خبرگزاری شبستان: "این بازی ها یا جلوه های تصویری برای جذب دارند و از یکسری مباحث زیبایی شناختی در آنها استفاده می شود اما آنچه که فرد را پای رسانه نگه می دارد، جذابیت هایی است که باعث همزادپنداری او یا تحریک احساسات و عواطفش می شود." این جملات بخشی از سخنان حجت الاسلام علی قهرمانی، محقق و پژوهشگر دینی است که در گفتگو با شبستان و در آسیب شناسی بازی های رایانه ای انجام داده است و مشروح آن در ذیل می آید:
رسانه ها به اسم سرگرمی چگونه در حال تغییر سبک زندگی هستند؟
با توجه به اینکه کلیدواژه ای که ما در سبک زندگی اسلامی دنبال آن هستیم مفهوم بندگی است که رعایت و تقید داشتن نسبت به حریم ها و حرام هاست و نکته مهمی است که سبک زندگی ما را می سازد و ما اگر بخواهیم تفاوت مبنایی بین سبک زندگی خود و زندگی غربی داشته باشیم تقید به حریم ها و حرام ها را باید رعایت کنیم.
موراد دیگری هم هست که تفاوت سبک زندگی ما با غرب را می سازد اما بازگشتش به همین تقید است. به این معنا که ما تقید داریم فلان مسئله را جزو اصول دین و یا فروع آن بدانیم و باید این تقید را در باور و عمل داشته باشیم .
بازی های رایانه ای چه مولفه هایی دارند و برای تغییر سبک زندگی در کودکان از چه راه هایی آنها را جذب می کنند؟
این بازی ها یا جلوه های تصویری برای جذب دارند و از یکسری مباحث زیبایی شناختی در آنها استفاده می شود اما آنچه که فرد را پای رسانه نگه می دارد، جذابیت هایی است که باعث همزادپنداری او یا تحریک احساسات و عواطفش می شود.
تحریک احساسات و عواطف دو بخش وجود دارد یکی هیجانات و دیگری جذابیت انسانی (جنسی) است.
به این معنا که بازی ای پیدا نمی شود که در آن جذابیت های جنسی وجود نداشته باشد اگر باشد کم مخاطب است و اگر این را رعایت کرده باشند از جایی دیگر آسیب می زنند و آن هیجانات است.
ما هیجان های زیادی مانند ترس و خشم و نفرت و شادی داریم و در این بازی ها سازندگان بطور جدی به خشونت می پردازند.
چندی پیش اندیشمندانی انگلیسی روی بازی هایی که در آنها مفاهیم خشونت وجود نداشت تحقیق کردند و دریافتند در آنها از مفهوم سرعت استفاده شده بود مثلا در یک بازی مسابقه طراحی شده بود که وقتی افراد در آن مسابقه شکست می خوردند تخلیه روانی در آن فضای مجازی را با پرخاشگری در عالم حقیقی جبران می کردند.
زمانی که جذابیت های تصویری پا به عرصه می گذارند اولین اتفاقی که می افتد این است که ذائقه تغییر پیدا می کند. یعنی زیبایی شناسی آن فرد تغییر می کند و مفهوم جدیدی به نام زیبایی شناسی زشتی بروز پیدا می کند. این یک مسئله جدید است و غرب از آن برای تولید بازی های خشن و شیطانی مدرن از آن استفاده می کند.
منظور از شیطانی مفهوم "شیطان پرستی" نیست و مفاهیمی مانند پلید است. این تغییر ذائقه، ذائقه سازی را نیز با خود به همراه دارد به این معنا که آن فرد بجایی می رسد که ذائقه اش عوض می شود.
بازی های جام جهانی و تاثیراتش روی سبک زندگی وفرهنگ سایر ملل
بازی های جام جهانی که من نام آن را بازی های جام جنایی می گذارم، از حدودا نیم قرن پیش که فوتبال به شدت بین مردم به واسطه تبلیغات و پول های کلانی که صهیونیست ها خرج کردند به راه افتاد.
صهیونیست ها کاری کردند که افکار عمومی در جریان مسابقات چه جام جهانی و چه در المپیک از جنایت هایی که برعلیه بشریت و بویژه جهان اسلام انجام می دهند، ساکت بماند. اخیرا در سکوت رسانه های غربی اتفاقاتی در سوریه و عراق می افتد که هیچ کس از آن دم نمی زند و گویی یک اتفاق عادی است.
اخیرا بواسطه تبلیغات پرزرق و برق جام جهانی در کشور خودمان لباس ها و مدل مو و آرایش های زننده اعم از آویزان کردن گوشواره برای مردها و.... آن چیزهایی که در رسانه های نشان داده می شود، رواج یافته است.
با توجه به اینکه رسانه ملی خیلی تلاش می کند خیلی از این موارد را سانسور کند که کار بسیار خوبی می کند زیرا بسیاری از این موارد با فرهنگ جامعه ما همخوانی ندارند و متاسفانه یک عده از جوانان فکر می کنند چون در جام جهانی این اتفاقات رخ می دهد و این افراد نماینده جهان هستند، کارهایشان درست است و جوانان ما نیز از آنها تقلید می کنند.
تقلید از مدل اندام و لباس های شخصیت های بازی های رایانه ای
شخصیت های بازی های رایانه ای بانوع لباس ها، اندام و رفتارهایی که می کنند خیلی از نگرش و رفتارهای مخاطبان نوجوان خود را تغییر می دهند مثلا بعد از ورود این بازی ها مراکر زیبایی اندام و بادی بیلدینگ ها را پرمشتری کرد زیرا زیبایی شناسی شان با این بازی های اینگونه شده بود که باید هیکل و یا رفتاری مانند شخصیت های این بازی ها داشته باشند.
تنهاچیزی که می تواند جلوی این افراد را بگیرد تقید نسبت به حریم ها و حرام ها است، برخی از مسائل ممکن است در دین ما حرام نباشد اما یک حریمی دارد فرد باید برای خود حریمی قائل باشد و آنها را رعایت کند اما زمانی که ذائقه تغییر می کند و تقید فرد نسبت به حریم ها کاسته می شود آرام آرام از یک جایگاهی به یک جایگاه دیگر می رودو نگاه دینی اش و نگاهش نسبت به ارزش هایش تغییر می یابد و با این تغییر دیگر سبک زندگی او دینی نیست.
با توجه به اینکه انسان ها دنبال هیجانات شان هستند و هر کدام از این بازی ها نوعی از هیجانات را در خود جای داده اند همه این بازی ها یک نکته را دیکته می کنند آن آمال و غریزه های ماست.
در یک بازی فرد مرحله های مختلفی را بازی می کند با چهره ها و اندام های عریان و نیمه عریان آشنا می شود و آنها را آزاد کرده و هم تیمی خود قرار می دهد و این غریزه محوری اتفاقی است که در این بازی ها می افتد.
گریزی به جمله آیت الله بهجت می زنیم ایشان می فرمودند ما به این دنیا آمده ایم تا بها پیدا کنیم نه اینکه به هر بهایی زندگی کنیم این جمله ای که ایشان می فرمایند چکیده ای از روایات زیبا در سبک زندگی است. ما این دنیا را عالم امتحان می دانیم که اگر از این امتحانات سربلند بیرون بیاییم و بتوانیم موانعی را که وجود دارد رعایت کنیم تازه بنده می شویم اما این بازی ها مفهوم بندگی را از بین می برند.
با توجه به آنکه رمضان ماه تمرین بندگی است، در این ماه چگونه می شود سبک زندگی را اصلاح و نوع دینی آن را عرضه کرد؟
ماه رمضان ، ماه بندگی است و در آن حتی کسانی که روزه نمی گیرند و باور به مسائل دینی ندارند تعداد بالایی شان به فطرت نزدیک ترند و خداوند تاثیری که در این ماه قرار داده مانند تاثیری است که ماه در جذرومد دارد و ماه هر چقدر به آب نزدیک تر می شود آب را به سمت خود می کشد و از جاذبه زمین می کاهد و مد را تشکیل می دهد.
جاذبه ماه رمضان هم اینگونه است و جاذبه مادیات را کم می کند، در این ماه شیطان جن و ابلیس تاثیر کمی روی انسان ها دارند لذا خود این تاثیر تکوینی را نباید نادیده گرفت در کنار این تاثیر تشریعی که وجود دارد و ان بحث نزدیک شده به قران و ماه معنوی که در آسمان ولایت این ماه رخ می دهد و ارتباط با اهل بیت (ع) و قرآن است که ما را هرچه بیشتر از این جاذبه مادیات جدا می کند.
حضور در اماکن مذهبی چه کمکی به احیای سبک زندگی دینی می کنند؟
مساجد و حسینیه ها شکل گرفته اند تا جاذبه معنویات را برای ما پررنگ تر کنند. ما اگر به تاریخچه پیدایش تکیه ها، حسینیه ها و مهدیه ها نگاهی کنیم، می بینیم در زمان پهلوی پا به عرصه گذاشتند. زیرا استبداد و طاغوت جلوی ساخت مساجد را می گرفت لذا مردم در خانه ها تکیه هایی را درست می کردند و خانه ها را در اختیار هیئات مذهبی می گذاشتند.
اگر این بناها در مقایل مساجد نایستند و به بالا بردن جایگاه مساجد کمک کنند وجودشان خیلی موثر است و به جذابینت معنوی و جذب افراد به اقدامات مذهبی می انجامند.
اینکه ما دین را فقط حرام ها و حلال ها معرفی نکنیم جاذبه اش برای جلب مردم به انجام امور دینی و مذهبی زیادتر می شود. درست است دین حرام و حلال و تشریع دارد اما همه دین شریعتش نیست ما در فضای مباحث اخلاقی بحث های بسیار گسترده ای داریم بطوری که وقتی اندیشمندان شرق و غربی اینها را مطالعه می کنند، تعجب می کنند.
تقاضای مان هم از واعظان این است که در سخنرانی هایشان فقط سیره گویی نکنند و با خوب تعریف کردن سیره ائمه (ع) سعی کنند سخنانشان پیام نیز داشته باشد. سخنرانان می توانند با انتقال مفاهیم به صورت غیرمستقیم و با استفاده از جذابیت های بیانی تاثیر و نفوذ کلامشان را بیشتر کنند. بالاترین هنر این است که بقدری با جذابیت های هنری پیام دینی را بیاراییم که مخاطبان با علاقه آن را از بین داستان و کنه حرف های ما دریابد. کاربردی بودن صحبت ها نیز مهم است.
پایان پیام/
نظر شما