به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، گفتگوی ویژه اخبار قرآنی، صبح امروز 27 تیرماه با حضور حجت الاسلام حمیدرضا سلیمانی، دبیرستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به منظور تشریح فعالیت ها و برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور و جشنواره قرآنی "مدهامتان" از شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد.
حجت الاسلام سلیمانی دراین برنامه با اشاره به بیانات نورانی مقام معظم رهبری در میان ائمه جماعات استان خراسان شمالی( بجنورد) در سال 1391 در رابطه با جایگاه کانون های فرهنگی هنری مساجد گفت: سخنان مقام معظم رهبری در بسیج همه نیروها برای تقویت کانون های مساجد تاثیر بسیاری داشت و می بینیم که دولت، مجلس شورای اسلامی و همه دلسوزان نظام جمهوری اسلامی بعد از بیانات مقام معظم رهبری به موضوع توجه به کانون های فرهنگی هنری مساجد اهتمام ویژه ای پیدا کردند.
وی ادامه داد: گروه مخاطب مقام معظم رهبری در این بیانات، ائمه جماعات بودند ومقام معظم رهبری با عنایت به این موضوع که ائمه جماعات نقش مدیریت مسجد را برعهده دارند از ائمه جماعات خواستند که از ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد به نحو احسن استفاده کنند و بتوانند بین کانون و بسیج یک ارتباط معنا دار و هدفمندی را طراحی کنند، تا به نقطه ای دست یابیم که کانون و بسیج دو بازوی امام جماعت در جهت جذب نوجوانان و جوانان به مساجد باشند.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشورهم در همین راستا، جلساتی با بسیج و ائمه جماعات در استان ها برگزار شد، خاطر نشان کرد: محورهایی که توسط مقام معظم رهبری در استان خراسان شمالی بیان شد در حقیقت نکاتی است که اولا ائمه جماعات را موظف می کند که خودشان را آماده و مجهز به استعداد و منطق برای پذیرایی از نسل جوان کنند و هم اینکه در حرکت فرهنگی اصل را بر مدارا بگذارند زیرا که نسل جوان به دلیل ویژگی ها و روحیاتی که دارند، کسانی که با آنها سر و کار دارند باید سعی کنند بهترین روش را در جذب آنها به کار گیرند و تلاش کنند که اگر جوانی هم در مسجد جذب شد این جذب استمرار داشته باشد و این هنر می خواهد و باید در این زمینه برنامه ریزی صورت گیرد.
حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به اینکه درحال حاضر تعداد کانون های فرهنگی هنری مساجد در کشور از مرز 18 هزار پایگاه در کشور عبور کرده است، بیان کرد: این نشان دهنده این مسئله است که این ظرفیت قابل گسترش است. امید است به نقطه ای دست یابیم که در هر مسجد شاهد راه اندازی یک کانون و یک کتابخانه باشیم.
دبیرستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در رابطه برنامه های کانون های مساجد در نگهداشت جوانان در مساجد اظهار کرد: اولین کاری که باید در این زمینه صورت گیرد شناسایی روحیات نسل جوان و گروه های سنی مختلف است. اگر نیازسنجی درستی از گروه های سنی صورت گیرد قطعا برنامه ریزی های ما هم می تواند متناسب با آن نیاز سنجی صورت گیرد. یکی از این محورها، موضوع قرآن است باید در مساجد برنامه های جامع و جذابی در این زمینه داشته باشیم تا جوانان بتوانند دربرنامه های قرآنی ورود پیدا کنند و این مسیر را ادامه دهند.
وی با اشاره به پیوند وسیع میان مسجد، لیالی قدر و روزه داران تصریح کرد: اگراین پیوند درست درک شود و از این ظرفیت به طور صحیح استفاده شود به طور قطع ما در جذب نسل جوان به مسجد موفق می شویم. روزه فرصتی برای رسیدن به تقوی است از طرفی مسجد هم فرصتی برای دست یابی به سوی تقوی است زیرا که یکی از نام های مسجد بیت المتقین است و این فرصتی است برای آنکه نمازگزاران از فرصت مسجد استفاده کنند. اگر رابطه مسجد و روزه داری و کسانی که وارد مسجد می شوند، درست تعریف شود و برنامه ریزی های ما به گونه ای باشد که زمینه شکوفایی آنها فراهم شود قطعا جوانانی که وارد این چرخه شدند این مسیر را ادامه می دهند.
فعالیت 87 کانون دانشگاهی
حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی براینکه شروع فعالیت کانون های مساجد منوط به آمادگی خود مسجد است، تصریح کرد: امام جماعت، هئیت امنا و بسیج باید در این زمینه اعلام آمادگی و فردی را به عنوان مسئول کانون معرفی کنند تا مراحل قانونی طی و مجوز کانون صادر شود. با این نگاه در نقاط مختلف کانون های فرهنگی هنری مساجد ایجاد شده است و موفقیت هایی هم به دست آمده است. ضمن اینکه کانون فرهنگی هنری حتما باید در جوار مسجد ایجاد شود.
وی به بهره گیری از ظرفیت مساجد دانشگاهها اشاره کرد و گفت: درحال حاضر 400 دانشگاه دارای مسجد هستند ولازم بود از این ظرفیت استفاده شود.
وی به برنامه ریزی در این زمینه و امضای تفاهم نامه همکاری با نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاههای کشور اشاره کرد و گفت: براین اساس حمایت هایی از کانون های دانشگاهی صورت گرفت و از این طریق امکاناتی برای آنها در نظر گرفته شد و الان 87 کانون در مساجد دانشگاهی کشور ایجاد شد.
راه انداری 340 کانون مصلی
حجت الاسلام سلیمانی به مزایا و فواید ایجاد این کانون ها دردانشگاهها اشاره کرد و توضیح داد: این کانون ها وقتی در دانشگاه ایجاد شوند، موجب می شود که جوان مسجدی که از شهر دیگری وارد دانشگاه می شود احساس امنیت خاطر کند زیرا که جوان می بیند پایگاهی مشابه محل زندگیش تحت عنوان کانون فرهنگی هنری در دانشگاه وجود دارد و مشغول به فعالیت می شود و از طرفی دراین فضا جوان حفاظت می شود.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از رسالت های ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور را باشکوهتر برگزار کردن نمازهای جمعه در سراسر کشوردانست و تصریح کرد: در حال حاضر 800 مصلی در کشور فعالیت می کنند و برهمین اساس تفاهم نامه ای با ستاد نماز جمعه کشور به امضا رسید و 340 کانون در مصلی های نماز جمعه ایجاد شد که پاسخگویی به شبهات نسل جوان و یاد آوری برای حضور در نماز جمعه از جمله وظایف این کانون ها است.
فعالیت 663 کانون تخصصی در کشور
حجت الاسلام سلیمانی همچنین به ایجاد کانون های تخصصی در 22 رشته اشاره و ادامه داد:: رشته های مهدویت، ایثار و شهادت، عفاف و حجاب، آموزش، سلامت، پژوهش و کتابخانه ای از جمله این رشته ها است که در حال حاضر 663 مرکز تحت عنوان کانون های تخصصی فعالیت می کنند.
دبیرستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور مراکز فرهنگی دیجیتال در جوار مساجد را یکی دیگراز اقدامات ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشورنام برد و افزود: در حال حاضر 180 مرکز فرهنگی دیجتال در جوار مساجد در راستای برنامه ریزی برای اینترنت پاک و انجام فعالیت های فرهنگی برنامه ریزی می کنند.
وی با اشاره به فعالیت 8 هزار و700 کانون روستایی در کشور گفت: در حال حاضر 63 هزار روستا با 22 جمعیت در کشور وجود دارد که لازم است برای آنها هم برنامه ریزی فرهنگی صورت گیرد برهمین اساس به دبیرخانه های استانی نیز توصیه شده است که اولویت ایجاد کانون در استان ها با کانون های روستایی باشد.
حجت الاسلام سلیمانی طرح تلاوت نور را یکی از گسترده ترین، بزرگ ترین و اثرگذارترین طرح های قرآنی کشور عنوان کرد وگفت: در حال حاضر این طرح در 29 هزار مسجد کشور اجرا می شود و دربرخی از مساجد علاوه بر طرح تلاوت نور، طرح تفسیر هم در دستور کار است که در حال حاضر درهفت هزار مسجد توسط ائمه جماعت یا افراد مورد اعتماد آنها تفسیرصورت می گیرد.
خوزستان؛ استان میزبان برگزاری نهمین جشنواره قرآنی مدهامتان
وی همچنین به برگزاری جشنواره قرآنی "مدهامتان" به عنوان یکی از جشنواره هایی که توسط ستاد عالی کانون های مساجد کشور برگزار می شود، اشاره کرد و گفت: این جشنواره برگرفته ازنام آیه 64 سوره مبارکه الرحمن است و اشاره به سرسبزی و خرمی دارد به لحاظ اینکه در این جشنواره نوجوانان وجوانان مخاطب و محور هستند و در رفتارآنها، فعالیت های توام با طراوات وشادابی را می بینیم به همین جهت این جشنواره با عنوان مدهامتان نامگذاری شده است که ازسال 86 برگزاری این جشنواره آغازشده است و امسال نهمین دوره این جشنواره است که برگزار می شود.
دبیرستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور شروع جشنواره قرآنی مدهامتان را از 22 تیرماه مصادف با ولادت امام حسن مجتبی(ع) و 15 رمضان دانست و خاطر نشان کرد: تا 30 آبان ماه مرحله استانی این جشنواره برگزار می شود که در هفت رشته حفظ ، قرائت، ترتیل، مفاهیم قرآن و نهج البلاغه، تفسیر، تصحیح قرائت نماز و اذان برگزار و پنج رشته هم جنبه ملی و مرحله کشوری دارد.
نیمه دوم دی ماه؛ اختتامیه مرحله کشوری
وی استان خوزستان را استان میزبان برگزاری این جشنواره ذکرکرد و گفت: نیمه دوم دی ماه سال جاری اختتامیه این جشنواره برگزار می شود و علاقه مندان به شرکت در این جشنواره می توانند از سایت جوانان مساجد کشور اطلاعات این جشنواره را کسب کنند.
حجت الاسلام سلیمانی، شناسایی فعالان مسجدی را یکی از اهداف ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور از برگزاری این جشنواره ها عنوان کرد و گفت: برخی از راه یافتگان به مسابقات بین المللی قرآن کریم از همین فعالان کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور بوده اند.
پایان پیام/
نظر شما