهردار و شورای قبلی شهر فاضل آباد اقدامات و نامه نگاری های زیادی کردیم، اما تمکین نکردند واظهار داشتند که خرید خودرو و تامین هزینه ها و مخارج سردخانه و کشتارگاه از توان این شهرداری خارج است.
عدم نظارت شهرداری در سنوات گذشته
رئیس دامپزشکی شهرستان علی آباد کتول با بیان اینکه در سالهای گذشته هیچ گونه نظارتی ازسوی شهرداری فاضل آباد وجود نداشته است، گفت: هیچ نیرویی از طرف شهرداری بر نظافت و روند کار کشتارگاه نظارت ندارد و توسط قصابها اداره می شود و متصدی مشخصی ندارد که بتوان مشکلات و کاستی ها را از آن طریق گزارش و پیگیری کرد.
وی افزود: چنگه های آویز و نگهداری گوشت آهنی است و می بایست عوض شود و از جنس استیل باشد.
ایرجی خاطر نشان کرد: با توجه به کهنگی و فرسودگی ساختمان کشتارگاه فاضل آباد امکان ضد عفونی و نظافت و رعایت اصول و ضوابط بهداشتی در آن غیر ممکن است.
وی همچنین اظهار داشت: ساختمان کشتارگاه با مساحت تقریبی 200 متر مربع و در زمینی به مساحت بیش از نیم هکتار بنا شده که جهت سیستم فاضلاب چاله کوچکی تعبیه شده و آب و خونابه در آن جمع می شود، در صورتیکه نیازمند به سیستم تصفیه و سپتینگ است.
ایرجی با صراحت تاکید کرد: خون آب و فاضلاب کشتارگاه اگر بصورت بهداشتی دفع نشود می تواند باعث مشکلاتی از جمله آلودگی آبهای سطحی و منابع آب زیرزمینی شود.
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان علی آباد کتول روند برخورد شورای شهر و شهردار فعلی شهر فاضل آباد با مسئله کشتارگاه مثبت ارزیابی کرده و گفت: امید است با بینش و نگرشی که در شهرداری فاضل آباد سراغ دارم بشود در زمینه بهبود وضع سلامت و کشتار دام در این شهر اقدامات موثری انجام بگیرد.
عدم نظارت بهداشتی تهدیدی برای جامعه
دکتر علیرضا کمال غریبی، مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان علی آباد کتول نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در علی آباد کتول گفت: براساس ماده 55 قانون شهرداری ها و بند 20 ماده 10 قانون دهیاری ها تامین شرایط بهداشتی و امکانات کشتارگاهها و نظارت بر کار آنها بر عهده شهرداری ها و دهیاری هاست.
وی افزود: نظارت بر این اماکن از لحاظ بهداشتی و بیماریهای مشترک انسان و دام و سلامت گوشت نیز بر عهده دامپزشکی و مرکز بهداشت است.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان علی آباد کتول خاطر نشان کرد: نظارت دقیق بر امورات کشتارگاهها خصوصا در زمینه بهداشتی یکی از حساس ترین مسائلی است که باید مدنظر قرار بگیرد.
کمال غریبی تاکید کرد: با توجه به بیماریهای مشترک بین انسان و دام و آسیب هایی که ممکن است از عدم نظارت بهداشتی به جامعه وارد شود، سلامت کشتار و کنترل بهداشتی و بطور کلی فرایند تولید گوشت مصرفی شهروندان می بایست بیشتر مورد توجه باشد.
وی تصریح کرد: در همین راستا نه تنها کشتارگاه فاضل آباد بلکه تمام کشتارگاهها می بایست در رعایت اصول و موازین بهداشتی اهتمام جدی داشته باشند.
کشتارگاه فاضل آباد از سال 86 در شورای سلامت مطرح شده
محمد قره خانی، کارشناس مسئول بهداشت محیط شهرستان علی آباد کتول نیز به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: مرکز بهداشت شهرستان علی آباد کتول پس از بازدیدهای روتین که انجام داده بود طی اخطارهای متمادی لزوم بهسازی روند کشتارگاه فاضل آباد را به شهرداری ابلاغ کرده بود لیکن اقدام موثری در این خصوص از سوی آن شهرداری مشاهده نشد.
وی افزود: در جهت تسریع در موضوع کشتارگاه فاضل آباد، از سال 1386 در کارگروه سلامت شهرستان طرح موضوع شد.
قره خانی همچنین اظهار داشت: روند چند ساله و پیگیری های فراوانی که صورت گرفت، نتیجه ای در بر نداشته، چرا که با توجه به اینکه کشتارگاه مورد نظر در بافت مسکونی واقع شده است مورد تائید بهداشت نبوده و می بایست از بافت خارج می شد که این امر با توجه به مشکلات اقتصادی تا کنون محقق نشده است.
اشکالات کشتارگاه فاضل آباد 47 بند است
قره خانی با بیان اینکه در این خصوص جلسات متعددی برگزار شده است، گفت: در نهایت اعضای گروه مصوب کردند که اشکالات کشتارگاه بررسی و استخراج شود و حداقل های بهداشتی در مکان مورد نظر تامین، تا به صورت موقت ادامه فعالیت داشته باشد.
وی خاطر نشان کرد: اشکالات و موارد توسط مرکز بهداشت استخراج و به شهرداری اعلام شد که این اشکالات در 47 بند بود.
قره خانی یادآور شد: در جلسه جداگانه ای که با قصابها برگزار شد استفاده از کشتارگاه جلین یا علی آباد با قبول تمامی هزینه ها از سوی شهرداری فاضل آباد مورد پیشنهاد بود که آنها به دلیل پایین بودن سطح کشتار و هزینه ها حاضر به تمکین نشدند.
کارگروه سلامت استان گفت تعطیل!!
قره خانی تصریح کرد: متعاقب این قضایا با بررسی هایی که توسط کارگروه سلامت استان از کشتارگاهها شد، مقرر شد که تعطیل شود، اما هر بار که مصوبه در کارگروه شهرستانی بازبینی می شد، در اجرا با مشکل مواجه می شد.
کارشناس مسئول بهداشت محیط شهرستان علی آباد کتول در ادامه گفت: اخیرا نیز در جلسات انجام گرفته پیشنهاداتی به قصابها داده شد که شهرادی فاضل آباد با قبول 100 درصد هزینه های کشتار از آنان خواست تا در یکی ازکشتارگاههای جلین یا علی آباد، البته با اولویت جلین، کشتار کنند.
وی اذعان داشت: از آنجایی که سلامت و امنیت غذایی مورد توجه است لذا این روند بطور مستمر تا حصول نتیجه ادامه دارد.
غلامحسین بابا محمدی، رئیس شورای اسلامی شهر فاضل آباد نیز به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: از زمانی که شوراهای جدید آغاز به کار کردند یکی از مقوله هایی که مورد توجه ما قرار داشت بحث امنیت و سلامت غذایی شهروندان بود.
وی افزود: با توجه به اهمیت مسئله کشتار دام در شهر فاضل آباد، قصابهای شهر فاضل آباد را به نشستی فرا خواندیم که در این نشست، نمایندگان شبکه بهداشت، دامپزشکی و بخشدار کمالان نیز حضور داشتند.
بابا محمدی همچنین اظهار داشت: در این نشست با طرح پیشنهاداتی از قصابهای شهر خواستیم تا یکی از راه حل ها را بپذیرند، البته ما در پیشنهاد اول حاضر بودیم کرایه رفت و برگشت به شهر جلین را بپردازیم تا قصابها در آنجا کشتار کنند اما مایل به انجام این کار نشدند.
وی اذعان داشت: در جلسه با قصابها پیشنهاد دادیم که با هزینه ای حدود 20 میلیون تومان و مشروط بر اینکه 50 درصد هزینه را قصابها متقبل شوند همین مکان را تجهیز کرده تا شرایط لازم را فراهم شود، لذا در آخرین نشستی که داشتیم همین تصمیم حاصل شد.
محسن سمیعی، شهردار فاضل آباد نیز با بیان اینکه بر اساس ماده 55، شهرداری ها متولی کشتارگاهها هستند، به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: بررسی های انجام گرفته حاکی از این است که در سنوات گذشته هیچ گونه همکاری در خصوص کشتارگاه از سوی شهرداری فاضل آباد صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: ما در جهت بهبود روند کشتار دام در شهر فاضل آباد که سلامت و امنیت غذایی مردم را در بر دارد، تلاشهای لازم را خواهیم کرد، اما متاسفانه این کشتارگاه با توجه به شرایط موجود قابلیت بهره برداری را ندارد.
عدم صرفه اقتصادی برای بخش خصوصی/ جذب اعتبار میسر نیست
سمیعی افزود: میزان کشتار در این کشتارگاه در حدی است که واگذاری به بخش خصوصی هم میسر نیست، زیرا برای سرمایه گذار بخش خصوصی توجیح اقتصادی ندارد.
وی همچنین یاد آور شد: علیرغم وظیفه ای که ذاتا بر دوش شهرداری است، اما به لحاظ اینکه این کشتارگاه در محدوده شهر قرار دارد، لذا از نظر قانونی نمی توان برای تجدید بنا و تجهیز آن جذب اعتبار کرد.
سمیعی اذعان داشت: بر اساس نشستی که با قصابها و دیگر متولیان داشتیم پیشنهاد دادیم که با پرداخت تمام هزینه های شهرداری و کرایه حمل از سوی شهرداری فاضل آباد، قصابها کشتار خود را در یکی از کشتارگاههای جلین، علی آباد یا گرگان انجام دهند که تمکین نکردند.
شهردار فاضل آباد همچنین اظهار داشت: در آخرین جلسه ای که با قصابها داشتیم قرار شد این کشتارگاه بطور موقت تعطیل شود و با همکاری قصابها با حدود 20 الی 30 میلیون تومان هزینه نیازهای ضروری و بهداشتی آن برطرف شود و سپس راه اندازی شود که تا کنون به اجرا در نیامده است.
مردم نسبت به شرایط ذبح حلال آگاهی کامل داشته باشند
حجت الاسلام والمسلمین حسین دارکلائی، روحانی مستقر و ناظر شرعی در کشتارگاه فاضل آباد، نیز به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: کشتارگاه فاضل آباد در طی 50 سال اخیر دایر بوده است.
وی افزود: هر شهری نیاز به یک کشتارگاه دارد تا گوشت تازه و با رعایت شرایط و اصول ذبح اسلامی در سفره مردم قرار بگیرد.
حجت الاسلام دارکلائی اظهار داشت: کشتارگاه فاضل آباد چندین سال است که از سوی دامپزشکی ناظر کشتار داشته و مدت 2 سال است که ناظر شرعی بر روند ذبح دام نظارت دقیق دارد.
وی با بیان اینکه در اسلام بر ذبح شرعی تاکید فراوان شده است، اذعان داشت: ازنظر دین مقدس اسلام دستوراتی در زمینه ذبح حیوانات داده شده است که می بایست روبه قبله و با نام خدا صورت بگیرد.
حجت الاسلام دارکلائی خاطرنشان کرد: همچنین از نظر اصول ذبح اسلامی کسی که ذبح می کند باید مسلمان بوده و از وسیله ای تیز و آهنی استفاده کند.
حجت الاسلام دارکلائی با بیان اینکه یکی ازشرایط خوردن گوشت حلال ذبح حلال است، گفت: لازم است مردم نسبت به شرایط ذبح حلال آگاهی کامل داشته باشند تا غذای حلال در سفره خانواده خود قرار دهند.
وی با تاکید بر اینکه غذا و سفره حلال در برکت و روزی خانواده تاثیر بسیار دارد، تصریح کرد: با نظارت کامل روحانیون و ناظرین شرعی بر روند ذبح در سراسر کشور، مردم ما با اطمینان کامل از صحت ذبح اسلامی، گوشت مصرفی خانوار خود را تهیه می کنند و در این زمینه هیچ شک و شبهاتی وجود ندارد.
در دین مبین اسلام بر رعایت اصول ذبح اسلامی تاکید فراوان شده است
حجت الاسلام والمسلمین علی اصغر زنگانه، مشاور امور اجتماعی فرهنگی استاندار گلستان، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: ذبح اسلامی یا ذبیحه یا ذبح حلال مجموعه دستورهایی است که در دین مبین اسلام برای طرز ذبح و آمادهسازی و پخت انواع غذا توصیه شده است و ریشه قرآنی این دستورات فقهی نیز از آیات قرآن استخراج شده است.
وی افزود: بعضی از کشورهای غربی و غیر اسلامی، مخالف ذبح اسلامی هستند و چنین شیوهای را برای کشتن حیوانات، عذاب دهنده میدانند، این در حالی است که قطع نخاع حیوان در هنگام ذبح، شلیک گلوله به مغز او و یا وارد آوردن شوک الکتریکی به بدنش، (که در بیشتر کشورهای غیر اسلامی انجام میشود) موجب قطع ضربان قلب میشود که در این صورت، مقداری قابل توجه از خون در رگها و مویرگها باقی میماند که فساد پذیری گوشت را بالا می برد.
حجت الاسلام زنگانه یادآور شد: در بسیاری از منابع اسلامی، به مواردی مانند خوشرفتاری با حیوانات، تیز بودن چاقو، سرعت عمل در ذبح و غیره اشاره شده است تا حیوان کمتر عذاب بکشد.
مشاور فرهنگی واجتماعی استاندار گلستان همچنین خاطرنشان کرد: رعایت ذبح اسلامی اثرات خاص مفیدی در گوشت به جای میگذارد و به همین جهت است که در دین مبین اسلام بر رعایت اصول ذبح اسلامی تاکید فراوان شده است.
گفتنی است، شنیده ها و اخبار رسیده حاکی از این است که بر اساس دستور العمل های ابلاغی جدید، نظارت بر کشتارگاهها بر عهده دامپزشکی است، پس آب کشتارگاهها بر عهده محیط زیست و بهداشت فردی سلاخان، بهداشت محیط و امکانات بهداشتی نیز نظارتش بر عهده مرکز بهداشت است.
پایان پیام/
نظر شما