دکتر حسین متفکر، استاد دانشگاه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان با اشاره به اهمیت اجرای الگوی سبک زندگی اسلامی ایرانی خاطرنشان کرد: مهمترین اصول حاکم بر فلسفه سبک زندگی ایرانی اسلامی در رابطه با انسان و مسئولیت انسان است.
وی با بیان اینکه انسان در قبال خدا، خودش، محیط اعم از طبیعی و اجتماعی مسئول است، خاطرنشان کرد:در سبک زندگی اسلامی ایرانی یکی از مولفه های اصلی اعتقاد به وجدان اخلاقی فردی و جمعی است.
متفکر با بیان اینکه جامعه شناختی سبک زندگی اسلامی ایرانی باید مورد توجه قرار گیرد، یادآور شد: سه مبحث عمده در این خصوص وجود دارد و اصالت فرد که رویکرد اجتماعی غرب گرایانه است یک اصالت اجتماعی که رویکرد شرقی دارد.
استاد دانشگاه با بیان اینکه اصالت فرد و اجتماع با سه رویکرد مطرح است، تاکید کرد: اصالت فرد در ضلع اجتماع با تقدم اجتماع، اصالت فرد در ضلع اجتماع با تقدم فرد و اصالت فرد در ضلع اجتماع با رویکرد علی السویه.
دکتر متفکر ادامه داد: اینجا در سبک زندگی ایرانی اسلامی با رویکرد تقدم اجتماع مواجه هستیم یعنی اگر مسایل عام اقتضا کند می تواند احکام تغییر نماید یعنی در جاهایی که منافع فردی با منافع اجتماعی تعارض دارد منافع فردی مورد توجه قرار نگرفته است.
وی اضافه کرد: اگر در سبک زندگی اسلامی ایرانی اصالت فردی شود یا فرد تقدم شود نه تنها با سبک زندگی ایرانی اسلامی سازگاری ندارد بلکه با فلسفه سیاسی نظام جمهوری اسلامی نیز سازگار نخواهد بود.
استاد دانشگاه یادآور شد: در محور بعدی رابطه الهی عامه و خاص است، در سبک زندگی ایرانی اسلامی رابطه خداوند با مطلق وجود به صورت رابطه منطقی و عقلانی تعریف شده اما در سبک زندگی غیراسلامی این رابطه عمدتا به صورت حسی مطرح می شود.
وی توجه خاص به حق الناس را از دیگر مولفه های مهم در سبک زندگی ایرانی اسلامی برشمرد و افزود: با رویکرد سبک زندگی ایرانی اسلامی حتی برای حفظ نظام جمهوری اسلامی نباید پا روی حق بگذاریم همان طور که این موضوع همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری است.
دکتر متفکر بیان داشت: تعارضی در وجود جمهوریت و اسلامیت نظام جمهوری اسلامی در سبک زندگی ایرانی اسلامی وجود ندارد اما برخی نتوانسته اند جمهوریت و اسلامیت را باهم جمع کنند و این را از نظر تصویر به صورت شرک تصور کرده اند در حالی که جمهوری اسلامی به عنوان یک واقعیت خارجی است و با رویکرد توجه به مردم نگاه کنیم می شود جمهوری از مبحث دیگر اسلامی و الهی می شود.
وی با بیان اینکه این دیدگاه در سبک زندگی غربی شرک است، خاطرنشان کرد: گرچه این مسئله از زبان مسلمانان و تئوریسین های اسلامی بیرون بیاید بنابراین این مثلث الهی، مردم و جهان و رابطه هماهنگ بین آنها پایه و اساس سبک زندگی اسلامی و ایرانی خواهد بود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: از سوی دیگر اسلام به عنوان دین کامل باید فقه زندگی اش مبنا، پایه و اساس عملی جامعه قرار بگیرد و در اینجاست که الگوی اسلامی ایرانی شکل می گیرد.
وی بیان داشت: برای رسیدن به الگوی اسلامی ایرانی حتما باید چشم اندازیابی مناسب مبتنی بر ارزش های الهی و انسانی اسلام و ایران مورد توجه قرار گیرد و بر اساس آن اهداف کیفی و کمی لازم برای حصول به چشم انداز تنظیم شود.
دکتر متفکر با اشاره به راهکارهای عملی ساختن سبک زندگی اسلامی ایرانی، اذعان داشت: بر اساس این اهداف سیاست ها و بسترهای حرکت، بایدها و نبایدها اساسی برای حرکت به سمت اهداف مورد توجه قرار می گیرند.
وی یادآور شد: در مسئله بعدی راهبردهای اساسی در سطح راهبردی اسلام طراحی شود و برای رسیدن به راه های کار برای ابعاد مختلف سبک زندگی ایرانی اسلامی یعنی در ابعاد معنوی، مادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، زیست محیطی و امنیتی مورد توجه قرار گیرد که این فرآیندی برای رسیدن به یک الگوی مبتنی بر مقتضیات زمان و مکان است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در مرحله اول تولید علم باید با محور الگوی اسلامی ایرانی صورت گیرد که در این فرایند ابتدا باید پارادایم های لازم طراحی شود و دکترین های اساسی آن استخراج و قوانین علمی و اصول علمی و فرآیندها، روندها، تئوری ها و نظریات و شاخص ها تولید شود.
دکتر متفکر تاکید کرد: بر اساس فرآیندی که گفته شد در مرحله عمل عملکرد نهادها و سازمان ها باید مبتنی بر فلسفه سیاسی، الگوی سبک زندگی اسلامی طراحی و عملکرد آنها نیز مورد ارزیابی جدی قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما