حجتالاسلام سیدمحمد مهاجرانی، نویسنده و شاعر در مورد ویژگی های داستان های موفق برای کودکان به خبرنگار شبستان گفت: در داستان عناصری است که اگر لحاظ شود، موجب جذابیت داستان میشود. در حقیقت 20 عنصر در جذابیت داستان موثر است. این عناصر مثل قالبی است که هر محتوایی در آن بریزیم حاصل و محتوا جذاب، موثر و ماندگار میشود.
حجتالاسلام مهاجرانی معتقد است، اگر داستان و شعر عناصر جذاب را دارا باشند، فرق نمیکند محتوا و بحث اخلاقی باشد یا احکام فقهی و شرعی یا افسانه در هر صورت آن داستان و شعر جذاب و خواندنی خواهد شد.
وی نگاه جدید و متفاوت نویسنده را در جذابیت داستان موثر دانست و افزود: ما عادت کردیم از یک زاویه به مسایل نگاه کنیم. داستاننویس باید زوایای دید خود را عوض کند. نگاه از یک منظر دیگر باعث ترسیم صحنههای زیبا و جذاب خواهد شد. اگر به یک کوه همیشه از یک زاویه نگاه کنیم چیزی عاید ما نمیشود جز یکنواختی اما از زاویههای مختلف میتوان به زیباییهای زیادی رسید.
این نویسنده و شاعر تصریح کرد: داستان مسجد را خیلی از افراد نوشتهاند. برای تازگی این موضوع در نظر بچهها مسجد را کلاس 500 نفری نامیدم، داستانی خلق کردم که پیرمرد در مقابل یک پسربچه به معرفی مدرسه خود می پردازد. پیرمرد میگوید کلاس ما 050 نفری است و همه از هر سنی با هر تحصیلاتی در آن شرکت میکنند. در آخر داستا،ن پسر متوجه میشود که منظور پیرمرد، مسجد است. در این داستان نگاه تازهای به مسجد شده و مسجد به عنوان محل علم و آموزش معرفی شده است.
نویسنده "قشنگترین مهمانی" و "حاجی کوچولو" در مورد کتابهایی که تاکنون با موضوع روزهداری برای بچهها به چاپ رسیده است، عنوان کرد: در مورد احکام نماز و حجاب کتابهای خوبی برای بچهها نوشته شده است اما تا جایی که من دیدم کتاب خوبی در زمینه آموزش احکام روزه که زوایای کامل روزهداری را مشخص کرده باشد برای بچهها نوشته نشده است.
به گفته حجتالاسلام مهاجرانی، تأثیر کتاب در مورد آموزش احکام روزه به بچهها بستگی به این دارد که داستان چقدر از قالب و ویژگیهای داستان خوب برخوردار باشد.
وی نویسندگان مذهبی را به رعایت ظرافتهای ادبی دعوت کرد و گفت: نویسندگان باید به موضوع نگاه جدیدی داشته باشند و صرفا صحنهپردازی نکنند. گاهی کل داستان حالت گزارش میشود و این برای بچهها جذابیت ندارد. نویسندهها نباید یکدفعه همه چیز را به خواننده منتقل کنند یعنی نباید همان اول سوژه را لو بدهند بلکه باید گام به گام خواننده را با خود همراه کنند، این کار به جذابیت اثر کمک میکند.
این نویسنده و شاعر اظهار داشت: نویسندگان باید طنز را چاشنی داستان کنند اگرچه کل داستان آنها طنز نیست زیرا کودکان دنیای ویژه و لطافت خاص خود را دارند و به همین دلیل باید در نوشتن کتاب برای آنها به روحیات و لطافت روحی آنها توجه داشت.
وی با تاکید بر اینکه داستان باید مشکلگشا باشد، عنوان کرد: داستان باید به گونهای باشد که سوال و شبهه کودک را برطرف کند نه اینکه بچه بهم بریزد و به تردیدها و سوالات او افزوده شود. داستان باید طوری برای بچهها نوشته شود که بچه کنجکاو شود و به دنبال چیزهای جدید برود. در حقیقت داستان باید دریچهای از فکر و اندیشه بچه را باز کند.
پایان پیام/
نظر شما