کبر، حرص و حسد ریشه‌های کفر هستند

خبرگزاری شبستان: مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی (عج) مشهد با بیان اینکه ریشه حرص بدبینی، شک و اعتماد نداشتن به خداوند متعال است و بخل، ترس و حرص ریشه در بدبینی به خدا دارد، گفت: کبر، حرص و حسد ریشه‌های کفر هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت الاسلام محمدجواد نظافت، مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی (عج) مشهد صبح امروز(31 تیر) در سلسله جلسات نهج البلاغه و زندگی به تفسیر حکمت‌ 108پرداخت و اظهار داشت: از نگاه علی(ع) در این حکمت قلب انسان جایگاه تفکر و حکمت است.


‌وی با بیان اینکه امام علی(ع) در حکمت 108 می فرماید "به رگ های درونی انسان پاره گوشتی آویخته شده است که شگفت انگیزترین اعضای درونی اوست و آن قلب است"، افزود: در نهج البلاغه 53 بار با الفاظ مختلف به واژه قلب اشاره شده است که بیشترین کاربرد آن اجتماعی، اخلاقی، اعتقادی و تربیتی است.


مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی (عج) مشهد با اشاره به اینکه تبیین رابطه روح و جسم در سلامتی انسان از شگفتی‌های نهج البلاغه است، گفت: انسان دارای ابعاد عقلانی، برهانی و عاطفی و احساسی است اما در این حکمت بیشتر به ابعاد عاطفی و احساسی اشاره شده است چرا که قلب حالات معنوی گوناگونی دارد و انسان ها تربیت شده حالت متعادلی از قلب هستند.


وی با اشاره به اینکه حالات قلبی در رفتارهای انسان بسیار موثر است، تصریح کرد: انسان‌های تربیت نشده به جای حکمت و فضیلت، رذایلی در دلشان ریشه دارد که باید با تقویت حالات معنوی قلب با آن‌ها مبارزه کنند تا در برابر آسیب های عاطفی محفوظ بماند.


حجت الاسلام نظافت گفت: انسان باید همواره به خداوند متعال امیدوار باشد چرا که امید جزء سرمایه حرکت انسان است و انسانی که روح سالم دارد همواره امیدواراست.


وی با اشاره به اینکه امید داشتن به غیر خدا، طمع را در دل انسان بیدار می‌کند، افزود: اگر امید در دل انسان زیاد شود تبدیل به طمع می شود و طمع زیاد انسان را ذلیل، عقل انسان را زائل و مروت و جوانمردی را از بین می برد.


این کارشناس امور تربیتی با بیان اینکه انسان های حریص وجودشان سرشار از رنج ابدی است، گفت: افراط در طمع باعث زمینه سازی حرص در روحیات انسان است و حرص زیاد هم به دلیل استرس زیاد موجب نابودی انسان می شود و یا در شرایطی کشنده او را قرار می دهد.


وی با اشاره به اینکه شیطان به دلیل کبر هلاک شد، آدم و حوا به خاطر حرص از بهشت رانده شدند و حسادت قابیل به برادرش هابیل موجب رخ دادن این اتفاقات در آغاز خلقت شد، تصریح کرد: کبر، حرص و حسد ریشه‌های کفر هستند و از بیماریهای ریشه‌ای قلبی به شمار می آیند که انسان را گرفتار می‌کنند.


مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی (عج) اظهار داشت: ریشه حرص بدبینی، شک و اعتماد نداشتن به خداوند متعال است و بخل، ترس و حرص ریشه در بدبینی به خدا دارد.


وی با بیان اینکه مومن واقعی هیچ گاه از درگاه خداوند نا امید نمی شود، گفت: انسان مومن تا آخرین لحظه عمر، به خداوند بزرگ امیدوار است و در اوج نا امیدی به او پناه می برد و همواره یاس و نا امیدی خود را مدیریت و کنترل می کند.


حجت الاسلام نظافت در ادامه تفسیر حکمت 108 نهج البلاغه گفت: حضرت علی(ع) در این حکمت، غضب را کلید همه بدی ها معرفی و یکی از راههای درمان آن را سکوت معرفی کرده است و گفته شده است انسان‌هایی که برای غیر خدا غضب می کنند زندگیشان تباه می شود.


وی حفاظت از خود در هنگام خشنودی و رضایت را یکی از راه های کنترل حالت های درونی برشمرد و اظهار داشت: انسان در صورت خشنودی گاهی از خود بیخود می شود و فراموش می‌کند از خود محافظت کند در صورتی که رضایت از زندگی باید در حالت خوف و رجا باشد.


این نهج البلاغه پژوه گفت: ترس وسیله‌ای برای حفاظت انسان و از نعمت های الهی است اگر ترس نباشد محافظت از جان معنایی ندارد اما این حالت نیز باید کنترل شود و بر ترس غلبه و آن را تبدیل به شجاعت کرد.


پایان پیام/

کد خبر 387893

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha