به گزارشخبرگزاری شبستان ،مزهر الساعدی رئیس موسسه مطالعات و پژوهش های عراق در گفتگویی با صوت روسیه به واقعیت های کنونی عراق پرداخته است.
بدون شک از زمان اشغال موصل حوادث مهمی روی داده است که مهمترین آنها تنشهای سیاسی و تنش در روابط کردستان عراق با دولت مرکزی، سیطره پیشمرگان بر کرکوک و چنگ انداختن آنها بر میادین نفتی و خروج وزیران کرد از کابینه نوری الماکی بوده است آیا به نظر شما خروج وزیران با هدف تضعیف دولت مالکی بوده است؟
واقعیت این است که از حوادث موصل می توان به عنوان یک زلزله در عراق یاد کرد که روند سیاسی را هدف قرار داد.حوادث موصل شکنندگی ساختار عراق در طول یازده سال گذشته را نشان داد و نمایان ساخت که پایه هایی که روابط میان گروههای سیاسی بر اساس آن شکل گرفته است تا چه اندازه شکننده است و باید بگوییم که این اساس بر پایه بی اعتمادی قرار گرفته است. حوادث موصل نقشه سیاسی عراق را به مثابه یک آتشفشان نمایان کرد آتشفشانی که امکان فعالیت آن در هرلحظه وجود دارد.من با بی طرفی کامل می گویم اقلیم کردستان از نظر جغرافیای جزیی از عراق است با وجود مشکلاتی که در قانون اساسی وجود دارد این نباید بهانه ای به دست کردها بدهد آنها باید عاقلانه عمل کنند و دولت مرکزی نیز باید درایت بیشتری به خرج دهد.ما به دنبال گشودن جبهه های داخلی بیشتر نیستیم اما حملات رسانه ای و تبادل پیامها اوضاع را بغرنج تر می کند و جبهه جدیدی برای ما می گشاید فراموش کرده ایم که دشمن واحدی داریم و باید همه تمرکز خود را برای مقابله با آن قرار دهیم. داعش در حال حاضر مهمترین خطر برای ما است.حکومت اقلیم کردستان باید عاقلانه رفتار کند منظور من ملت کردستان نیست و همه فهرستهای ائتلاف کردستان را خطاب قرار نمی دهم زیرا برخی مواضع ضد مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان است.
همانطور که می دانید پیشمرگان بر کرکوک مسلط شده اند و بر میادین نفتی چنگ انداخته اد آیا این تحریک دولت مرکزی نیست؟
همه می دانند که موضوع اصلی میان کردها و دولت مرکزی کرکوک است برای کردها کرکوک موضوعی اصلی محسوب می شود و بالاتر از آن چیزی نیست در شرایط کنونی با توجه به موقعیت بی ثبات دولت مرکزی کردها بهره برداری می کنند.کردها باید بدانند که کرکوک موضوعی مربوط به کردها یا دولت مرکزی عراق نیست بلکه موضوعی بین المللی است.ادامه اقدامات کردها و صدور نفت از کرکوک فاجعه به بار می آورد و این به نفع کردها نیست.مقصود من از کردها مسعود بارزانی است وی نباید دست به این اقدامات بزند.یک اقدام نسنجیده ممکن نسلها تبعات داشته باشد و وحدت ملی را دستخوش تغییرات جبران ناپذیری کند.
آیا منظور اشتباهات کردهاست یا دولت مرکزی یا هر دو و ملت قربانی است؟
من از فرصتی که برای اقلیم کردستان به وجود آمده است سخن می گویم.دولت مرکزی مشغول در چند جبهه است و توان گشودن جبهه مختلف نیست.به نظر من اقدامات مسعود بارزانی در کرکوک حساب نشده است و انگیزه های سیاسی آن بیش از جنبه های دیگر آن است.امیدواریم که حضور کردها در کرکوک به ویژه میادین نفتی زیاد به طول نیانجامد زیرا گسست زیادی را میان جامعه عراقی ایجاد می کند.ما در حال حاضر به اقدامات که بافت اجتماعی را نابود کند نیاز نداریم.کردها باید خود را بخشی از عراق بدانند.میادین نفتی کرکوک و بصره و هر مکان دیگری از آن بارزانی نیست و این متعلق به همه ملت عراق است و این در قانون اساسی گنجانده شده است و احدی حق دخل و تصرف در آن را ندارد.
آینده را چگونه پیش بینی می کنید آیا امکان توافق سیاسی پس از این اقدامات کردها وجود دارد؟آیا وزیران کرد بر می گردند و عمل مشترک انجام می دهند؟
این اولین تنش نیست و آخرین آن هم نخواهد بود و روند سیاسی عراق با این حوادث خوی گرفته است.برخی اوقات وزیران سنی از کابینه خارج می شوند و دوباره بر می گردند و زمانی کردها با هر بحرانی این کار را انجام می دهند و این رویه و سنت خوبی در روند سیاسی عراق نیست وزیر باید حرفه ای عمل کند.
خبرگزاری شبستان:یکی از تحلیلگران عراقی با اشاره به حوادث موصل آن را نشانه بی ثباتی سیاسی در عراق ظرف یازده سال گذشته توصیف کرد و از عملکرد و در واقع فرصت طلبی مسعود بارزانی به شدت انتقاد کرد.
کد خبر 386261
نظر شما