به گزارش خبرنگار شبستان، علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی در همایش روز جهانی جمعیت که در محل دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، گفت: نرخ ازدواج و طلاق نشانگر این است که در حال حاضر شرایط مطلوب کشور از لحاظ جمعیت در حال تغییر است.
وی با اشاره به اینکه آمارهای اعلامشده در خصوص نرخ باروری متفاوت است، گفت: برخی نرخ باروری را 1.8 اعلام میکنند در حالی که آمار مربوط به سال 90 که به ما اعلام شده نرخ باروری را به طور کلی 1.61، در مناطق شهری 1.49، در مناطق روستایی 1.93 و در مناطق شهری استان تهران 1.18 نشان میدهد.
وی ادامه داد: بر اساس این مسایل سیاستهای جمعیتی توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تدوین و توسط مقام رهبری ابلاغ شد که شامل 14 بند است و برای سه عامل تعیینکننده جمعیت شامل زاد و ولد، مهاجرت، مرگ سیاستهای مدونی تدوین شده است.
وی یکی از چالشهای موضوع جمعیت را عدم وجود اجماع روشن بین کارشناسان جمعیتشناس عنوان کرد و گفت: در حال حاضر اجماع روشنی از لحاظ جمعیتشناسی بین کارشناسان به وجود نیامده است و اقناع باید بیشتر بین کارشناسان صورت بگیرد.
لاریجانی تصریح کرد: گروهی از جمعیتشناسان کاهش جمعیت در ایران را مقطعی میدانند و معتقدند این کاهش جمعیت به دلیل مسایل اقتصادی و بیکاری دوره اخیر بوده که قابل جبران است اما باروری نسلی نسبت به باروری مقطعی مؤثرتر بوده و باروری نسلی در ایران در شرایط مناسبی قرار داد و میتواند در بهبود شرایط کمک کند.
به گفته رییس مجلس، این گروه از جمعیتشناسان معتقد هستند جمعیت ایران به صد میلیون نفر میرسد و وضعیت ایستایی خواهد داشت که نه نصف میشود و نه به صورت انفجاری افزایش مییابد.
وی ادامه داد: گروهی دیگر از جمعیتشناسان در نقطه مقابل گروه اول هستند و معتقدند روند افزایش جمعیت کاهشی است و ما در آینده شاهد وضعیت منفی خواهیم بود.
وی با اشاره به بررسیهای اخیر آماری صورتگرفته در تهران اظهار کرد: این بررسی نشان میدهد مردانی که یک فرزند دارند و فاقد امنیت شغلی و یا شغل مناسب هستند هفت برابر بیشتر نسبت به مردانی که شغل دارند انگیزه تکفرزندی دارند. همچنین همین بررسی نشان میدهد مردانی که همسران شاغل دارند و یا مردان با تمایلات فردگرایانه و لذتطلبانه تمایل بیشتری برای تکفرزندی دارند.
اعتقاد به تکفرزندی در افراد پایبند به اعتقادات دینی کمتر است
رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دلایل روند تغییر جمعیت بسیار عمیق است، اظهار کرد: افرادی که پایبندی بیشتری نسبت به اعتقادات دینی دارند تمایلات تکفرزندی کمتری نیز دارند.
وی ادامه داد: باید دقیقتر و حسابشدهتر در مورد موضوع جمعیتی گام برداشت و از کارهای عجولانه در این حوزه خودداری کرد.
سیاستهای تأثیرگذار تشویقی خانهداری برای افزایش باروری
لاریجانی با تأکید بر اینکه نوع مشوقهای در نظر گرفتهشده جمعیتی باید متناسب با شرایط کشور باشد، اظهار کرد: تنها برای یک طرح تشویقی 12 هزار میلیارد تومان بودجه لازم بود که شرایط کشور قادر به برداشتن چنین خیزی نیست و باید توجه شود نوع مشوقها با شرایط کشور متناسب باشد.
وی تصریح کرد: یک بررسی آماری نشان داد که تشویق افزایش مرخصی استعلاجی زایمان هشت درصد در افزایش تمایل بانوان به باروری تأثیر دارد اما مشوقهایی از قبیل احتساب خانهداری به عنوان شغل و قرار دادن بازنشستگی باعث افزایش 33 درصدی تمایل بانوان به فرزندآوری میشود.
رییس مجلس شورای اسلامی بیکاری، اقتصاد و رکود، ازدواج و طلاق را از عاملهای مهم تئوریهای جمعیتی برشمرد و گفت: حل مسئله جمعیتی ما وقتی صورت میگیرد که به کلیات توجه کنیم که در بند یک سیاستهای ابلاغی ابعاد کمی و کیفی زاد و ولد مورد توجه قرار گرفته است و باقی بندها به کیفیت جمعیت توجه دارد.
پایان پیام/
نظر شما